Recenzie “Aviatorul” de Evgheni Vodolazkin

de | apr. 2, 2022 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA AVIATORUL ARE REDUCERE PE:

Mi-a plăcut atât de mult romanul Laur de Evgheni Vodolazkin încât am comandat volumul Aviatorul de același autor, cu mare încredere.

Acest roman este de tip jurnal, jurnalul lui Innokenti Platonov, un om care s-a trezit la spital în Rusia în anul 1999. Dând firul înapoi, am aflat că fusese înghețat în cadrul unui proiect în urmă cu circa 70 de ani.

Innokenti își recapătă treptat cunoștința și aflăm tot mai multe detalii despre familia lui, despre prima iubire, despre viața în lagăr, despre trădare, despre tare sociale, despre modul cum acționa regimul bolșevic în urmă cu un secol.

Medicul care îl îngrijește în spital se străduiește pe de  o parte să îi asigure tranziția către lumea modernă, iar pe de altă parte îl studiază din punct fizic, dar și psihologic. Pe măsură ce paginile din jurnal curg, povestea prinde contur.

Dacă îți place recenzia cărții AVIATORUL, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Evgheni Vodolazkin

Mă abțin să vă dau amănunte despre firul epic, ca să nu vă iau bucuria de a de a descoperi voi înșivă planurile autorului. Pot să vă spun că Innokenti Platonov, este foarte atent la detalii, scoate în relief amănunte care scapă atenției omului obișnuit. El afirmă la un moment dat că Descrierile trebuie să fie legate de ceea ce nu ocupă un loc în istorie, dar rămâne în inimă pentru totdeauna.

Nimic nu este întâmplător în scrierea lui Evgheni Vodolazkin, subtilitățile se ascund în detalii, iar detaliile se regăsesc la tot pasul.

Personajul principal pare un om simplu, fără multe carte, care are capacitatea de a emite raționamente complexe. El reliefează diverse trăsăturile umane, făcând în același timp un arc în timp. El leagă lumea modernă de cea de la începutul secolului XX.

Pare ca Innokenti s-a adaptat noii lumi, că s-a împăcat cu ororile trecutului, dar ele nu au dispărut, se fac simțite mai ales noaptea, când soția îl surprinde plângând în somn. Lupta interioară este surprinsă din diferite unghiuri.

Aflând că autorul este doctor în științe filologice, specialist în literatura rusă veche, că a scris numeroase lucrări de specialitate și a obținut în anul 2000 titlul științific de doctor în filologie cu teza de doctorat: „Istoria lumii în literatura Vechii Rusii”, am avut revelația subiectelor abordate și a stilului adoptat.

Personajul Innokenti Platonov trece din dramă în dramă, corpul lui este supus unor suferințe de neimaginat, dar spiritul lui rămâne liber. Din paginile cărții transcede bucuria de a fi în viață. La finalul romanului am rămas cu un sentiment de creștere spirituală, de libertate, de triumf al vieții asupra morții.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA AVIATORUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: AVIATORUL
Autor: Evgheni Vodolazkin
An apariție : 2021
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 3053

Alte recenzii de la Evgheni Vodolazkin:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 687 zile și a scris până acum 46 articole. Se află pe poziția 17 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments