Recenzie „Cartea vieţii” (Cartea pierdută a vrăjitoarelor #3) de Deborah Harkness

de | iul. 26, 2016 | Beletristică, Fantezie, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism

Cartea vietii, Deborah HarknessUn lucru e clar: din cartea asta am vrut mai mult. 529 de pagini? Doar atât primesc? Adică, în Cartea Vieţii, apar atâtea şi atâtea personaje noi, şi te îndrăgosteşti de atâtea personaje secundare încât ai vrea să le despici firul poveştilor fiecăruia în parte.

Făcând abstracţie de personajele centrale, Diana şi Matthew, care dau naştere unor noi miracole, duc continuu lupte atât cu sinele propriu cât şi cu Congregaţia şi mai marele Legământ pe care-l încalcă cu marea lor iubire, există marea familie de Clairmont. Un clan care are atâţia membri şi atâtea poveşti, pe care tu ca cititor nu ajungi să le cunoşti; care a fost povestea lui Hugh de Clairmont? Dar al marelui Philippe? Cine-i Godfrey de Clairmont şi care-i povestea lui? şi mulţi alţii.

Apoi, noua poveste ce o să fie făurită de copiii Dianei şi lui Matthew, cum vor creşte, cine şi ce puteri vor avea, vor fi vampiri sau vrăjitoare, va putea exista o combinaţie „vrăjivampir” sau „vampirovrăjitor”? Atâtea şi atâtea enigme, şi noi primim doar 529 de pagini, pagini care ascund doar o minusculă parte din poveştile ce nouă, cititorilor ni se perindă prin imaginaţie, dar fără magia pe care ţi-o inspiră Deborah Harkness.

Salut, Alună şi Boabă! Gallowglass se zgâi uimit la imaginile de pe frigider. Lui i se părea că e sub demnitatea lor să fie numiţi Bebe A şi Bebe B, aşa că le dăduse porecle, Boabă are degetele bunicii. Ai observat, Matthew?

Gallowglass este unul din personajele secundare de care tu, ca cititor, ajungi să te îndrăgosteşti. Descoperi în nepotul lui Matthew, nu un vampir cu sute de ani în spate, ci un singuratic trecut prin secole, un spirit de încredere care a cunoscut-o pe Diana anului 1590 şi pe care a aşteptat-o, mai apoi, să apară în secolul ei de drept.  Odată ajunsă în timpul menit, Gallowglass, a fost cel căruia i s-a încredinţat apărarea unui suflet ce va da naştere noilor schimbări ale lumii, a păzit şi a aşteptat până ce destinul şi-a urmat cursul şi a unit două jumătăţi din două lumi, două lumi ce la naştere fuseseră menite să fie un întreg de fapt. Putem spune că povestea dintre Diana şi Matthew a avut la bază, în principal, tocmai răbdarea şi dăruirea marelui Gallowglass, care, în ciuda propriilor sentimente, a rămas fidel unei cauze mai mari şi mai importante decât propriul suflet şi propria-i întregire.

Alături de Gallowglass, s-au străduit secole să îi aducă în siguranţă împreună pe Diana şi Matthew şi Philippe, Stephen, Emily, Rebecca, şi fiecare dintre ei au o poveste ce va rămâne un mister pentru fiecare cititor. Odată ce veţi citi Cartea vieţii, nu cred că va exista o persoană care să nu rămână cu senzaţia acută că istoria a rămas neterminată, că au rămas vorbe nespuse, secrete nerostite…

Cartea vieţii ne poartă într-un amalgam de poveşti, ne face cunoştinţă într-un ritm alert cu arborele genealogic al vampirilor şi nu numai, ne aruncă în talmeş-balmeşul pe care îl găsesc Diana şi Matthew la întoarcerea lor din trecut, ca mai apoi să ne bombardeze cu noi şi noi evenimente înainte să apucăm să ne tragem sufletul.

Acest al treilea volum al trilogiei Cartea pierdută a vrăjitoarelor este în adevăratul sens al cuvântului o carte cu şi despre vrăjitoare. Facem farmece şi dăm naştere unor noi vrăji cu ajutorul vrăjitoarei Dianei Bishop şi pornim în căutarea volumului Ashmole 782 pentru a ajunge la originea tuturor problemelor prezentului. Ce ne va dezvălui misticul volum cunoscut şi drept Cartea vieţii, asta va fi cu adevărat o surpriză pentru toată lumea.

Îl vom cunoaşte mai îndeaproape pe fiul lui Matthew, Benjamin şi vom fi părtaşi nu numai la o istorie sângeroasă, dar şi la una cu ecouri de bun augur pentru prezent; vom descoperi maşinaţiuni malefice puse la cale de un grup ce de mult a încălcat legământul Congregaţiei; vom asista la schimbarea viitorului, asta în timp ce trecutul îi ajunge din urmă pe protagonişti. Cât bine sau cât rău le va provoca acesta, rămâne de văzut.

Asistând la naşterea copiilor Dianei şi lui Matthew, m-am amuzat copios, ca mai apoi să mă plictisesc în toată vânzoleala de pregătire a ceremoniilor de botez, şi mai apoi să simt lipsa lui Gallowglass din întreg peisajul. Cititorul va face, la un moment dat, cunoştinţă şi cu o tentă de triunghi amoros. Despre acest triunghi încă nu m-am hotărât dacă a fost sau nu o influenţă bună pe întreg ansamblu al poveştii. Presupun că asta depinde de fiecare cititor în parte.

Ce-i va rezerva viitorul Dianei, odată ce-şi acceptă magia? Cât de mult va afecta în bine sau în rău renaşterea unor magii ce s-au lăsat să dispară? Dar şi ce personaje noi au îmbogăţit minunatul volum Cartea vieţii, asta vă invit cu mult entuziasm să descoperiţi fiecare dintre voi, cititori înrăiţi ai poveştilor cu vrăjitoare, vampiri, iubiri nemuritoare şi nu numai.

Titlu: CARTEA VIEŢII (CARTEA PIERDUTĂ A VRĂJITOARELOR #3)
Autor: Deborah Harkness
An apariție : 2015
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 529
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2742

Alte recenzii de la Deborah Harkness:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas
Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas

Așteptam de mult o carte scrisă de Penelope Douglas, dar care să fie diferită de seria ei de renume "Devil's Night", pentru că aveam nevoie de ceva mai soft și mai ales, ROMANTIC. "Punk 57" este o poveste pe care am citit-o acum mulți ani, dar pe care am recitit-o...

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela

Daca face.parte dintr-o serie atunci ar trebui sa o iau cu inceputul.
Totusi, pare interesanta.