Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Titlu: Cartea Oglinzilor
Autor: Eugen Ovidiu Chirovici
An apariție : 2016
Editura: RAO
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Daniela Macovei
Publicată la 2.02.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici
5 (100%) 1 vote

Cartea oglinzilor de Eugen Ovidiu Chirovici m-a pus iarăși în ipostaza, ipostază tot mai des întâlnită în ultimul timp, de a mă întreba unde anume am fost plecată atâta vreme. Cum și de ce am trecut cu vederea atâția autori români contemporani care au darul peniței. Oameni ce îți pot face cunoștință cu lumi noi, cu povești de neuitat.

De Eugen Ovidiu Chirovici mai auzisem, dar nu-l citisem. Știu că în peregrinările mele prin beletristică ”m-am împiedicat” de nenumărate ori de volumul Voodoo. Deși nu este singurul volum semnat Eugen Ovidiu Chirovici, îl menționez pe acesta deoarece religia voodoo are o doză de curiozitate în ceea ce mă privește și nu mă pot abține în a face cercetări.

Cu toate acestea însă, nu am citit volumul ce poartă semnătura acestui autor. După cum spuneam, în ”bula” în care am trăit atâta vreme, rar s-au strecurat și titluri semnate de autori români. O greșeală ce pe zi ce trece ține să-mi reamintească că o oglindă nu te va face să vezi dincolo ci doar să te vezi pe tine, o reflecție ce nu se poate răsfrânge și în exterior.

Despre Cartea oglinzilor sunt multe de spus, dar și mai multe de descoperit pe cont propriu. Încă din primele pagini ești aruncat în viață, psihologie și iluzie. Psihicul uman întotdeauna a fost o enigmă și mereu va fi o temă pentru ”acasă”. Eugen Ovidiu Chirovici merge mai departe și o transformă într-o temă ”extrașcolară”, o temă ce te va face să te pierzi, să te îndoiești de ceea ce vezi, de propria memorie, de propriile amintiri.

Agentul literar Peter Katz trage lozul cel mare și va fi purtat de aceeași sete de cunoaștere a tuturor lucrurilor într-o goană nebună a caracterelor, tipurilor de personalitate și, mai ales, rotițelor ce alcătuiesc psihicul uman. Ceea ce Richard Flynn stârnește, este o avalanșă de cercetări, îndoieli, secrete și mistere, ce sunt, sau nu, pregătite pentru a fi scoase la suprafață.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Eugen Ovidiu Chirovici.

Ce este cu atât mai palpitant la Cartea oglinzilor? Nu faptul că avem o crimă rememorată după zeci de ani, nu lipsa identității unui autor, nu suspiciunile ce apar la tot pasul. Palpitant este modul de funcționare al psihicului. Felul în care mintea umană își schimbă percepția cu privire la persoanele din jurul său. Observi cât de ușor este să implementezi îndoiala în mintea unui individ și vezi cât este de ușor să ajungi să te îndoiești de persoanele din jur, cât de ușor este să introduci sămânța îndoielii în mintea cuiva și să o observi cum crește și face ravagii.

– Jocul lui preferat este să scormonească prin minţile celorlalţi, aşa cum scotoceşti printr-o casă necunoscută.

Cartea Oglinzilor m-a făcut să mă întreb cât la sută dintr-o persoană cu care interacționez ajung să cunosc și cât la sută rămâne doar o proiecție a imaginației mele. Câtă atenție acord cu adevărat lucrurilor cu adevărat existente și câtă atenție acord celor ce sunt plăsmuite de propria minte. Cartea Oglinzilor nu este o carte pe care trebuie să o citești. Eugen Ovidiu Chirovici scrie o carte pe care simți că trebuie să o citești, în care să te pierzi și din a cărei poveste să vrei să evadezi.

Richard Flynn- un student, Laura Baines- un mister ce-i trezesc primii fiori ai dragostei, și profesorul Joseph Wieder- mentorul în mecanismele psihicului uman. Treizeci de ani mai târziu, o Laura Baines rămasă amintire, un Joseph Wieder ucis de un autor necunoscut și un Richard Flynn ce i se refuză publicarea manuscrisului, un manuscris ce va trezi întrebări despre un caz de crimă rămas nerezolvat.

Acestea sunt minimul de informații ce trebuie să trezească curiozitatea fiecărei persoane ce ajunge față-n față cu volumul Cartea oglinzilor. Un thriller ce îți va trezi curiozitatea, îți va dărui mister, suspans, noi căi de a pătrunde în misterele propriului psihic și a înțelegerii de sine.

Deseori oamenii au nevoie de ajutor pentru a se înţelege mai bine pe ei înşişi, în primul rând. Trebuie să ştii cum să le dai acea mână de ajutor în absenţa căreia personalitatea lor ar începe să se dezintegreze.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Delia Cristina Miron
  Reply

  Frumoasa recenzie.
  Am citit si eu cartea. Si ar fi multe de spus. Inca un exemplu al tristului fapt ca apreciem creatiile romanesti dupa ce au fost apreciate de straini.Cartea a fost scrisa in limba engleza, tradusa in multe alte limbi si publicata in multe tari intre care si Romania, tara natala si de zi cu zi a autorului.Deci traim cu totii in “bula” de care atat de eufemistic pomeneati.
  Este un thriller foarte bine scris, o provocare si pentru iubitorii altor genuri literare.
  La fiecare pagina si la fiecare licenta de exprimare am trait un sentiment de mandrie si bucurie nespusa , stiind ca este scriitura unui roman. Am avut emotii date de desfasurarea inedita a povestii, dar mai ales, emotii date de dorinta de confirmare personala a izbanzii autorului. Este un sentiment atat de frumos pe dinauntru, numit candva, patriotism.
  Oglinda este pusa, sub forma unei carti, in fata fiecarui cititor. Povestea este deja scrisa magistral. “Frumusetea sta in ochii celui care priveste”/citeste.
  Cititi si bucurati-va !

 2. Cartidada
  Reply

  Nu mi-a placut cartea. Nu se compara cu alte carti politiste. Inca de la inceput m-a plictisit, personajele nu sunt conturate bine, neinteresante, fara trecut, prezent si viitor. Eu vorbesc din perspectiva mea si am citit destule carti ca sa cred ca stiu despre ce vorbesc. Nu va pierdeti timpul cu ea. Cautati altceva. La pomul laudat sa nu va duceti.

POST A COMMENT.