Recenzie “Camera obscură” de Anamaria Ionescu

by | Feb 24, 2016 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CAMERA OBSCURĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Camera Obscură de Anamaria IonescuCamera obscură, scrisă de Anamaria Ionescu, a reprezentat, din toate punctele de vedere, o surpriză pentru mine. Am primit-o pentru recenzie de la Goodie și, din prima, m-a atras foarte mult numele său, acompaniat de o copertă misterioasă (întruchipând inteligent întocmai paronimul cuvântului cameră).

Odată ce m-am văzut cu minunatul volum în mână, am avut deosebita plăcere de a mă lăsa cuprins de o scriitură care nu a încercat nicio clipă să respecte vreun canon, un stil care pur și simplu m-a captivat și care m-a făcut să vreau să termin cartea cât mai repede.

Fiind o colecție de proză scurtă, am fost cu totul și cu totul surprins de modul autoarei de a jongla cadrele spațio-temporale și de a ilustra întâmplări într-un mod cât se poate de verosimil, din perioade pe care nu ar fi avut cum să le trăiască.

Titlul cărții este dat de o serie de povești cu un element comun, care este, pe cât de mic și de neobservabil, pe atât de revelatoriu și de magnific.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Anamaria Ionescu

Firul lung și sclipitor părea că domină întreaga încăpere. Era drept și subțire, iar la capătul său făptura mică și agitată țesea întruna, fără oprire. Nu peste multă vreme firul acela va deveni o încrengătură fină și totuși respingătoarea de fire, pe care în mod eronat o numim plasă, […]

Cuvintele Aneimaria Ionescu poartă un cinism delicios și, din experiența mea de cititor, de foarte puține ori mi se întâmplă să mă pot atașa relativ repede de variatele tipuri de personaje, care apar în cărțile de proză scurtă. Dar nu a fost, din fericire, cazul acestei opere.

Apreciez, așadar, că volumul Camera Obscură este o creație incandescentă, în urma căreia rămâne exact ceea ce trebuie. Cu o ultimă, cred eu, excepție. Îi mulțumesc, în numele site-ului, editurii Tritonic pentru minunata experiență literară pusă la dispoziție.

Titlu: Camera Obscură
Autor: Anamaria Ionescu
An apariție : 2015
Editura: TRITONIC
Nr. Pagini: 149
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 24.02.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Întâmplări foarte complexe, verosimile prin sinceritatea și finețea cu care sunt scrise.

Aspecte Negative:

Există destul de multe greșeli de tehnoredactare - de ortografie, gramaticale - care devin puțin supărătoare, pe parcurs.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a...

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Kristin Hannah a reușit să mă surprindă din nou cu noua carte tradusă la noi în țară. Totul pentru dragoste are toate ingredientele unui roman de dragoste, de familie și este, mai ales, despre puterea de a merge mai departe. Așa cum ne-a obișnuit, cartea aceasta ne...

Recenzie “Mica enciclopedie Hygge” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Hygge” de Meik Wiking

"Mica enciclopedie Hygge" este un bestseller internațional scris de Meik Wiking. Cartea încadrată în genul Dezvoltare personală a fost publicată în anul 2016. La un an după, a apărut și surata ei, "Mica enciclopedie Lykke".  Se știe deja că Danemarca are o reputație...

Dragoș Filioreanu este redactor Booknation.ro de 1817 zile și a scris până acum 26 articole. Se află pe poziția 35 din 153 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dragoș Filioreanu aici.
,,În momente ca acestea, simțeam că lumea îmi aparține. Puteam fi cine voiam eu să fiu, prin cărți. Într-o lume în care oamenii acced spre nimicul absolut, uităm să ne căutăm propriul nostru tot, care poate avea diferite forme. Când citești, zbori. Ești o pasăre migratoare care zboară și călătorește oriunde. Ești liber. Ești un tu mai bun decât ai fost ieri. Ești infinit.”
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments