Recenzie Camera întunecată de Johan Theorin

de | apr. 11, 2015 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CAMERA ÎNTUNECATĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Salutare, dragi cititori, ce mai citiți? Sper că v-ați înscris blogul în topul inițiat de către echipa Goodread.ro. Cum adică nu? Atunci, ei bine, aveți detalii aici.

camera-intunecataOricum, să revenim la cărțile noastre. Astăzi vreau să vă prezint un roman care mi-a plăcut enorm de mult, din seria scriitorilor nordici: „Camera întunecată”, de Johan Theorin. Scriitor și jurnalist, Theorin s-a născut în 1963, în Suedia.

Insula Öland din MareaBaltică l-a fascinat dintotdeauna, fiindcă de acolo se trage mama sa, dintr-o străveche familie de marinari, pescari și fermieri. Pentru romanele sale, Theorin s-a inspirat din folclorul insulei, bogat în povești frumoase și stranii. Drept urmare, cărțile sale au fost vândute în peste 20 de țări.

Bineînțeles, după cum ne obișnuiesc nordicii (Anne Holt, Yrsa, Mons Kallentoft, K. O. Dahl, dar și alții), romanele sunt polițiste. Criminali, crime odioase comise cu sânge rece, intrigi bine punctate, țesute în memoria personajelor și ale criminalilor, toate întâmplându-se în niște spații bine conturate, sub răceala grea a zăpezii și a vânturilor ce parcă prevestesc și anticipează moartea.

Ei bine, da, într-o măsură asta ne oferă și Theorin în romanul său: povestea lui Joakim care se mută împreuna cu familia sa într-un conac vechi, într-o parte ruptă de lume, pe insula Eel, în apropierea orașului Stockholm. Într-o zi, plecat de acasă, Joakim primește un apel din partea poliției prin care află că soția sa este găsită moartă, înecată într-o mare din apropierea farului insulei. Șocat de aceste lucruri, Joakim hotărăște să rămâne în conac împreună cu copiii săi, moment din care viața sa începe să se schimbe.

De aici începe partea care îl distinge pe Johan Theorin de restul scriiturii nordice, pline de suspans și probe ce conduc către rezolvarea misterului. Theorin reușește să îmbine drama unei familii care-și caută existența liniștită cu misterul anchetelor criminale, sub drama unui trecut în care Joakim începe să descopere lucruri ce fac parte din altă lume. Astfel, autorul aduce un element nou romanului polițist: atmosfera horror, apăsătoare, invocând până și povești cu fantome din folclorul suedez al secolului al XIX-lea.

Joakim se retrage într-o lume ciudată, aparent bizară, investigând cu propriile sale forțe limitate, dar sigure, dispariția soției sale iubite, pătrunzând într-o lume irațională, care pare că-l prinde pe acesta într-un vârtej nebun al ielelor, din care nu reușește să scape decât atunci când are să găsească răspunsurile la ceea ce-l macină.

În paralel cu această poveste misterioasă, ne este prezentată povestea detectivului Tilda Davidsson, care investigează numeroase spargeri de locuințe din apropierea insulei. Capitolele alternează, invocând o atmosferă stranie și, oarecum, ciudată, deoarece, în unele pagini, ne sunt redate memorii ale unor oameni care au trăit demult pe Insula Eel și ale căror experiențe au căpătat conotații supranaturale, lipsite de rațiunea umană.

Povestea lui Joakim este o poveste care-ți rămâne, inevitabil, impregnată în minte. Este povestea tragică a unui om care simte lipsa iubirii, care încearcă, cu toată ființa sa, să evite destinul care i-a fost servit, un destin pe care nu-l poate accepta și cu care nu poate cădea de acord.

Încercând aceste lucruri, pistonează asupra minții sale care nu-și poate găsi împlinirea contradicțiilor decât în această parte a irealului, a supranaturalului, ca o explicație la ceea ce, de fapt, s-a întâmplat. Drama lui izvorăște tocmai din această incapacitate de a-și accepta prezentul, dorind să se reîntoarcă în trecutul ineluctabil și greu de ispășit.

E o iarnă aspră în insula baltică Öland, iar Katrine şi Joakim Westin, aflaţi în căutarea unui loc liniştit şi ferit de lume, tocmai s-au mutat de la Stockholm în conacul părăsit din Eel Point împreună cu copiii lor. Dar atmosfera idilică se destramă atunci când trupul lui Katrine este găsit fără viaţă printre stâncile îngheţate.

În vreme ce Joakim se luptă să nu-şi piardă minţile, vechea casă încărcată de amintiri şi blesteme începe să exercite o fascinaţie ciudată asupra lui. Deşi nu e superstiţios sau fricos, ajunge să se întrebe tot mai des de unde vin toate acele şoapte.

Şi pentru că se apropie sfârşitul de an şi o furtună de zăpadă ameninţă să acopere insula Öland, Joakim începe să creadă că cele mai înfricoşătoare poveşti pe care le-a auzit despre Eel Point ar putea fi adevărate.

La fiecare Crăciun, morţii se întorc printre cei vii. „Camera întunecată” face parte din Cvartetul Öland: un amestec foarte reuşit de story poliţist, poveste cu fantome şi dramă de familie, pe fundalul unei insule în care banalul devine excepţional şi moartea pândeşte la fiecare pas.

Decorurile gotice, mustind de tensiune şi intriga plină de suspans, dar şi realismul anchetelor fac din acest roman o lectură obligatorie.

Mai am un roman scris de Theroin în bibliotecă, „Ecouri de dincolo de moarte”, pe care am de gând să-l citesc în zilele ce urmează. Cu siguranță omul acesta nebun are să mă poarte, și de data asta, prin niște locuri destul de ciudate, care-mi vor zburli pielea. Că, deh, chiar se pricepe.

Vă recomand să nu-l citiți înainte de a verifica dacă v-ați încuiat ușile și geamurile. În ceea ce privește exegeții, despre roman s-a spus că „este ultima senzație în Suedia, un autor care a devenit number one după primele două romane publicate”, conform The Times, iar cei de la Guardian spun că acest roman este „fantastic, proza lui Theroin este o încântare!” Într-adevăr, romanul a fost premiat cu CWA International Dagger în 2010, iar în 2008 a primit premiul pentru Best Crime Novel, acordat de Swedish Academy of Crime Writers.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CAMERA ÎNTUNECATĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Johan Theorin sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CAMERA ÎNTUNECATĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Camera întunecată
Autor: Johan Theorin
An apariție : 2011
Editura: TREI
Nr. Pagini: 496
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 11.04.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Încă de când notam impresiile pe care mi le-am format în urma lecturii primului volum, gândul meu era doar la Te doresc. De ce? E simplu. E povestea cuplului meu preferat întâlnit pe parcursul acestei serii și abia așteptam să vă vorbesc despre el. În plus, e una...

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele...

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Mici, nevinovate sau mari și gogonate - minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi...

0 0 votes
Article Rating
Andrei Cioată este redactor Booknation.ro de 2461 zile și a scris până acum 10 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andrei Cioată aici.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Si mie mi-a placut tare mult aceasta carte!