Recenzie ”Cartea Reghinei” Ioana Nicolaie

by | Apr 5, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CARTEA REGHINEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Ioana Nicolaie a publicat romane, versuri și literatură pentru copii. A fost nomializată la numeroase premii, unul dintre cele mai importante fiind Eastern European Literature Award. Volumele ei au fost traduse în bulgară, sârbă, suedeză și germană.

„Cartea Reghinei” surprinde povestea unei femei din Transilvania pe care soarta decide să o încerce greu. Doisprezece copii, un soț violent, sărăcia și vina ascunsă pe care o poartă din copilărie, o transformă pe Reghina într-un Iov feminin.

Romanul este conturat cu o sensibilitate care mi-a smuls lacrimi chiar de la început. În sufletul acestei mame în care dragostea pentru fiecare copil poartă o formă specială, se află și multă durere. Când bătrânețea i-a smuls și ultima fărâmă de putere, nu i-a mai rămas decât să scoată amintirile prăfuite din lada de zestre. Unele dulci și dragi, altele amare și înfășurate într-o ceață groasă.

Reghina este prezentă în fiecare mamă. Experiențele ei sunt trăirile fiecărei femei care a ales să-și părăsească familia și să înceapă o viață nouă alături de soț. Mi-a adus aminte de bunica și de poveștile ei care îmi smulgeau zâmbete și lacrimi. Abia acum îi înțeleg privirea aceea încărcată de atâtea sentimente și povești care nu puteau fi spuse unui tânăr neștiutor.

Temele abordate variază de la iubire, la teme mitice românești și întâmplări care descriu foarte precis viața românilor din trecut. Greutățile care nu erau deloc puține le transformau viața într-o luptă continuă. Reghina pare că nu e ocolită de niciuna. Respectul meu pentru femeile acestea puternice a crescut considerabil.

„Îmi lasă gura apă, n-am decât cartofi, cei mici trag de mine, ce ne faci de mâncare? Focul arde, e mai frig ca altădată, te pomenești că s-or întoarce ninsorile prin mai. Să vezi atunci nenorocire, nici un fruct nu mai rămâne.”

Mi-a plăcut foarte mult, am citit-o pe nerăsuflate. Imaginile vii care s-au conturat în mintea mea m-au trimis într-o lume despre care doar am auzit. Eroina cărții, Reghina, este un personaj care își va face sigur loc în sufletul tău. Cred că fiecare femeie ar trebui să o citească. Are ceva special, e o analiză care se apropie mult de realitate a interiorului unei mame.

Limbajul nu a fost cel mai potrivit pentru că, deși s-a dorit, citind nu am avut în minte vocea unei femei din spațiul nord-transilvan. Profunzimea și atenția din spatele fiecărei fraze trădează un om învățat, iar figurile de stil, deși conturează frumos fiecare peisaj, nu sunt foarte realiste. Cu toate acestea mie mi-a plăcut foarte mult. M-a emoționat, am înțeles femeile mai înțelepte din viața mea și m-am bucurat de o carte bună.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CARTEA REGHINEI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Ioana Nicolaie sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CARTEA REGHINEI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Cartea Reghinei
Autor: Ioana Nicolaie
An apariție : 2019
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 5.04.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Există momente în viață cand o ușă se deschide si ești inundat de lumină. Clipe rare când ceva se descătușează în tine. Plutești în imponderabilitate, gonești pe o autostradă fără radar. Alegerile devin limpezi, răspunsurile inlocuiesc întrebările, frica cedează locul...

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Cum sunteți dragii mei? Acceptați invitația de a porni într-o călătorie inedită în următoarele minute? Cartea Hud Ranat scrisă de Cecilia cuprinde cadrul, personajele și situațiile perfecte pentru a evada memorabil pe o altă planetă din univers. Călătorim în acest...

0 0 vote
Article Rating
Beatrice Juravle este redactor Booknation.ro de 15 zile și a scris până acum 2 articole. Se află pe poziția 28 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Beatrice Juravle aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments