Recenzie ”Billie” de Anna gavalda

de | nov. 3, 2017 | Recenzii cărți

” Billie” nu are cum să nu-ți transmită căldura molipsitoare a inocenței care, cu ajutorul umorului și al realismului, atât senzorial, cât și caracteriologic, ambele dozate într-o optimizare justă, fără a fi mercantilistă, dă naștere unei povești plină de o mireasmă aparte în care definirea și redefinirea anumitor concepte, pe care le descoperim sau le redescoperim, capătă valențe pline de o lumină revigorantă.

Prin intermediul unei comprimate literaturi în care sensul cuvintelor au o simbolistică bifurcată, Anna Gavalda face din simplele întâmpinări ale existențelor ordinare o maree de cuvinte explozive, vii și multicolore, smulse parcă din parada nemărginitului cer.

Respectându-și rețeta, nu ca un șablonardism, ci ca exprimarea unui crez literar și asumare a unui bine întemeiat punct de vedere, Anna Gavalda nu trișează, în ciuda ușurinței frazeologice și a facilismului aparent al creației, pentru că scriitoarea franceză, adresându-se simplu și totuși penetrant, reușește să comunice cu lejeritate o anumită corespondență, o afinitate la marea majoritate a palierelor socio-culturale.

Povestea lui Billie și Franck, poate fi povestea oricui, singura cheie fiind îndrăzneala. Nu nesăbuința, ci doar îndrăzneala, ca o descoperire a potenței dăruirii senzoriale dezinteresate dar, mai ales, ca o necesare remodelare a sufletului prin intermediul unei dependențe a ființei care nu admite niciun iz mercantilist, o ființă capabilă să întâlnească beatitudinea simțirii.

Cu siguranță că Anna Gavalda este un subtil magician al cuvintelor, un zămislitor de universuri care, între macro și micro, înșiruie lumini de existență și brazdele firii umane cu îmburuienări și rod îndestulător.

Lectură plăcută!

Titlu: BILLIE
Autor: Anna Gavalda
An apariție : 2015
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1338

Alte recenzii de la Anna Gavalda:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daria

Dumnezeule, ce recenzie! Nu se înțelege nimic, dar nimic despre ce e vorba în text. Pare că autorul a frunzărit un dex și a scos de acolo niște cuvinte care i s-au părut interesante, ba, mai mult, a și inventat unele (vezi șablonardism). Un text împănat, fără nicio logică a frazelor. De altfel, observ că toate recenziile acestui domn sunt de aceeași factură. Pun pariu că nici nu a citit cărțile la ce gogomănii debitează cu atâta grație. Nu înțeleg cum un site care se vrea a fi literar poate publica asemenea inepții!

Mirela Barbalata

Nu am citit cartea, sincer nu ma tenteaza dar nici nu imi pot permite sa spun ca este o recenzie proasta. Fiecare are stilul sau si depinde de noi daca vrem sa o parcurgem pana la capat sau nu. Pacat ca aruncam vorbe aiurea 🙁