Recenzie „Bună ziua, tristețe!” de Francoise Sagan

de | feb. 3, 2021 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA BUNĂ ZIUA TRISTEȚE! ARE REDUCERE PE:

Bonjour tristețe de Francoise Sagan„Bună ziua, tristețe!” este primul roman scris de Francoise Sagan, autoare franceză. Ea l-a scris la doar 18 ani și a devenit de îndată popular, un adevărat bestseller la vremea aceea. Cartea a apărut în 1954, deci faceți-vă o idee despre ce însemna asta pe atunci. Ca și cealaltă carte citită de la această scriitoare, „Vă place Brahms?”, și asta de față a avut parte de o ecranizare, în 1958.

„Bună ziua, tristețe!” spune povestea unei fete și a tatălui ei care traiesc în mod libertin

Nu vă închipuiți totuși altceva, deoarece nu e vorba despre o relație între tată și fiică, de un incest. E mai mult o prietenie, o complicitate referitoare la stilul lor de viață superficial.

Cei doi se bucură și profită de stilul lor de viață fără reguli și restricții. Iubesc pe cine vor. Au bani berechet și sunt superficiali așa cum le place. Dar când în viața lor intră o femeie elegantă, hotărâtă și inteligentă, lumea lor lipsită de griji e dată peste cap. Așa că fiica va pune la cale un plan diabolic pentru a elimina pe această intrusă din raiul lor.

Cecile este o tânără de 17 ani, care împreună cu tatăl ei Raymond, un playboy șarmant văduv, duce o viață fără griji, într-o continuă petrecere și distracție. Ei se află la mare, într-o vilă magnifică închiriată pentru vacanța de vară, lângă Marea Mediterană, în Franța. Cazarea este minunată, soarele arzător, marea aproape și compania distractivă.

Dacă îți place recenzia cărții BUNĂ ZIUA TRISTEȚE!, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Francoise Sagan

Fata este fericită, rebelă și cu prea puțin interes pentru carte și școală. Tocmai a ieșit dintr-un internat cu doi ani în urmă și a decis să își cunoască mai bine tatăl și să se simtă bine, specific vârstei. Însă tânăra nu cunoaște viața și iubirea decât puțin. Din săruturi furate, întâlniri scurte și trăiri leneșe.

Tatăl ei gândește modern. O îmbracă elegant, mult peste ce ar îmbrăca o fată obișnuită la vârsta ei. O ia la petreceri cu el și o lasă să îi devină confidentă. În plus, în viața tatălui se află femei de obicei cu puțin mai mult de vârsta ei înșiși. Acum e vorba de Elsa, o roșcată mondenă, atrăgătoare, prietenă cu Cecile.

Tatăl și fiica se amuză, se simt bine. Nu au nevoie de nimeni altcineva în viața lor

Sunt bucuroși așa cum sunt.

Dar plăcerile astea ale verii calde nu durează mult. Raymond invită la vilă pe timpul sejurului o prietenă veche de-a soției sale moarte. Pe Anne. Iar vizita acestei femei inteligente, calme și demne, le cam strică jocurile. Sau cel puțin pe cele ale lui Cecile. Traiul acesta delicios și fără griji este întrerupt de ordinea, disciplina și regulile pe care treptat le impune femeia asta nouă în viața lor.

Fata nu suportă pe intrusă, oricât ar încerca să îi dea dreptate și să se îndrepte pe drumul cel bun. Așa că se gândește tot mai mult la cum va putea să îndepărteze amenințarea de la ei. Cecile va face un joc crud și diabolic, împreună cu Elsa, fosta amantă, și cu Cyril, un student de 26 de ani care este îndrăgostit de ea. 

Romanul „Bună ziua, tristețe!” nu este de mare întindere, dar este bine concentrat pe povestea aceasta dramatică. Iar finalul chiar este trist.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA BUNĂ ZIUA TRISTEȚE! CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: BUNĂ ZIUA TRISTEȚE!
Autor: Francoise Sagan
An apariție : 2018
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 318

Alte recenzii de la Francoise Sagan:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Societatea din care faceți parte crede chiar că fiecare om este perfect înlocuibil. O carte premoniție. Cu siguranță Constantin Virgil Gheorgiu a fost un vizionar care a prevăzut că va exista cândva în viitor acest schimb de putere între om și tehnică. Mai întâi...

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

"Anna Hibiscus" și "Bravo, Anna Hibiscus!" sunt două volume de povestiri despre o fetiță care locuiește în Africa ("extraordinara Africă!"), alături de familia ei extinsă (numeroasă!). Bunicii ei sunt tradiționaliști, și încearcă să îi facă pe ceilalți membri ai...

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

               N-a primit degeaba cartea aceasta premiul Orange în 2015. Este atât de bine scrisă, atât de dezinhibată, sinceră și intra atât de adânc în miezul problemei încât a fost o încântare s-o citesc cu toate că tratează un subiect incomod, delicat și...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1525 zile și a scris până acum 350 articole. Se află pe poziția 4 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments