Recenzie „Aviatorul” de Evgheni Vodolazkin

de | mart. 7, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA AVIATORUL ARE REDUCERE PE:

„Aviatorul” e o carte surprinzătoare și inedită. Pe măsură ce o citeam încercam să îmi dau seama cărui gen i s-ar potrivi cel mai bine și cum ar putea fi cel mai corect descrisă.

Un bărbat se trezește într-o cameră de spital. Nu știe cine este, nici cum a ajuns acolo și nici în ce moment. Pas cu pas se reface cu ajutorul medicilor, însă aceștia nu îi spun nimic care să îl ajute să înțeleagă ce i s-a întâmplat.

Din acest moment mintea cititorului poate face oricât de multe scenarii (și le va face cu siguranță 😊), dar nu va reuși să bănuiască adevăratul factor declanșator al tuturor evenimentelor. Să nu stricăm însă surpriza…

Innokenti Platonov este un om cât o istorie. Fost deținut pe o insulă din nordul Rusiei, subiect de studiu pentru istorici și antropologi, vedetă media. Trece prin toate aceste experiențe cu o serenitate uluitoare și cu o putere de acceptare care îl poate face omul secolului.

Dacă îți place recenzia cărții AVIATORUL, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Evgheni Vodolazkin

Cunoaște dragostea, pe care o pierde pentru a o regăsi când este deja prea târziu. De pe urma acesteia îi rămâne o nouă șansă la iubire, neașteptată și emoționantă, de care profită cu maturitate și devotament. Anastasia și Nastia, cele două iubiri ale sale sunt două fețe ale aceleiași monezi, un arc de cerc peste timp marcând existența lui Innokenti.

Știrea că urmează să aibă un copil îl determină să înceapă să scrie o cronică a experiențelor și vremurilor trăite, ca un testament lăsat fiicei despre care știe deja că nu va mai apuca să îl cunoască.

Mai mult decât aventurile eroului, ceea ce e cu adevărat remarcabil în „Aviatorul” este modul cum acesta percepe și raționează ceea ce se întâmplă în jurul lui. Punând în permanență în echilibru cele două planuri ale existenței sale – trecutul și prezentul –, Innokenti ne oferă posibilitatea să comparăm ca într-un joc cu „Spot the differences”, să reflectăm și mai ales să înregistrăm prezentul cu toate simțurile noastre, pentru că, așa cum el însuși spune:

„… fiecare om are amintirile  lui, dar există lucruri care sunt retrăite și amintite la fel. Politica, istoria, literatura -, ele, da, sunt percepute în mod diferit. Dar zgomotul ploii, foșnetul frunzelor noaptea – și un milion de alte lucruri -, toate acestea ne unesc.”

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA AVIATORUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: AVIATORUL
Autor: Evgheni Vodolazkin
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 585

Alte recenzii de la Evgheni Vodolazkin:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

5 1 vote
Article Rating
Anca Ivanov este redactor Booknation.ro de 1450 zile și a scris până acum 12 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Anca Ivanov aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments