“Bărbatul de pe facebook” de Cintzia Angelina Mardale este o carte foarte populară în momentul de față. Și pentru că am fost tare curioasă de ea de vreme ce toată lumea vorbea despre povestea ei, am zis că trebuie să o citesc.
“Bărbatul de pe facebook” de Cintzia Angelina Mardale nu este un roman greoi
Ba din contra. Este ușor de citit și foarte modern. Asta datorită limbajului și construirii personajelor, care sunt caracteristice societății actuale. Povestea e despre o dragoste pe internet. Mai exact pe rețeaua de socializare Facebook. Dar nu este deloc un simplu flirt, deoarece la un moment dat se complică foarte mult. Sau, de fapt, se complică de mai multe ori.
Protagoniștii vor ajunge să se cunoască și în viața reală, dar nici acolo dragostea lor nu va putea fi desăvârșită. Ca în orice iubire în stil Romeo și Julieta vor exista piedici puse în calea relației dintre Amalia și Victor, alias Vlad Țepeș pe Facebook. Și una dintre aceste piedici este chiar sănătatea psihică a bărbatului.
Eu l-am văzut pe Victor ca un om al contrastelor. Când hotărât și iubitor, când macho man, când nepăsător și de cele mai multe ori posesiv și dubios față de Amalia. Pentru un om de afaceri cunoscut, personalitatea lui este cât se poate de contradictorie. Parcă aș fi asistat la schimbările de caracter ale personajului cu personalitate multiplă a lui James McAvoy în filmul Split.
Trebuie să recunosc că nu mi-a plăcut nici unul dintre personaje
Cel puțin nu cele principale, Amalia și Victor. Și pe lângă ele mai există alte câteva personaje, secundare sau episodice, care par să se lege într-un oarecare fel cu restul poveștii. Destul de multe, dar dacă ești atent la narațiune, nu îți va fi greu să le ții minte. Ce mi-a plăcut la romanul “Bărbatul de pe facebook” de Cintzia Angelina Mardale este inserarea de locuri și elemente legate de alte țări.
În primul rând despre Spania deoarece acolo se petrece acțiunea, apoi despre Italia și despre alte zone perfecte pentru călătorit. Din asta reiese clar pasiunea autoarei pentru călătorii. Și dacă ai un punct comun cu povestea, atunci s-ar putea să te prindă mai tare decât dacă nu ai simți nimic comun cu aceasta.
M-a impresionat Amalia de la final și încheierea cărții în sine. Am descoperit o altă fată, mai matură, mai înțeleaptă, care ia decizii potrivite și învață să nu se mai încreadă în oricine. Finalul romanului Angelinei Mardale m-a surprins. Mă pregăteam deja să nu îmi placă dacă avea să se termine cum mă gândeam eu. Dar nu, a fost perfect. În plus, în epilog, autoarea face și un îndemn foarte bun generației noastre. De aceea, chiar dacă nu pot zice că m-a impresionat cartea în totalitate, finalul a fost unul bun, cu tâlc.