Recenzie “Blues pentru o pisică neagră” de Boris Vian

Titlu: Blues Pentru O Pisică Neagră
Autor: Boris Vian
An apariție : 2009
Editura: Univers
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Daniela Macovei
Publicată la 21.05.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie “Blues pentru o pisică neagră” de Boris Vian
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI BLUES PENTRU O PISICĂ NEAGRĂ PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Blues pentru o pisica neagra, Boris Vian

Blues pentru o pisică neagră m-a atras datorită titlului; cuvinte precum “pisică neagră” şi “blues” în aceeaşi combinaţie îmi aducea în faţa ochilor o imagine a ceva special.

Este ştiut faptul că pisica neagră în sine era emblema unei vrăjitoare, a misticului şi a magiei, a întunericului şi a lucrurilor temute de oamenii obişnuiţi.

Pe partea opusă avem ideea de “blues”, de armonie şi linişte pe ritmul unor note muzicale ce aduc încântare auzului. Este de aşteptat aşadar ca ideea de Blues pentru o pisică neagră să-mi desfăşoare în faţa retinei imaginea unei magii “domesticite” şi lipsită de acel fior de teamă faţă de inexplicabil.

Bine, acum, trebuie să admit şi că am ridicat romanul lui Boris Vian la standarde mult prea ridicate sau deviate faţă de ceea ce este de fapt. Aici nu este vorba de mistic sau magie, nimic de genul. Este vorba de a oferi o altfel de imagine evenimentelor obişnuite, de a vedea totul printr-o sticlă întunecată ce deturnează lucrurile până la maliţiozitate.

Boris Vian este acel tip de autor care transformă o simplă istorisire într-un altceva, dar un altceva de un stil întunecat. Când spui Boris Vian gândul trebuie să te ducă automat la familia Addams. Scurtele nuvele, unsprezece la numar, ce completează volumul Blues pentru o pisică neagră sunt scrise sub penelul unui umor negru, uşor macabru chiar; e ca şi cum i-ai avea pe George Bacovia  şi Edgar Allan Poe într-un “duet”.

Boris Vian s-a născut în 1920 la Paris şi a murit în anul 1959 în urma unui atac cardiac, în timpul proiecţiei filmului Voi scuipa pe mormintele voastre, film ecranizat după al său roman cu acelaşi nume. În plan literar, Boris Vian a abordat numeroase genuri literare: a scris volumul de poezii N-aş prea vrea să o mierlesc, numeroase poeme reunite în volumul O sută de sonete, piese de teatru reunite în Les bâtisseurs d’empire, romanele Spuma zilelor, Toamnă la Pekin, Iarba roşie, Femeile nu-şi dau seama şi volumul de nuvele Les Fourmis tradus în româneşte Blues pentru o pisică neagră.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Boris Vian.

Prima nuvelă, Furnicile m-a captivat încă de la primele rânduri. Boris Vian descrie viaţa de soldat şi dezastrele unui război într-un stil ludic, de o comicitate macabră. Toată acţiunea poartă amprenta unui umor negru, ce poartă cititorul într-o imaginea sadică.

Chiar erau oameni. Doi sunt amuzanţi. Se pare că tot drumul au făcut exerciţii de judo, şi-au dat unul altuia castane, tăvălindu-se pe sub scaune. Au sărit în acelaşi timp şi s-au făcut că îşi taie unul altuia cu cuţitul corzile paraşutelor. Din nefericire, vântul i-a despărţit şi au fost obligaţi să continue cu focuri de puşcă. Rar vezi trăgători aşa de buni. Acum tocmai îi îngropăm pentru că au căzut de la prea mare înălţime.

În ciuda temei, “războiul”, stilul ludic, dar şi limbajul de o cruzime sălbatică combinat cu o inocenţă demnă de basme nu are cum să nu-ţi stârnească amuzamentul. Este întocmai ca atunci când vizionezi Familia Addams: macabru şi totuşi amuzant. Moartea este luată în derâdere cu toate că, la Boris Vian, ea este cea cu câştig de cauză în final.

Boris Vian creionează o lume cu susu-n jos, cu o doză de ironie dusă la extrem. O lume unde limbajul pisicesc nu este înţeles nu datorită regnului animal ci datorită accentului, o lume unde războiul este văzut ca un joc de copii unde se lasă cu explozii inocente, o lume unde boala este ca un mijloc personal din care poţi scoate profit până şi din comercializarea propriei febre.

Furnicile este doar vârful din aisbergul cuprins în Blues pentru o pisică neagră, este doar nuvela de introducere în lumea inversă a lui Vian, o lume cu care te poţi delecta atunci când simţi nevoia unei doze de întuneric care să te amuze în loc să te înspăimânte.

Blues pentru o pisică neagră este potrivită celor cărora le plac umorul negru, vizionează familia Addams, iubesc temele abordate de George Bacovia în poeziile sale, dar nu se dau în vânt după poezie, şi nu numai.

ACUM GĂSEȘTI BLUES PENTRU O PISICĂ NEAGRĂ PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.