„La început aţi afirmat că toţi oamenii au secrete. Aţi găsit şi aici vreunul?”
Bărbaţi care urăsc femeile este primul volum dintr-o trilogie absolut remarcabilă, genială şi total imprevizibilă: Millennium.
Scrisă de jurnalistul şi scriitorul de origine suedeză Stieg Larsson, aceasta s-a bucurat de un imens succes internaţional din urma căreia a rezultat şi o ecranizare de excepţie (The Girl with the Dragon Tattoo), avându-i în roluri principale pe Daniel Craig şi Rooney Mara. Totuşi, autorul nu a apucat să ia parte la ecoul mondial al operei sale. Acesta a murit subit din cauza unei crize cardiace, la vârsta de 50 de ani, la puţin timp după ce şi-a predat textul editorului său.
„Vreau să-ţi povestesc o istorie în două părţi. O parte care vorbeşte despre familia Vanger. Acesta este pretextul. E o istorie lungă şi întunecată, dar vreau să mă ţin cât mai aproape de adevărul neînfrumuseţat. În cealaltă parte a poveştii este vorba despre misiunea ta adevărată.”
Jurnalistul Mikael Blomkvist, care ajunge într-un impas cu cariera sa, primeşte o însărcinare cel puţin îndoielnică şi cu şanse de izbândă spre zero din partea unui mare industriaş suedez, Henrik Vanger. Scopul lui este să elucideze o dispariţie şi crimă misterioasă petrecută în urmă cu patruzeci de ani, la mijlocul anilor ’60. Puzzle-ul investigativ se complică, şi Mikael realizează că are nevoie de un ajutor solid, iar acesta vine din partea unui hacker foarte talentat, nebun de genial şi desigur, greu de descifrat – Lisbeth Salander.
Având un fir investigativ şi psihologic de-a dreptul captivant, complex şi foarte bine structurat, cartea ajunge să creeze nu doar foarte mult suspans, dar şi o incontestabilă dependenţă. Atinge subiecte destul de sensibile precum corupţia la cel mai înalt nivel, neonazismul, sadismul, ucigaşi în serie, abuzuri, motive religioase, etica jurnalistică… şi lista poate continua.
Este o lectură impresionantă care îţi ridică multe semne de întrebare cu privire asupra bunătăţii şi bestialităţii umane.
„E o ştiinţă cu mii de detalii de care trebuie să ţin seama. Trebuie să identific prada şi să-i fac harta vieţii. Cine este ea? De unde vine? Cum pot ajunge la ea? Cum voi face ca să mă aflu singur cu vânatul meu, fără ca numele meu să se vadă sau să apară vreodată în vreo anchetă de poliţie?”
