Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

by | Oct 26, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA CARTEA OGLINZILOR PE Carti de suflet

Cartea oglinzilor este un thriller mystery scris de Eugen Ovidiu Chirovici ce a fost tradus în peste 38 de cărți, luând cu asalt piața de carte internațională.

Un nume cu renume

Acest roman este unul dintre puținele scrise de un român ce a făcut o adevărată vâlvă în țările occidentale, atrăgând atenția scriitorilor de renume precum Lee Child, un adevărat gigant al acestui gen antrenant.

„Inteligent şi sofisticat. O crimă povestită aşa cum Picasso picta tablouri.” – Lee Child

Cred că se cuvine să menționăm faptul că romanul s-a vândut în peste 20.000 de exemplare la o zi de la lansarea în librăriile din Germania, devenind bestseller în multe alte țări.

Misterul unui manuscris – mărturie

Lansat în septembrie 2017, romanul spune povestea unui manuscris misterios ce relatează vivid evenimentele premergătoare unei crime din campusul Princeton.

Peter Katz este un agent literar care deși este pasionat de ceea ce face, tot plictisit a ajuns după citirea a sute de manuscrise mediocre. Însă, interesul său este stârnit atunci când citește scrisoarea de intenție ce însoțește un fragment din manuscrisul lui Richard Flynn.

Acesta menționează că fragmentul de manuscris reprezintă mărturia reală a evenimentelor ce au dus la moartea unui prolific profesor de la Princeton din vremea când el era student.

Joseph Wider a fost găsit ucis în casa sa în apropierea Crăciunului, însă deși au avut mai mulți suspecți, făptașul tot nu a fost prins.

Acum, la zeci de ani de la oribila întâmplare, Flynn vrea să elucideze misterul și să dezvăluie adevăratul criminal.

Trei naratori, multe puncte de vedere

Romanul este secționat în trei părți, fiecare având un narator diferit.

Prima parte este cea care dă tonul întregii intrigi a romanului, cea în care avem fragmentul manuscrisului în care Richard e student la Princeton.

Totul începe cu momentul în care noua lui colegă de apartament, Laura Baines, îi face cunoștință cu profesorul Wider, care îl va angaja să îi sorteze biblioteca.

Laura și Wider par însă să ascundă ceva mai mult decât o relație profesor-studentă, Richard începând ușor ușor, să îi suspecteze că nu sunt cine pretind să fie. Richard povestește și despre relația amoroasă avută cu Laura, relație ce ulterior este negată cu vehemență de aceasta.

Astfel că romanul se aseamănă cu un caleidoscop, unde realitatea este distorsionată în funcție de unghiul din care o privești.

Acțiunea este oprită în punctul culminat, dar, mânat de curiozitate, Kats dorește cu ardoare să afle restul poveștii, știind deja că are în mâini un bestseller incitant. Este descumpănit când află că Richard a fost răpit de cancer, dar nu renunță la manuscris, ai cărui continuare trebuie să fie ascunsă pe undeva, dacă nu, măcar să se afle adevărul.

Partea a doua urmărește investigația lui John Keller, un ziarist care va încerca să urmărească firele anchetei și să rescrie sfârșitul manuscrisului fantomă.

Ultima parte îl are în prim plan pe Roy Freeman, polițistul care s-a ocupat de cazul inițial, acum pensionat și plictisit, care sare cu mare entuziasm la oportunitatea de a rezolva crima din trecut.

Reflecția adevărului

Fiecare personaj are un alt punct de vedere, astfel că cititorului îi este prezentat o sumedenie de oglinzi ce reflectă evenimentele din campusul Princeton. Versiunile acestora diferă, misterul adâncindu-se tot mai mult pe cum înaintezi cu lectura.

Romanul se axează mai mult pe memoria personajelor decât pe crima propriu-zisă, realizând profilul psihologic al unor protagoniști plini de secrete.

Cartea are un început hollywoodian, cu mult suspans, mister și o intrigă palpitantă ce ațâță orice iubitor de thriller. Lectura este una frumos structurată, însă naratorii sunt greu de diferențiat, neavând o construcție proprie, ci doar o voce cu alt nume.

Cartea oglinzilor merită cu siguranță atenția cititorilor de pretutindeni, având un subiect universal și iubit de mulți – un manuscris misterios ce dorește să facă lumină într-un caz de crimă cu renume.

Eu recomand cartea atât pentru că este o lectură rapidă, antrenantă și intrigantă, dar și pentru că este un exemplu foarte rar de creație românească ce a prins la publicul occidental.

Cartea o gasiti pe site-ul Carti de Suflet.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA CARTEA OGLINZILOR PE Carti de suflet

Titlu: Cartea Oglinzilor
Autor: Eugen Ovidiu Chirovici
An apariție : 2019
Editura: RAO
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 26.10.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a...

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Kristin Hannah a reușit să mă surprindă din nou cu noua carte tradusă la noi în țară. Totul pentru dragoste are toate ingredientele unui roman de dragoste, de familie și este, mai ales, despre puterea de a merge mai departe. Așa cum ne-a obișnuit, cartea aceasta ne...

Ioana este redactor Booknation.ro de 514 zile și a scris până acum 40 articole. Se află pe poziția 30 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ioana aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments