Toxic de Françoise Sagan

Într-o seară  mă tot plimbam printre rafurile Bibliotecii Judeţene Argeş. Căutam o nouă carte care să mă-nsoţească în turele mele interminabile de la job. Şi uite-aşa am dat de o carte cu o copertă neagră pe care e desenat cu alb nudul unei femei. Titlul ei mi s-a părut interesant, iar ceea ce scria pe coperta 4 mi-a confirmat faptul că voi avea parte de o lectură inedită…

Însă, sincer vorbind, nu mă aşteptam să fie chiar atât de inedită. Asta deoarece nu eram familiarizată cu opera excentricei Françoise Sagan  – un fel de „Denis, pericol public” al scenei culturale franceze din anii ’50-’60. Dependentă de adrenalină, sex, substanţe interzise (a consumat diverse droguri până a ajuns la delirium tremens) , Françoise Sagan era un personaj ce nu putea fi ignonrat. Şi-a scris chiar şi propriul necrolog, într-un dicţionar al autorilor:

„Şi-a făcut apariţia în 1954 cu un roman subţirel, Bonjour tristesse, care a provocat un scandal mondial. După o viaţă şi o operă încântătoare, dar de mântuială, dispariţia ei n-a fost un scandal decât pentru ea însăşi.”

Toxic este un roman ce a luat fiinţă ca urmare a unui accident de maşină suferit de autoare. Obsedată de viteză încă de mică, în 1957 a suferit un accident în urma căruia s-a ales cu o fracturi ale craniului, bazinului şi toracelui. A intrat în comă însă a supravieţuit, însă a fost chinuită de dureri – astfel s-a ajuns să fie tratată cu 875 (Palfium) un drog folosit drept înlocuitor al morfinei. Pentru a elimina efectele acestuia în totalitate, Françoise Sagan este internată într-un azil. Aici ţine un jurnal, care ulterior va ajunge să fie tipărit, purtând titlul Toxic.

Deşi scurt (eu am terminat lectura într-o singură noapte), Toxic este o lectură cutremurătoare – povestea unei minţi zbuciumate şi confuze. Povestea e dublată  în intensitate de desenele Bernard Buffet care sunt plasate alandala (printre rânduri, pe marginea textului, de-a lungul textului) creând astfel un roman grafic original.. Pur şi simplu, e un roman ce îţi vorbeşte din toate punctele de vedere, iar povestea ce o găseşti în paginile lui nu e una frumoasă – e realitatea crudă şi confuză a unei minţi bolnave.

Ce vi se poate părea ciudat e faptul că firul epic lipseşte cu desăvârşire, gândurile sunt disparate, confuze… Doar nu vă aşteptaţi ca un jurnal de dezintoxicare să fie coerent!?

Titlu: TOXIC
Autor: Françoise Sagan
An apariție : 2010
Editura: ART
Nr. Pagini: 90
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1689

Alte recenzii de la Françoise Sagan:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry
Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry

Brittainy C. Cherry scrie într-un mod unic și are un stil care nu este recomandat oricui. Dacă ești pasionat de Romance, sigur îți pot recomanda cărțile ei, dar dacă vrei și o lecție de viață impresionantă, care te poate impacta, atunci trebuie să te gândești puțin...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă a fost redactor Booknation.ro și a scris 229 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments