Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Titlu: Bărbați Fără Femei
Autor: Haruki Murakami
An apariție : 2017
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 232
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 27.08.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI BĂRBAȚI FĂRĂ FEMEI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Haruki Murakami, apreciat și criticat, ridicat în slăvi de milioane de cititori, dar și ponegrit de anumiți detractori obișnuiți cu rolul de ciocli, face din nou dovada unei priceperi scriitoricești care prinde numaidecât în năvod pe pasionații lecturării acestui gen literar.

”Bărbați fără femei”, apărută  la Editura Polirom, este o colecție de șapte povestiri ( Drive My Car, Yesterday, Organul independent, Șeherezada, Kino Samsa îndrăgostit, Bărbați fără femei) în care relația dintre Adami și Eve este trecută prin sita măruntă a nenumăratelor ipostaze, de la soți înșelați pînâ la introvertiții înamorați într-i trepidantă îmbinare între realism și fantasmagoric, cu o diversificată paletă a caracterelor între vecernia și utrenia trăirilor justificabile sau nu.

Cu o profundă amprentare inconfundabilă prin intermediul unui vizionarism individualism, însă niciodată misogin, Murakami este echidistant în descriptivismul senzorial al personajelor sale, tratând atât bărbații cât și femeile cu aceeași medicamentație, fără să poleiască inutil paginile creației sale cu nimicitoare verdicte, lăsând acest incomensurabil privilegiu la îndemâna cititorilor.

Într-o alternanță între extrovertire și introvertire, cu unele trimiteri la superstițiile folclorului nipon, Murakami creează anumite conexiuni și congruențe care, în pofida misticismului labirintic, ascuns cu grijă în spatele aparentei simplități a personajelor, dezvoltă o amplă înrâurire de gânduri născute de alte gânduri, ca o firească continuitate în care nu timpul este factorul argumentativ, ci intensitatea  și jocul clarobscurității manifestat de personajele celor șapte povestiri.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Haruki Murakami.

Lectură plăcută!

 

ACUM GĂSEȘTI BĂRBAȚI FĂRĂ FEMEI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Misticismul nipon și realitatea post-modernistă se combină într-un realism al situației actuale.

Aspecte Negative:

Fantasmagorismul lui Murakami are o tendențiozitate necauterizată.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.