Recenzie „Ce se întâmplă în iubire” de Alain de Botton

by | May 15, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN IUBIRE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Alain de Botton - Ce se întâmplă în iubireAlain de Botton este un romancier, eseist și jurnalist britanic, originar din Elveția. Cărțile sale au fost traduse în peste 30 de țări, printre care și România. Ce se întâmplă în iubire este una dintre cele mai apreiate lucrări ale scriitorului, apărută și la noi în anul 2017.

Cartea prezintă cum începe iubirea dintre doi oameni și cum evoluează, dar și ce obstacole apar într-o relație. Autorul scoate în evidență partea mai puțin plăcută a unei relații de cuplu, într-o manieră realist-filosofică.

Rabih Khan si Kirsten McLelland formează perechea clasică de îndrăgostiți. Se întâlnesc, ajung să aibă sentimente unul pentru celălalt, apoi se cătătoresc și au copii. Pare căsnicia perfectă, nu-i așa? Ei bine, autorul vrea să demonstreze că nu totul este ca în basme și că o căsnicie poate fi ținută pe linia de plutire de ambii parteneri, nu doar de unul.

Cum evoluează această relație? 

Kirsten este o femeie plină de încredere și ambiție, căreia îi place să dețină controlul. Câștigă mai mult decât partenerul ei și a fost învățată de mică să aibă singură grijă de ea. Cu toate acestea, preferă să i se supună soțului în relația conjugală.

Cuplul prezentat de Alain de Botton este doar un pretext pentru a ilustra adevărata relație de iubire, cu bune și cu rele. Cei doi s-au cunoscut și au avut o primă întâlnire simplă, fără ceva deosebit. După ce se căsătoresc, își dau seama că celălalt are defecte și că nimic nu este perfect.

Monotonia își face simțită prezența în cuplu, iar bărbatul ajunge să aibă o aventură. Sunt momente  grele pentru cei doi, apar conflicte și tensiuni care îi duc în pragul despărțirii Ceea ce vrea să sublinieze autorul este faptul că nicio relație de dragoste nu este perfectă.

Ca să ajungi să trăiești fericit „până la adânci bătrâneți” alături de partener, relația este supusă unor teste. Într-o relație trebuie să exoste sinceritate și comunicare, altfel problemele nu se vor rezolva. Atunci când apar și copiii, lucrurile devin și mai complicate.

„Începutul se bucură de această atenție disproporționată fiindcă nu e considerat o simplă fază ca atâtea altele; pentru romantic, el conține într-o formă concentrată tot ce este semnificativ în ceea ce privește iubirea în ansamblu. Iată de ce, în atât de multe povești de iubire, singurul care-i rămâne de făcut naratorului cu un cuplu care a depășit cu succes anumite obstacole este să-i rezerve un viitor fericit și neclar – sau să-l ucidă. Ceea ce numim de obicei iubire este doar începutul iubirii.”

Alain de Botton ilustrează iubirea prin intermediul unei ficțiuni îmbinate cu un eseu.  

Ce se întâmplă în iubire este o carte care trebuie citită cu multă răbdare, pentru că poate fi dificil de urmărit. Sunt multe explicații contextuale evidențiale prin scrisul italic, prin care autorul prezintă momentele complicate prin care trec protagoniștii și sentimentele pe care le au.

Pentru cei care cred că totul este lapte și miere într-o relație, cartea lui Alain de Botton va fi un adevărat șoc. O relație are suișuri și coborâșuri, altfel nu va putea funcționa. Nimeni nu este perfect, nici măcar persoana iubită. Nu este totul atât de simplu.

„Iubirea înseamnă admirație pentru acele calități ale pesoanei iubite care promit să ne corecteze slăbiciunile și dezechilibrele; iubirea este o căutare a desăvârșirii.”

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN IUBIRE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Alain de Botton sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN IUBIRE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Ce Se întâmplă în Iubire
Autor: Alain de Botton
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 15.05.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Midnight Blue” de L. J. Shen

Recenzie ”Midnight Blue” de L. J. Shen

A fost odată ca niciodată, un zeu rock care s-a îndrăgostit de o simplă muritoare. Trebuia sa fie usor. Eu aveam nevoie de bani. El avea nevoie de o dădacă, de cineva care să îl împiedice să tragă pe nas până la ultima suflare. Am fost aleasă special pentru el....

Recenzie “Ultima vară otrăvită” de Tony Mott

Recenzie “Ultima vară otrăvită” de Tony Mott

Cum va spuneam cărțile lui Tony Mott sunt o descoperire recentă pentru mine. Atât de recentă încât nu am reușit să pun mâna pe volumul doi al seriei Gigi Alexa dar m-am trezit cu ocazia de a citi volumul al treilea. În general nu prea îmi place să sar volumele pentru...

Recenzie „Întoarcerea” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Întoarcerea” de Jennifer L. Armentrout

-N-am mai avut niciodată ceva care să fie doar al meu, a spus el cu gura lipită de gura mea. Nimic care să fi fost vreodată doar pentru mine și pentru nimeni altcineva. N-am fost niciodată primul pentru cineva. M-a sărutat și apoi și-a înălțat capul. L-am privit în...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 692 zile și a scris până acum 83 articole. Se află pe poziția 7 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments