Ca operă de debut, romanul Carrie l-a propulsat pe Stephen King pe o pantă ascendentă, datorită stilului său unic ce i-a adus şi renumele de părinte al horror-ului modern.

Imperativ de menţionat este şi faptul că autorul are un palmares de patruzeci de romane şi peste două sute de povestiri, pentru care a primit numeroase premii, oferite de National Book Foundation.

Povestea tinerei Carrie White nu a fost deloc fericită, asta şi datorită talentului ei, dar şi a mamei ce duce credinţa la extrem şi o persecută. Adolescenta nu se dezvoltă deloc normal, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.

Romanul are ca preambul declaraţiile unor persoane ce au fost martoare la o catastrofă, urmate de un studiu legat de puterile supranaturale. Se pare că tânara are o capacitate ieşită din comun, fapt cauzat de o anumită genă recisivă, denumită TK.

Carrie are primul incident feminin la liceu, în timpul duşurilor, iar atunci este umilită de colege şi nervii declanşează tensiunea ce flexează şi becurile pocnesc. Miss Desjardin, profesoara de sport, o trimite acasă, însă pe drum imaginaţia adolescentei capătă puteri.

Pentru batjocură, este trasă la răspundere o colegă, Chris, care decide că se va răzbuna. Susan se simte prea vinovată, aşa că îşi roagă prietenul ei, pe Tommy, să o invite pe Carrie la bal; acest lucru îi salvează viaţa.

“Sângeroasă şi înspăimântătoare… nu o poţi lăsa din mână!”

Chicago Tribune

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Stephen King.

După certuri grele cu Momma, doamna White, ahtiata după “viaţa fără de păcat”, care crede că fiica ei va merge pe calea desfrânării, Carrie se impune, imediat ce este închisă în chilia ei pentru rugăciune.

Tânara împreună cu partenerul împrumutat sunt desemnaţi rege şi regină, iar răzbunarea colegei ei vine sub forma unei ploi de sânge din tavan. Carrie, crezând că au vrut toţi să râdă de ea, flexeză mintea şi reaprinde flacăra telekineziei. Incendiul cuprinde sala, elevii minori mor sufocaţi, iar distrugătoarea posesoare a puterii pleacă în oraş pentru a le arăta tuturor cu cine s-au pus.

Aceea a fost seara când Chamberlain-ul a fost transformat în ruine. Oricine îi va ieşi în cale va fi simţi pe pielea lui cum e să fii Carrie, chiar şi pentru o secundă.

Tortura la care e supusă o fiinţă umană poate scoate tot ce este mai rău, însă efectele sunt amplificate de fanatismul religios al mamei, de violenţă şi brutalitate.

“Garantat să te îngrozească!”

The New York Times

Titlu: Carrie
Autor: Stephen King
An apariție : 2015
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 214
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 23.07.2015
Nota recenzorului: n/a

Avatar
Autor: Alexandru Niță
Redactor de 1809 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Alexandru Niță