Recenzie „Aviatorul” de Evgheni Vodolazkin

by | Mar 7, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA AVIATORUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

„Aviatorul” e o carte surprinzătoare și inedită. Pe măsură ce o citeam încercam să îmi dau seama cărui gen i s-ar potrivi cel mai bine și cum ar putea fi cel mai corect descrisă.

Un bărbat se trezește într-o cameră de spital. Nu știe cine este, nici cum a ajuns acolo și nici în ce moment. Pas cu pas se reface cu ajutorul medicilor, însă aceștia nu îi spun nimic care să îl ajute să înțeleagă ce i s-a întâmplat.

Din acest moment mintea cititorului poate face oricât de multe scenarii (și le va face cu siguranță 😊), dar nu va reuși să bănuiască adevăratul factor declanșator al tuturor evenimentelor. Să nu stricăm însă surpriza…

Innokenti Platonov este un om cât o istorie. Fost deținut pe o insulă din nordul Rusiei, subiect de studiu pentru istorici și antropologi, vedetă media. Trece prin toate aceste experiențe cu o serenitate uluitoare și cu o putere de acceptare care îl poate face omul secolului.

Cunoaște dragostea, pe care o pierde pentru a o regăsi când este deja prea târziu. De pe urma acesteia îi rămâne o nouă șansă la iubire, neașteptată și emoționantă, de care profită cu maturitate și devotament. Anastasia și Nastia, cele două iubiri ale sale sunt două fețe ale aceleiași monezi, un arc de cerc peste timp marcând existența lui Innokenti.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Evgheni Vodolazkin

Știrea că urmează să aibă un copil îl determină să înceapă să scrie o cronică a experiențelor și vremurilor trăite, ca un testament lăsat fiicei despre care știe deja că nu va mai apuca să îl cunoască.

Mai mult decât aventurile eroului, ceea ce e cu adevărat remarcabil în „Aviatorul” este modul cum acesta percepe și raționează ceea ce se întâmplă în jurul lui. Punând în permanență în echilibru cele două planuri ale existenței sale – trecutul și prezentul –, Innokenti ne oferă posibilitatea să comparăm ca într-un joc cu „Spot the differences”, să reflectăm și mai ales să înregistrăm prezentul cu toate simțurile noastre, pentru că, așa cum el însuși spune:

„… fiecare om are amintirile  lui, dar există lucruri care sunt retrăite și amintite la fel. Politica, istoria, literatura -, ele, da, sunt percepute în mod diferit. Dar zgomotul ploii, foșnetul frunzelor noaptea – și un milion de alte lucruri -, toate acestea ne unesc.”

🔥 CARTEA AVIATORUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Aviatorul
Autor: Evgheni Vodolazkin
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 7.03.2019
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

Mi-a placut perspectiva noua pe care o arunca asupra modului cum putem privi istoria si cum vom fi priviti atunci cand noi insine vom fi istorie.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

De câteva zile le citesc plantelor de pe balcon din volumul II al romanul Eu cea de pe locul doi scrisă de Cezara Zamfir. Ele nu au ascultat și primul volum, încă nu erau născute, dar par acum destul de impresionante. E uimitor cum florile lor sunt mai deschise, mai...

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Titlu: Noi doi Autor: Diana Farca An apariție: 2020 Editura: Eleprint Număr de pagini: 167 Despre autor: Diana Farca este o autoare de beletristică care a debutat cu romanul ”La limită”, un roman ce se încadrează la ficțiune, istorie și romance. Următoarea carte...

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Anca Ivanov este redactor Booknation.ro de 516 zile și a scris până acum 12 articole. Se află pe poziția 54 din 143 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Anca Ivanov aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments