Recenzie ”La sud de graniță, la vest de soare” de Haruki Murakami

de | sept. 12, 2022 | Dragoste, Ficțiune, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LA SUD DE GRANIȚĂ LA VEST DE SOARE ARE REDUCERE PE:

La sud de graniță, la vest de soare este prima mea întâlnire cu Haruki Murakami. Titlul este minunat și te îndeamnă să visezi cu ochii deschiși, dar povestea te lasă cu o mulțime de întrebări și nedumeriri. Până la urmă fiecare e liber să înțeleagă finalul cum își dorește. Eu am ales să dau credit realismului magic deoarece am o înclinație către astfel de povești.

Murakami ne propune o analiză a sexualității unui individ sau a vieții afective a acestuia. Oare am putea să mergem pe ideea că personajul nostru este un om frustrat, un nemulțumit sau este doar un visător și un romantic incurabil? Este oftatul după un suflet pereche sau nemulțumirea și saturația produsă de banalitate și comun?

Hajime este căsătorit, are două fete, are o situație materială destul de bună, dar nu este fericit. Starea lui sufletească este una de mulțumire, se simte confortabil în propriii papuci, dar sufletul lui tânjește după ceva care să îl scoată din cotidian și rutină. Este convins că și-a ratat dreptul la fericire în adolescență când relația de prietenie cu o colegă de școală a fost întreruptă din motive ce nu au ținut de el. Ajuns la 40 de ani, constată că a comparat femeile cu care a fost de-a lungul timpului cu acea prietenă și ea e singura la care încă visează chiar dacă relația dintre ei nu a fost de natură sexuală, ci doar de prietenie între doi copii.

Imposibilul se produce și cei doi se reîntâlnesc după câteva decenii. Prietenia se reînnoadă și Hajime simte că se îndrăgostește din ce în ce mai tare de această prietenă din copilărie chiar dacă ea rămâne pentru el un mister.

Dacă îți place recenzia cărții LA SUD DE GRANIȚĂ LA VEST DE SOARE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Haruki Murakami

Este conștient că nu se comportă ca un soț și ca un tată responsabil. Își face procese de conștiință din cauza pornirii de a renunța la tot pentru această himeră. Dar simte că dacă ar pierde-o nimic n-ar mai conta pentru el. Tot ce-și dorește este să fie cu ea oricare ar fi prețul pe care trebuie să-l plătească.

Riscă tot ceea ce are: căsnicia, copiii, afacerea de dragul promisiunii fericirii cu toate că nimic nu-i garantează că va avea parte de ea. Aparițiile și disparițiile femeii la care visează îi provoacă șoc după șoc, de la extazul trăit în prezența acesteia la disperarea provocată de absența ei, Hajime trăiește un continuu vertij de agonie și extaz. Viața lui este un haos, nu-și mai găsește locul în propria casă și căsnicie și simte că asta e ultima lui șansă la fericire.

Și deși fericirea pare un fum, el tot încearcă să îl culeagă. Este o poveste destul de bizară despre iluzii deșarte, despre așteptări nerealiste, despre ignorarea realității în favoarea fanteziei. Mi s-a părut că s-ar plia pe vorba românească: a da vrabia din mănă pe cioara de pe gard.

Trebuie să recunosc că n-a fost chiar pe gustul meu și probabil va mai trece ceva timp până când voi mai încerca ceva de la Murakami.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LA SUD DE GRANIȚĂ LA VEST DE SOARE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: LA SUD DE GRANIȚĂ LA VEST DE SOARE
Autor: Haruki Murakami
Traducător: Angela Hondru
An apariție : 2021
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 248
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 7.5 / 10
Vizualizari recenzie: 2826

Alte recenzii de la Haruki Murakami:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1419 zile și a scris până acum 466 articole. Se află pe poziția 3 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments