Bijuteria este primul volum din seria Trilogia Orașului Solitar scris de autoarea Amy Ewing. Despre Amy Ewing va pot spune că este o tânăra scriitoare de origine americană. Și-a încercat norocul în actorie dar nu a avut sorți de izbândă. Soarta a fost însă de partea ei în domeniul literar. Momentan locuiește în Harlem și este o împătimită a filmelor de pe Netflix, așa că nu mare mi-ar fi mirarea să descopăr o ecranizare a cărților sale pe această platforma în viitor.

Mai multe informații despre autoare puteți afla și din filmulețul pe care vi l-am atașat la articol în care aceasta își face singură prezentarea pentru fani povestind lucruri mai puțin cunoscute din viața ei.  De reținut este faptul că filmulețul este în engleză.

Deși s-a vrut inițial ca o trilogie, autoarea a realizat de fapt 5 cărți. În limba română sunt traduse primele două volume ale trilogiei și anume, Bijuteria și Trandafirul Alb. Cele două cărți au fost publicate în țara noastră la editura Rao și se încadrează în genul literatură pentru adolescenți.

Primele două volume ne spun povestea lui Violet. Cel de-al treilea volum The House of the Stone, ne spune povestea lui Raven.

A patra carte este un soi de concluzie a trilogie. În romanul The Black Key Violet și prietenii săi trebuie să aleagă dacă vor lua atitudine în această lume bolnavă în care trăiesc și vor încerca să schimbe ceva. Această este disponibilă în engleză și în țară noastră.

Cea de-a cincea carte, Garneț’s Story ne spune povestea lui Garneț, unul dintre personajele pe care Violet le întâlnește în Bijuteria.

Bijuteria – Jocurile Foamei din Povestea Slujitoarei

Când am început să citesc acest roman, am avut o senzație puternică de deja vu. Este din punctul meu de vedere o combinație interesantă între Jocurile Foamei și Povestea Slujitoarei adaptate pentru publicul adolescentin.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Amy Ewing

Dacă Jocurile Foamei este o serie de cărți pe care tinerii au savurat-o pagină cu pagină și film cu film, nu pot spune același lucru și despre Povestea Slujitoarei. Această este o carte publicată în 1985 dar care s-a bucurat de o promovare intensă în ultimii ani de când i s-a realizat ecranizarea în serialul Handmaid’s Tale disponibil pe platforma HBO. Este însă o carte care se adresează unui public matur din punctul meu de vedere. Este o carte pe care nu cred că au citit-o foarte mulți adolescenți.

Autoarea afirmă într-un interviu că și-a găsit inspirația pentru acest roman în filmul Taken în care joacă Liam Neeson. Scena în care fiica acestuia este licitată pentru a deveni sclava sexuală a stat la baza creării acestei povești.

Abordarea scriitoarei americane, Amy Ewyng este mult mai apropiată de vârstă adolescenței. Această ne prezintă povestea tinerei Violet de 16 ani. Violet este crescută într-un internat datorită unei calități aparte pe care o are sângele sau, împreună cu alte tinere  care vor fi pregătite să devină mame surogat pentru femeile bogate din Bijuteria, orașul nobililor. Rolul lor este de a fi inseminate și de a naște copii sănătoși familiilor nobiliare din ținut.

Această carte mă duce cu gândul și la istorie pentru că este o realitate faptul că nobilii își căsătoreau copii între ei pentru a păstra rangul nobiliar și de multe ori se întâmpla că aceștia să procreeze urmași cu diverse malformații.

Pornind de la această realitate istorică, Amy Ewing ne prezintă o lume în care Violet o tânăra inteligență și cu aptitudini deosebite lupta pentru supraviețuire, descoperind în același timp fiorii primei iubiri.

Este o carte cu un număr nu foarte mare de pagini și care se citește într-un mod alert. Din nou un punct în favoarea cititorilor din categoria adolescenți care nu sunt ceea ce se numește un cititor răbdător.

Titlu: Bijuteria
Autor: Amy Ewing
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 315
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Publicată la 14.08.2019
Nota recenzorului: 8/10

Avatar
Autor: Simona Mihalache
Simona e Redactor Foarte Activ
Redactor de 599 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Simona Mihalache