Recenzie „Ce-am pierdut în foc” de Mariana Enriquez

de | dec. 29, 2020 | Beletristică, Ficțiune, Horror și Thriller, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA CE-AM PIERDUT ÎN FOC PE Cartepedia

Ce-am pierdut în foc de Mariana Enriquez„Ce-am pierdut în foc” este o colecție de povestiri scurte scrise de autoarea argentiniană Mariana Enriquez. Antologia a fost publicată inițial în anul 2016 și apoi a fost tradusă din limba spaniolă și a fost lansată în mai multe țări, la diverse edituri. În România, cartea de proză scurtă a apărut la Editura Art, în anul 2017, fiind inclusă în colecția Musai. 

Sincer, îmi doream de mult timp cartea asta. Descrierile ei, părerile altor cititori, recenziile favorabile și genul horror m-au atras. Dar volumul de povestiri de groază atât de lăudat m-a dezamăgit. Am văzut cartea la atâția iubitori de citit, pe Instagram, pe Facebook, în social media. Drept pentru care am trecut-o pe lista de volume pe care mi le doresc pentru viitoare lecturi. Și se pare că anul ăsta am și avut norocul de a o primi. Cu toate astea, socoteala din târg nu prea s-a potrivit cu cea de acasă.

Pe cât de iubită și promovată antologia „Ce-am pierdut în foc”, pe atât de mare dezamăgirea mea

Mă așteptam la ceva mai wow, mai înfricoșător, povești care să mă facă să mă înfior de groază. Dar nu. Au fost povești și povești. Unele mai slabe, altele mai bizare, mai pe stilul meu. Totuși, nu toate povestirile au fost rele. Au fost și bune și destul de ciudățele, cu subiect înfiorător. Însă, nu au aproape nici o legătură cu calitatea povestirilor lui Edgar Allan Poe, cu care au fost comparate.

L-am citit pe Edgar Allan Poe, pe Stephen King și pe alții din genul lor, și nu aș putea compara aproape deloc stilul Marianei Enriquez cu dramatismul și tragismul scrierilor celor doi mari grei ai genului horror și supranatural. Într-adevăr cartea de față se încadrează în acest gen horror, dar parcă povestirilor scurte le lipsește ceva. Parcă nu sunt terminate. Sunt prea brusc încheiate și asta nu le sporește farmecul. Și nici nu intensifică plăcerea lecturii.

Pot zice că această colecție de proză scurtă din genul meu preferat aduce o premieră în ceea ce privește nivelul de satisfacție dat de lectură

Adică de la slab în jos. Nu zic că poveștile din ea nu sunt ciudate și mistice. Au elemente înfricoșătoare, pe alocuri crează o atmosferă de groază, care te-ar putea băga în panică. Dar nu sunt suficient de terifiante pentru gustul meu. Autoarea din Argentina scrie bine. Probabil s-a inspirat mult și bine din mitologie, din folclorul local și din legendele țării ei. Însă pe mine nu a reușit să mă convingă.

Totuși, nu îmi pare rău că am citit acest volum. Coperta e foarte atrăgătoare și titlul la fel, este bine ales. Mai degrabă aș fi regretat să știu de carte, să mă fi ațâțat prin genul ei și să nu o fi citit. Așa, am descoperit pe cont propriu cum sunt povestirile și același lucru îl recomand și altor cititori, îndiferent de genul ales.

Chiar dacă citiți recenzii sau rezumate favorabile ori nu despre o anumită carte, dacă vă atrage în orice fel și o puteți obține, citiți-o cu ochii voștri și apoi formați-vă o părere proprie. Așa cel puțin, entuziasmul ori dezamăgirea vor fi ale voastre și nu vi le vor dicta alți lideri de opinie.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA CE-AM PIERDUT ÎN FOC PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Ce-am Pierdut în Foc
Autor: Mariana Enriquez
An apariție : 2017
Editura: ART
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 155

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1406 zile și a scris până acum 343 articole. Se află pe poziția 4 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments