„Asigurare pentru moarte” este cea de-a doua carte citită de la autorul american de origine irlandeză James Cain. Scriitorul a fost numit părintele genului noir sau mai bine zis unul dintre întemeietorii acestuia.
Și în romanul „Asigurare pentru moarte” ca și în „Poștașul sună întotdeauna de două ori”, povestea este destul de dramatică, totodată fiind destul de asemănătoare. Avem de-a face cu crime pasionale, cu amanți geloși, și cu urmări riscante pentru protagoniști. Cu toate acestea, deși premiza sună promițător, iar cărțile lui James Cain sunt foarte populare, pe mine nu m-au dat pe spate.
Eu iubesc genul crime, noir, thrillerele și poveștile polițiste
Dar probabil citind atât de multe la viața mea, am ajuns să am un filtru destul de strict referitor la acțiune, poveste, personaje și suspans. Cartea aceasta nu este deloc voluminoasă, are doar puțin peste 150 de pagini, și este adevărat că se citește ușor. Dar dacă aceste considerente ar putea fi considerate niște avantaje la o lectură, scenariul este destul de previzibil iar protagoniștii sunt chiar antipatici.
Dacă, însă, reușești să rămâi obiectiv și să observi totul din punct de vedere al psihologiei personajelor, alta poate fi experiența lecturii. Fiecare poate interpreta o carte în felul său.
În ciuda faptului că nu m-a impresionat foarte mult romanul noir, titlul mi-a stârnit în primă fază curiozitatea. O asigurare poate fi în mod obișnuit pentru viață sau de sănătate, în nici un caz nu ai găsi un astfel de tip de asigurare(de moarte) în oferta vreunei companii de asigurări. Nicăieri în lume.
Și totuși asta e deliciul titlului și a poveștii în sine, că transformă un serviciu important care se încheie de către asigurat pentru a ajuta pe cei rămași în viață într-un act viclean încheiat pe ascuns de către partea interesată, care ar avea de beneficiat astfel după moartea asiguratului.
Iar această moarte aici în carte va fi orchestrată tot de beneficiar, de beneficiară în acest caz, pentru a obține toate foloasele bănești ce vor veni după asta. Partea mai interesantă este, totuși, cum soția celui ce se dorește mort convinge mai prin sex-appeal, mai prin promisiunea împărțirii asigurării, pe agentul de asigurări a o ajuta în toată această chestiune.
Trebuie să recunosc că scriitorul James Cain nu a fost numit degeaba părinte al genului noir
Prin romanul „Asigurare pentru moarte” acesta reușește să creeze o poveste de suspans, o adevărată analiză psihologică a vinovăției și a duplicității. Și în aceeași măsură reușește să pună în scenă o pasiune obsesivă, o dragoste fără iubire care distruge tot ce atinge.
Cam așa aș putea descrie povestea volumului crime „Asigurare pentru moarte” de James Cain. Acum, ați fi tentați să vă mirați cum de nu mi-a plăcut un astfel de roman, având în vedere ce am scris despre el mai sus. Vă repet însă că nu mi-a displăcut total, doar că nu am fost pe aceeași lungime de undă cu admirația exercitată de carte asupra altor cititori.