Recenzie „Caietul cu nume pierdute” de Sofia Lundberg

de | mai 7, 2022 | Beletristică, Istorie, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA CAIETUL CU NUME PIERDUTE ARE REDUCERE PE:

copertă Caietul cu nume pierdute de Sofia Lundberg„Caietul cu nume pierdute” de Sofia Lundberg este o ficțiune istorică înduioșătoare, care te atrage prin scriitură și prin povestea de viață și de dragoste a protagonistei.

Povestea urmărește copilăria și apoi tinerețea lui Doris, acum o bătrână suedeză de 96 de ani, care se află la spital și nu crede să mai trăiască prea mult. Ea își scrie memoriile vieții ei tumultuoase, în timp ce dă paginile agendei roșii cu adrese ale tuturor persoanelor care i-au marcat viața. O face pentru ca strănepoata ei Jenny, din America, să cunoască istoria familiei și să o ajute să depășească propriile momente grele din copilăria care încă o bântuie.

Doris a trecut prin multe situații și a cunoscut zeci de persoane în multe țări străine, însă surpriza cea mai mare va veni tocmai acum, la bătrânețe

Doris, acum o bătrânică încăpățânată dar modernă în vârstă de 96 de ani, trăiește singură în apartamentul ei din Stockholm. Ea nu prea are vizitatori. La ea vin doar asistenții sociali care îi dau de mâncare și o ajută la menaj și la baie. Cele mai dragi momente pentru ea sunt apelurile săptămânale pe Skype cu strănepoata ei Jenny, care se află în America.

Tânăra este singura rudă în viață a lui Doris, singura care nu e trecută în agenda cu coperte roșii cu statutul Decedat

Bătrâna o încurajează frecvent pe tânără să scrie, deoarece este darul ei, și să-și îndeplinească visul pe care l-a abandonat de când și-a întemeiat o familie, are copii și a ales să-și sprijine mai mult soțul decât să se ocupe de propriul bine.

Aflăm din această carte frumoasă, caldă, deși pe alocuri tristă și chiar sfâșietoare, că atunci când Doris era doar o fetiță, tatăl ei, pe atunci în viață, i-a dăruit un caiet roșu. De atunci ea a început să scrie și să documenteze în acel caiet toate numele celor pe care i-a întâlnit, alături de adresele lor, oameni care i-au făcut bine și care i-au făcut rău, oameni iubiți de ea și oameni pe care ar fi vrut să-i uite.

Acum, la bătrânețe, când răsfoiește agenda de adrese, femeia vede majoritatea numelor tăiate cu o linie a celor demult morți și simte nevoia să pună pe hârtie întreaga ei poveste de viață, deoarece simte că trebuie știută cel puțin de Jenny, singura rudă rămasă în viață. Trecutul lui Doris este plin de tot felul de momente frumoase, dar și triste, dramatice, de oameni care au ajutat-o și de oameni răi, care i-au marcat viața.

Ea a trăit o grămadă de momente fericite și mai puțin fericite, pe teritoriul a mai multe țări

Mai întâi a lucrat ca menajeră în Suedia și a cunoscut un artist mai deosebit cu care a rămas prietenă toată viața. Apoi a fost pentru câțiva ani model în Parisul anilor 30, ca mai apoi să fugă din calea celui de-Al Doilea Război Mondial ce a terorizat Europa, în America, mai exact în Manhattan. 

Povestea vieții ei e ca un adevărat roman iar supraviețuirea ei într-o lume care se tot schimba de la an la an a transformat-o într-o femeie puternică, independentă, dar și încăpățânată, doritoare de a reuși cu propriile forțe. Doris se învinuiește și pentru lucruri din trecut și încă iubește la fel ca în prima zi un bărbat pe care nici distanța și nici anii nu au făcut-o să-l uite, deși nu s-au mai văzut din tinerețe, când destinul i-a despărțit brusc.

Romanul „Caietul cu nume pierdute” de Sofia Lundberg este fermecător și te atrage numaidecât

O vei îndrăgi pe Doris, pe strănepoata ei Jenny și vei dori ca pe patul de moarte să învingă dragostea. Am comparat un pic această carte cu cartea lui Fredrik Backman, „Un bărbat pe nume Ove”, Doris fiind un Ove mai maleabil, dar cu același dor după persoana pe care a iubit-o intens toată viața.

Ți-a plăcut recenzia cărții CAIETUL CU NUME PIERDUTE?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Sofia Lundberg

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CAIETUL CU NUME PIERDUTE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Caietul Cu Nume Pierdute
Autor: Sofia Lundberg
Traducător: Carmen Pațac
An apariție : 2018
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 7.05.2022
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 9671

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1363 zile și a scris până acum 341 articole. Se află pe poziția 4 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments