Recenzie “Roșu și negru” de Stendhal

de | aug. 15, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ROȘU ȘI NEGRU ARE REDUCERE PE:

Stendhal, fin observator al trăsăturilor caracterului uman, scoate în evidență tarele sociale din secolul al XIX-lea, printr-un roman psihologic – Roșu și negru, care  a fost bine primit de generații întregi de cititori.

Pe parcursul a peste 400 de pagini, urmărim evoluția lui Julien Sorel – fiul unui cherestegiu, care aspiră să facă parte din lumea bună și aproape reușește să își ducă la îndeplinire planul. Memoria extraordinară și aspectul fizic sunt principalele lui atuuri, care îl propulsează  în cercurile oamenilor influenți ai vremii. Pentru că a  învățat limba latină, preotul Chelan care îl îndrăgise, l-a ajutat să urmeze teologia la seminarul din Besancon. În ciuda acestei pregătiri,  Julien Sorel nu s-a dat în lături să schimbe veșmintele bisericești cu haina militară, atunci când împrejurările au cerut-o.

Pe tot parcursul cărții, Stendhal ironizează atmosfera din înalta societate la începutul secolului al XIX-lea, unde totul arăta bine.  Ipocrizia, corupția, falsitatea erau în mare vogă în acea perioadă istorică. Se punea accentul mai mult pe detalii, mai puțin pe gândire, pentru că se considera că „Gândirea e  încă a celor ce conspiră”. Așa cum afirma unul dintre personaje la un moment dat, “societatea voastră îmbătrânită pune conveniețele mai presus decât orice”.

O temă centrală a romanului o constituie dragostea – sub diferite forme (dragostea dintre amanți, dragostea față de părinți, dragostea față de copii, dragostea față de profesor … ).

Dacă îți place recenzia cărții ROȘU ȘI NEGRU, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Stendhal

Într-o societate care avea mai multe vorbe elegante decât idei, nobilii mai ageri la minte se distrau pe seama oamenilor care se străduiau să urce pe scara ierarhică prin trădări și minciuni împachetate în cuvinte frumoase.

„Așa e viața, ca o partidă de șah”, afirma la un bal contele Altamira. Contele căzuse în dizgrația regelui pentru că refuzase să se păteze de sânge, prin tăierea a trei capete și împărțirea unei sume importante de bani, fapte care ar fi asigurat victoria în luptă. După câțiva ani petrecuți în înalta societate, integritatea morală a lui Julien Sorel suferise mari transformări și el a ajuns să afirme că  „Cine vrea scopul, vrea și mijloacele, dacă în loc să fiu un biet atom, aș avea vreo putere, aș pune să fie spânzurați trei oameni ca să salvez viața la alți patru”.

Ambiția și orgoliul, trăsături necesare pentru atingerea succesului în viață, se dovedesc nocive în viața de familie, mai ales atunci când depășesc anumite limite. În ciuda succesului pe care părea să i-l asigure mintea strălucită, aceste trăsături au contribuit la decăderea tânărului Sorel.

Pe scurt, tema acestui roman s-ar rezuma în câteva  cuvinte “dragostea te ridică și tot ea te coboară” – însă nu dezvălui mai multe, ca să aveți ocazia să vă lăsați purtați de evenimente, în ordinea în care autorul a ales să le prezinte. Deși au trecut aprope două secole de la lansarea acestui roman, multe dintre temele abordate sunt de actualitate.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ROȘU ȘI NEGRU CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Roșu și Negru
Autor: Stendhal
An apariție : 2022
Editura: CARTEX
Nr. Pagini: 456
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 8162

Alte recenzii de la Stendhal:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 623 zile și a scris până acum 43 articole. Se află pe poziția 18 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments