Recenzie “Roșu și negru” de Stendhal

by | Dec 30, 2020 | Ficțiune, Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ROȘU ȘI NEGRU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Roșu și Negru este cronica unui plan îndrăzneț de parvenire, un plan subminat de inima omului. Munca, talentul și dedicarea personajului principal sunt eradicate de pasiune, senzualitate și uitarea adevăratelor valori.

Este povestea lui Julien Sorel, un tânăr de 19 ani, dintr-o familie săracă căruia viața îi oferă o șansă. O șansă spre o viață decentă, la un nivel social mai bun, o șansă nesperată distrusă de lăcomie și imaturitate. Este un bildungsroman, un roman care pleacă la drum cu un personaj imatur, neexperimentat și naiv, care trece prin experiențe ce îl transformă iremediabil, din păcate este o transformare negativă, din punctul meu de vedere, iar finalul lui oarecum previzibil și trist.

Fondul social este unul destul de tulbure. O Franță în plină reconstrucție. O Franță care l-a cunoscut și tocmai l-a pierdut pe Napoleon. O Franță ruptă între oameni care l-au admirat și oameni care l-au urât. O Franță care pândește mișeii și trădătorii. O Franță unde cuvântul liber se plătește greu. O Franță ce se pregătește pentru o nouă schimbare.

Sorel, tânăr și entuziast, este admirator al marelui Bonaparte, dar înțelege că această slăbiciune nu poate fi expusă. Născut într-o familie de condiție modestă, de tăietori de lemne, cu un tată și doi frați abuzivi, băiatul, bun cunoscător al limbii latine, primește o ofertă de muncă, ca preceptor într-o familie de vază, cu trei copii. Oferta este făcută de primarul orașului, din snobism și pentru consolidarea statutului social, dar Sorel, vrăjit de condițiile de trai și îmbătat de propria importanță, își permite să viseze că își poate depăși condiția. Relația amoroasă cu stăpâna casei, o femeie naivă, evlavioasă și destul de săracă spiritual este trambulina lui către cercuri mai înalte.

Caracterul lui Sorel este dezvăluit treptat atât prin introspecție, cât și prin propriile acțiuni. Deși, inițial, este demn de milă datorită situației sale precare, acesta își dezvăluie treptat adevărata față: cinic, ipocrit, ambițios, egoist, prefăcut, interesat de ascensiunea socială.

Deși are visuri înalte și aspirații sociale nobile, Sorel este înșelat de propria pasiune și senzualitate, iar convingerile lui sunt nesigure și fluctuează în funcție de toane și pasiuni. Nevoia de a fi acceptat, diferențele și umilințele la care este supus zilnic, ca secretar al Marchizului de La Mole în Paris, îl obligă să caute recunoașterea pe o cale mai obscură și lipsită de verticalitate. Seducerea fetei marchizului este primul pas, dar nu cel definitiv, deoarece fata, deși supusă greșelii, este mânată de orgoliu și greu de convins. Dar Sorel, aplicând o tactică perfidă, reușește să potolească pornirile arogante ale fetei și să se impună. Urmările, deși păreau a fi împotriva ei, nu-i aduc lui Sorel rezultate sperate.

Cartea este o frescă a vieții burgheziei din provincie, dar și a aristocrației pariziene, o analiză critică și defăimatoare. Profitând de slăbiciunile și vanitățile acestora, de interesele lor superficiale și meschine, Sorel își joacă cărțile și își urmărește mult dorita depășire a condiției umile.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ROȘU ȘI NEGRU?

Vezi toată lista de cărți scrise de Stendhal sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ROȘU ȘI NEGRU CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Roșu și Negru
Autor: Stendhal
An apariție : 2015
Editura: ART
Nr. Pagini: 664
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 30.12.2020
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

0 0 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 737 zile și a scris până acum 132 articole. Se află pe poziția 5 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments