„Cartea secretelor” este un roman plin de mister și de suspans scris de autorul, jurnalistul și economistul român Eugen Ovidiu Chirovici. Volumul a apărut în limba engleză în anul 2018 la Editura Serpent’s Tail, sub titlul original „Bad Blood”. Tot de la acest scriitor mai este cunoscută și „Cartea oglinzilor”, lansată în mod asemănător în limba engleză sub titlul „The Book of Mirrors”, în anul 2017.
Acestea nu sunt însă singurele cărți scrise de E.O. Chirovici. El a publicat o multitudine de articole pe temă economică și nu numai în România. Pe lângă asta, el a scris și alte romane în limba română și în limba engleză. Scriitorul a cunoscut faima cu volumul „Cartea oglinzilor”, carte care s-a tradus în mai multe țări și este iubită de publicul cititor din toată lumea. Pe lângă acest roman și „Cartea secretelor”, mai există o scriere de-a lui foarte cunoscută – „Cine a ucis-o pe Nora Jones?”.
Romanul psihologic „Cartea secretelor” redă o poveste captivantă despre memorie, prietenie și despre cât de puțin ne cunoaștem de fapt pe noi înșine
Nu mai citisem nimic de la E.O. Chirovici când am început acest thriller. Dar deja titlul și recenziile pozitive făcute de alți cititori m-au convins să îi dau o șansă. Odată citit, nici nu mi-ar fi trecut prin cap că autorul romanului este un român. De mult timp nu am mai citit ceva atât de bun, încadrat în literatură contemporană, de la un român. Dacă nu aș fi aflat că autorul e de-al nostru, nici nu mi-aș fi dat seama de asta.
Nu știu cum să explic. Nu vreau să zic că scriitorii români din ziua de azi nu scriu bine sau captivant. Dar în ceea ce privește genul thriller nu am mai întâlnit de mult o așa poveste plină de suspans și neprevăzut. Iar acum am poftă de a pune mâna și pe „Cartea oglinzilor”, carte apărută înainte de „Cartea secretelor”.
Personajele sunt viciate. Povestea ne poartă din prezent în trecut, răscolind amintiri și dând la iveală secrete bine ascunse în memorie. Prietenia și gelozia se țin aici de mână, având ca declanșator iubirea.
Totul începe când James Cobb, un psiholog de meserie este oprit de un străin ciudat care îi cere ajutorul. Străinul acesta este Joshua Fleischer, un bogătan bătrân și filantrop ce vrea să primească ajutor specializat pentru a-și recupera amintirile legate de o noapte întunecată din tinerețea sa. Tot ceea ce crede că își amintește este că a fost martor la o crimă violentă. Dar el vrea să afle cu adevărat, odată pentru totdeauna, dacă a fost doar un martor inocent sau chiar ucigașul din acea împrejurare.
Însă, cu tot ajutorul pe care este gata să i-l dea psihologul, bătrânul tot nu își amintește prea bine evenimentele
Timp de mai multe ședințe private, sub cheie, doctorul încearcă să-l psihanalizeze pe Fleischer
Dar ceea ce îi relatează acesta din urmă poate fi la fel de bine invenție, cât poate fi și adevăr. Cobb trebuie așadar să separe adevărul de iluzie având la îndemână mai multe variante ale acelei infame nopți din trecut.
Bătrânul filantrop nu l-a ales degeaba pe doctor să îl ajute cu această misiune. Trecutul psihologului este de asemenea nu fără de pată, investigat bine de ajutoarele celui bogat înainte de a-i fi cerut sprijinul.
Însă chiar dacă ambii par să aibă secrete bine ascunse în trecutul lor, cartea ne dezvăluie două povești ce te țin cu sufletul la gură. Cea a pacientului și cea a doctorului. Amândouă țin de morți misterioase și de femei frumoase care au iubit sau au fost iubite prea mult. Spre finalul romanului „Cartea secretelor”, povestea se transformă mai mult într-o investigație criminalistică iar adevărul în cele două cazuri este scos la iveală. Dacă nu pentru poliție și autorități, cel puțin pentru cei pentru care contează cel mai mult: psihologul și pacientul.
Thrillerul „Cartea secretelor” de E.O. Chirovici este magnific, un tur de forță psihologic în care memoria are un rol principal. Îl recomand tuturor fanilor genului!