Recenzie “Laur” de Evgheni Vodolazkin

by | Feb 2, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, noaff, Recenzii cărți, Spiritualitate

Dublu premiat în anul 2013, cu Premiul Bolșaia Kniga și Premiul Yasnaya Polyana (premiul Tolstoi), romanul Laur, al scriitorul rus de origine ucraineană Evgheni Vodolazkin, a fost tradus în peste 23 de limbi.

Acțiunea cartii “Laur” se petrece în Evul Mediu, în Europa secolului al XV-lea, un timp bântuit de boli, sărăcie și foamete. Personajul principal, Arseni, este  născut în 1440 în Rusia. Părinții băiatului mor de ciumă. Este crescut de Hristofor, bunicul său, un renumit tămăduitor. Hristofor îl învață nu numai cum să folosească plantele ca medicament dar și o multime de lucruri despre viață.

Și nu te teme de moarte, fiindcă moartea nu e numai durerea despărțirii. Ea este și bucuria eliberării.

Când bunicul moare, Arseni devine lecuitorul si vraciul satului. La un moment dat o întâlnește pe Ustina, o tânără orfană, bolnavă, pe care o vindecă și de care se îndrăgostește.

Ustina era iubire, iar iubirea era Ustina. El o purta ca pe o lumânare printr-o pădure întunecoasă. Îi era teamă că miile de făpturi lacome ale nopţii se vor năpusti asupra acestei flăcări şi o vor stinge cu aripile lor.

Necăsătoriți dar trăind în păcat, Ustina  rămâne gravidă. Când trebuie să nască, fata moare. Arseni nu reușește să o salveze. Condamnat să traiască sub povara vinovăției, el părăsește satul natal, cutreieră satele Rusiei, ajutând oamenii și vindecând bolnavii. Multumesc Libris.ro pentru carte. 🙂

Laur nu trata, el tămăduia, iar tămăduirile nu sunt legate de experienţă. Darul lui Laur era potenţat de forţe superioare, acţionate de spiritul de sacrificiu şi de o iubire pentru aproape de o intensitate inimaginabilă.

Pe parcursul călătoriei sale, Arseni se transformă, schimbandu-și chipul, și numele (Am fost Arseni, Ustin, Ambrozie, iar acum, iată, am devenit Laur) dar mai ales spiritul. Cum spunea bunicul său:

Spiritul reprezintă ochii sufletului. Când ochii ăştia se vatămă, sufletul ajunge orb.

Cum spiritul lui Arseni evoluează, sufletul lui, cu fiecare etapă a călătoriei, capătă mai multă putere, ajungând la o intensitate inimaginabilă. Este singurul care poate vedea îngerii  dar și diavolii. Arunca pietre în diavoli şi vorbea cu îngerii. Arseni își dedică existența lui Dumnezeu și nu întâmplător la sfârșitul călătoriei se va numi Laur, o conotatie importanta pentru Evgheni Vodolazkin.

Laur e un nume bun, căci planta care ţi-e de-acum tiz e medicinală. Fiind veşnic verde, ea simbolizează viaţa veşnică.

Romanul Laur este o meditație profundă asupra vieții, autorul abordând o serie de teme precum credința în Dumnezeu, iubirea, sacrificiul de sine. Într-un interviu, Evgheni Vodolazkin spune: Cred că mesajul majorității textelor mele este „Nu disperați”. Tot în același interviu scriitorul rus vorbește despre puterea vindecatoare a literaturii.

Desigur, nu sunt un vindecător profesionist, dar cred: dacă o persoană mă tratează atât de serios, atunci voi încerca să fiu o oglindă din care energia să fie reflectată și returnată către el. Și cu ajutorul lui Dumnezeu va putea să se vindece singur.(*)

Titlu: Laur
Autor: Evgheni Vodolazkin
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 328
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 2.02.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Există momente în viață cand o ușă se deschide si ești inundat de lumină. Clipe rare când ceva se descătușează în tine. Plutești în imponderabilitate, gonești pe o autostradă fără radar. Alegerile devin limpezi, răspunsurile inlocuiesc întrebările, frica cedează locul...

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Cum sunteți dragii mei? Acceptați invitația de a porni într-o călătorie inedită în următoarele minute? Cartea Hud Ranat scrisă de Cecilia cuprinde cadrul, personajele și situațiile perfecte pentru a evada memorabil pe o altă planetă din univers. Călătorim în acest...

0 0 vote
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 493 zile și a scris până acum 45 articole. Se află pe poziția 12 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments