Recenzie ”Billie” de Anna gavalda

Titlu: Billie
Autor: Anna Gavalda
An apariție : 2015
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 3.11.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Billie” de Anna gavalda
Acordă o notă

” Billie” nu are cum să nu-ți transmită căldura molipsitoare a inocenței care, cu ajutorul umorului și al realismului, atât senzorial, cât și caracteriologic, ambele dozate într-o optimizare justă, fără a fi mercantilistă, dă naștere unei povești plină de o mireasmă aparte în care definirea și redefinirea anumitor concepte, pe care le descoperim sau le redescoperim, capătă valențe pline de o lumină revigorantă.

Prin intermediul unei comprimate literaturi în care sensul cuvintelor au o simbolistică bifurcată, Anna Gavalda face din simplele întâmpinări ale existențelor ordinare o maree de cuvinte explozive, vii și multicolore, smulse parcă din parada nemărginitului cer.

Respectându-și rețeta, nu ca un șablonardism, ci ca exprimarea unui crez literar și asumare a unui bine întemeiat punct de vedere, Anna Gavalda nu trișează, în ciuda ușurinței frazeologice și a facilismului aparent al creației, pentru că scriitoarea franceză, adresându-se simplu și totuși penetrant, reușește să comunice cu lejeritate o anumită corespondență, o afinitate la marea majoritate a palierelor socio-culturale.

Povestea lui Billie și Franck, poate fi povestea oricui, singura cheie fiind îndrăzneala. Nu nesăbuința, ci doar îndrăzneala, ca o descoperire a potenței dăruirii senzoriale dezinteresate dar, mai ales, ca o necesare remodelare a sufletului prin intermediul unei dependențe a ființei care nu admite niciun iz mercantilist, o ființă capabilă să întâlnească beatitudinea simțirii.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Anna Gavalda.

Cu siguranță că Anna Gavalda este un subtil magician al cuvintelor, un zămislitor de universuri care, între macro și micro, înșiruie lumini de existență și brazdele firii umane cu îmburuienări și rod îndestulător.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Nu neapărat miracolele înfrumusețează viața, ci prețuirea clipelor mărunte.

Aspecte Negative:

Poate mai multă vervă în ritmul stilului ar fi binevenită.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Daria
    Reply

    Dumnezeule, ce recenzie! Nu se înțelege nimic, dar nimic despre ce e vorba în text. Pare că autorul a frunzărit un dex și a scos de acolo niște cuvinte care i s-au părut interesante, ba, mai mult, a și inventat unele (vezi șablonardism). Un text împănat, fără nicio logică a frazelor. De altfel, observ că toate recenziile acestui domn sunt de aceeași factură. Pun pariu că nici nu a citit cărțile la ce gogomănii debitează cu atâta grație. Nu înțeleg cum un site care se vrea a fi literar poate publica asemenea inepții!

  2. Mirela Barbalata
    Reply

    Nu am citit cartea, sincer nu ma tenteaza dar nici nu imi pot permite sa spun ca este o recenzie proasta. Fiecare are stilul sau si depinde de noi daca vrem sa o parcurgem pana la capat sau nu. Pacat ca aruncam vorbe aiurea 🙁

POST A COMMENT.