Recenzie “Laur” de Evgheni Vodolazkin

de | feb. 2, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, noaff, Recenzii cărți, Spiritualitate

Dublu premiat în anul 2013, cu Premiul Bolșaia Kniga și Premiul Yasnaya Polyana (premiul Tolstoi), romanul Laur, al scriitorul rus de origine ucraineană Evgheni Vodolazkin, a fost tradus în peste 23 de limbi.

Acțiunea cartii “Laur” se petrece în Evul Mediu, în Europa secolului al XV-lea, un timp bântuit de boli, sărăcie și foamete. Personajul principal, Arseni, este  născut în 1440 în Rusia. Părinții băiatului mor de ciumă. Este crescut de Hristofor, bunicul său, un renumit tămăduitor. Hristofor îl învață nu numai cum să folosească plantele ca medicament dar și o multime de lucruri despre viață.

Și nu te teme de moarte, fiindcă moartea nu e numai durerea despărțirii. Ea este și bucuria eliberării.

Când bunicul moare, Arseni devine lecuitorul si vraciul satului. La un moment dat o întâlnește pe Ustina, o tânără orfană, bolnavă, pe care o vindecă și de care se îndrăgostește.

Ustina era iubire, iar iubirea era Ustina. El o purta ca pe o lumânare printr-o pădure întunecoasă. Îi era teamă că miile de făpturi lacome ale nopţii se vor năpusti asupra acestei flăcări şi o vor stinge cu aripile lor.

Necăsătoriți dar trăind în păcat, Ustina  rămâne gravidă. Când trebuie să nască, fata moare. Arseni nu reușește să o salveze. Condamnat să traiască sub povara vinovăției, el părăsește satul natal, cutreieră satele Rusiei, ajutând oamenii și vindecând bolnavii. Multumesc Libris.ro pentru carte. 🙂

Laur nu trata, el tămăduia, iar tămăduirile nu sunt legate de experienţă. Darul lui Laur era potenţat de forţe superioare, acţionate de spiritul de sacrificiu şi de o iubire pentru aproape de o intensitate inimaginabilă.

Pe parcursul călătoriei sale, Arseni se transformă, schimbandu-și chipul, și numele (Am fost Arseni, Ustin, Ambrozie, iar acum, iată, am devenit Laur) dar mai ales spiritul. Cum spunea bunicul său:

Spiritul reprezintă ochii sufletului. Când ochii ăştia se vatămă, sufletul ajunge orb.

Cum spiritul lui Arseni evoluează, sufletul lui, cu fiecare etapă a călătoriei, capătă mai multă putere, ajungând la o intensitate inimaginabilă. Este singurul care poate vedea îngerii  dar și diavolii. Arunca pietre în diavoli şi vorbea cu îngerii. Arseni își dedică existența lui Dumnezeu și nu întâmplător la sfârșitul călătoriei se va numi Laur, o conotatie importanta pentru Evgheni Vodolazkin.

Laur e un nume bun, căci planta care ţi-e de-acum tiz e medicinală. Fiind veşnic verde, ea simbolizează viaţa veşnică.

Romanul Laur este o meditație profundă asupra vieții, autorul abordând o serie de teme precum credința în Dumnezeu, iubirea, sacrificiul de sine. Într-un interviu, Evgheni Vodolazkin spune: Cred că mesajul majorității textelor mele este „Nu disperați”. Tot în același interviu scriitorul rus vorbește despre puterea vindecatoare a literaturii.

Desigur, nu sunt un vindecător profesionist, dar cred: dacă o persoană mă tratează atât de serios, atunci voi încerca să fiu o oglindă din care energia să fie reflectată și returnată către el. Și cu ajutorul lui Dumnezeu va putea să se vindece singur.(*)

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Laur
Autor: Evgheni Vodolazkin
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 328
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 353

Alte recenzii de la Evgheni Vodolazkin:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

Recenzie „Ramona și tata #4”

Recenzie „Ramona și tata #4”

Cred că am mai menționat că îmi place seria Ramona și îmi plac și cărțile educative, adică râdem, glumim, dar rămânem și cu o idee, două. Eu am citit împreună cu fiica mea toate cărțile din seria Ramona traduse în limba română, și una netradusă încă. Știam că sunt mai...

Recenzie “Planul B” de Sheryl Sandberg și Adam Grant

Recenzie “Planul B” de Sheryl Sandberg și Adam Grant

  Oricât de mult ai citi, oricâte informații ai acumula, niciodată nu ești pregătit să treci ușor peste decesul cuiva apropiat. Sheryl Sandberg era o salariată a lui Mark Zuckerberg, care ducea o viață de obișnuită alături de familia ei. Asta până într-o bună zi,...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1021 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 14 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments