Recenzie “Laur” de Evgheni Vodolazkin

de | feb. 2, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Spiritualitate

Dublu premiat în anul 2013, cu Premiul Bolșaia Kniga și Premiul Yasnaya Polyana (premiul Tolstoi), romanul Laur, al scriitorul rus de origine ucraineană Evgheni Vodolazkin, a fost tradus în peste 23 de limbi.

Acțiunea cartii “Laur” se petrece în Evul Mediu, în Europa secolului al XV-lea, un timp bântuit de boli, sărăcie și foamete. Personajul principal, Arseni, este  născut în 1440 în Rusia. Părinții băiatului mor de ciumă. Este crescut de Hristofor, bunicul său, un renumit tămăduitor. Hristofor îl învață nu numai cum să folosească plantele ca medicament dar și o multime de lucruri despre viață.

Și nu te teme de moarte, fiindcă moartea nu e numai durerea despărțirii. Ea este și bucuria eliberării.

Când bunicul moare, Arseni devine lecuitorul si vraciul satului. La un moment dat o întâlnește pe Ustina, o tânără orfană, bolnavă, pe care o vindecă și de care se îndrăgostește.

Ustina era iubire, iar iubirea era Ustina. El o purta ca pe o lumânare printr-o pădure întunecoasă. Îi era teamă că miile de făpturi lacome ale nopţii se vor năpusti asupra acestei flăcări şi o vor stinge cu aripile lor.

Necăsătoriți dar trăind în păcat, Ustina  rămâne gravidă. Când trebuie să nască, fata moare. Arseni nu reușește să o salveze. Condamnat să traiască sub povara vinovăției, el părăsește satul natal, cutreieră satele Rusiei, ajutând oamenii și vindecând bolnavii. Multumesc Libris.ro pentru carte. 🙂

Laur nu trata, el tămăduia, iar tămăduirile nu sunt legate de experienţă. Darul lui Laur era potenţat de forţe superioare, acţionate de spiritul de sacrificiu şi de o iubire pentru aproape de o intensitate inimaginabilă.

Pe parcursul călătoriei sale, Arseni se transformă, schimbandu-și chipul, și numele (Am fost Arseni, Ustin, Ambrozie, iar acum, iată, am devenit Laur) dar mai ales spiritul. Cum spunea bunicul său:

Spiritul reprezintă ochii sufletului. Când ochii ăştia se vatămă, sufletul ajunge orb.

Cum spiritul lui Arseni evoluează, sufletul lui, cu fiecare etapă a călătoriei, capătă mai multă putere, ajungând la o intensitate inimaginabilă. Este singurul care poate vedea îngerii  dar și diavolii. Arunca pietre în diavoli şi vorbea cu îngerii. Arseni își dedică existența lui Dumnezeu și nu întâmplător la sfârșitul călătoriei se va numi Laur, o conotatie importanta pentru Evgheni Vodolazkin.

Laur e un nume bun, căci planta care ţi-e de-acum tiz e medicinală. Fiind veşnic verde, ea simbolizează viaţa veşnică.

Romanul Laur este o meditație profundă asupra vieții, autorul abordând o serie de teme precum credința în Dumnezeu, iubirea, sacrificiul de sine. Într-un interviu, Evgheni Vodolazkin spune: Cred că mesajul majorității textelor mele este „Nu disperați”. Tot în același interviu scriitorul rus vorbește despre puterea vindecatoare a literaturii.

Desigur, nu sunt un vindecător profesionist, dar cred: dacă o persoană mă tratează atât de serios, atunci voi încerca să fiu o oglindă din care energia să fie reflectată și returnată către el. Și cu ajutorul lui Dumnezeu va putea să se vindece singur.(*)

Titlu: LAUR
Autor: Evgheni Vodolazkin
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 328
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1271

Alte recenzii de la Evgheni Vodolazkin:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments