Recenzie „Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

de | oct. 26, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Carti de suflet

Cartea oglinzilor este un thriller mystery scris de Eugen Ovidiu Chirovici ce a fost tradus în peste 38 de cărți, luând cu asalt piața de carte internațională.

Un nume cu renume

Acest roman este unul dintre puținele scrise de un român ce a făcut o adevărată vâlvă în țările occidentale, atrăgând atenția scriitorilor de renume precum Lee Child, un adevărat gigant al acestui gen antrenant.

„Inteligent şi sofisticat. O crimă povestită aşa cum Picasso picta tablouri.” – Lee Child

Cred că se cuvine să menționăm faptul că romanul s-a vândut în peste 20.000 de exemplare la o zi de la lansarea în librăriile din Germania, devenind bestseller în multe alte țări.

Misterul unui manuscris – mărturie

Lansat în septembrie 2017, romanul spune povestea unui manuscris misterios ce relatează vivid evenimentele premergătoare unei crime din campusul Princeton.

Peter Katz este un agent literar care deși este pasionat de ceea ce face, tot plictisit a ajuns după citirea a sute de manuscrise mediocre. Însă, interesul său este stârnit atunci când citește scrisoarea de intenție ce însoțește un fragment din manuscrisul lui Richard Flynn.

Acesta menționează că fragmentul de manuscris reprezintă mărturia reală a evenimentelor ce au dus la moartea unui prolific profesor de la Princeton din vremea când el era student.

Joseph Wider a fost găsit ucis în casa sa în apropierea Crăciunului, însă deși au avut mai mulți suspecți, făptașul tot nu a fost prins.

Acum, la zeci de ani de la oribila întâmplare, Flynn vrea să elucideze misterul și să dezvăluie adevăratul criminal.

Trei naratori, multe puncte de vedere

Romanul este secționat în trei părți, fiecare având un narator diferit.

Prima parte este cea care dă tonul întregii intrigi a romanului, cea în care avem fragmentul manuscrisului în care Richard e student la Princeton.

Totul începe cu momentul în care noua lui colegă de apartament, Laura Baines, îi face cunoștință cu profesorul Wider, care îl va angaja să îi sorteze biblioteca.

Laura și Wider par însă să ascundă ceva mai mult decât o relație profesor-studentă, Richard începând ușor ușor, să îi suspecteze că nu sunt cine pretind să fie. Richard povestește și despre relația amoroasă avută cu Laura, relație ce ulterior este negată cu vehemență de aceasta.

Astfel că romanul se aseamănă cu un caleidoscop, unde realitatea este distorsionată în funcție de unghiul din care o privești.

Acțiunea este oprită în punctul culminat, dar, mânat de curiozitate, Kats dorește cu ardoare să afle restul poveștii, știind deja că are în mâini un bestseller incitant. Este descumpănit când află că Richard a fost răpit de cancer, dar nu renunță la manuscris, ai cărui continuare trebuie să fie ascunsă pe undeva, dacă nu, măcar să se afle adevărul.

Partea a doua urmărește investigația lui John Keller, un ziarist care va încerca să urmărească firele anchetei și să rescrie sfârșitul manuscrisului fantomă.

Ultima parte îl are în prim plan pe Roy Freeman, polițistul care s-a ocupat de cazul inițial, acum pensionat și plictisit, care sare cu mare entuziasm la oportunitatea de a rezolva crima din trecut.

Reflecția adevărului

Fiecare personaj are un alt punct de vedere, astfel că cititorului îi este prezentat o sumedenie de oglinzi ce reflectă evenimentele din campusul Princeton. Versiunile acestora diferă, misterul adâncindu-se tot mai mult pe cum înaintezi cu lectura.

Romanul se axează mai mult pe memoria personajelor decât pe crima propriu-zisă, realizând profilul psihologic al unor protagoniști plini de secrete.

Cartea are un început hollywoodian, cu mult suspans, mister și o intrigă palpitantă ce ațâță orice iubitor de thriller. Lectura este una frumos structurată, însă naratorii sunt greu de diferențiat, neavând o construcție proprie, ci doar o voce cu alt nume.

Cartea oglinzilor merită cu siguranță atenția cititorilor de pretutindeni, având un subiect universal și iubit de mulți – un manuscris misterios ce dorește să facă lumină într-un caz de crimă cu renume.

Eu recomand cartea atât pentru că este o lectură rapidă, antrenantă și intrigantă, dar și pentru că este un exemplu foarte rar de creație românească ce a prins la publicul occidental.

Cartea o gasiti pe site-ul Carti de Suflet.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Carti de suflet

Titlu: CARTEA OGLINZILOR
Autor: Eugen Ovidiu Chirovici
An apariție : 2019
Editura: RAO
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 895

Alte recenzii de la Eugen Ovidiu Chirovici:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Aceasta este o recomandare de thriller pentru pasionații de nordic noir. Mult mai bun decât mă așteptam. Atmosfera este macabră, plină de adrenalină și suspans, ipoteza alunecă pe o pantă a absurdului și la un moment dat chiar te întrebi la ce fel de explicații va...

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Piatră și umbră ne poartă din trecut în prezent prin viața lui Alvo, un meșter de pietre funerare, crescut pe străzile orașului Mardin, aflat la granița cu Siria, un orfan, luat sub aripa sa de un alt meșter de la care învață arta de a sculpta piatra. Urmărindu-l pe...

0 0 votes
Article Rating
Ioana este redactor Booknation.ro de 4 ani, 5 luni și a scris până acum 43 articole. Se află pe poziția 19 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ioana aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments