Recenzie “Cea mai frumoasă carte din lume” de Eric-Emmanuel Schmitt

de | sept. 9, 2022 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

O cărțulie ce conține opt nuvele pe cât de emoționante, pe atât de frumoase. Deși la prima vedere par a fi niște istorii izvorâte din imaginație și creativitate, dacă e să le analizăm, realizăm că sunt foarte pământești și realiste. Cu siguranță a existat undeva o femeie cu soarta Wandei Winning, sau o alta iubitoare de viață precum Odette Toulemonde.

Personajele sunt bine conturate, diferite între ele și totuși atât de asemănătoare în căutarea fericirii și a destinului. Sunt opt nuvele cu subiecte diferite, însă în centrul lor avem drept personaje principale – femei în etape din viață diverse, dar toate purtând în suflet dragostea.

Într-o altă ordine de idei, citind această cărțulie realizăm că de multe ori aparențele înșeală. Există nenumărate cazuri în care percepția pe care o avem față de cei din jur este total opusă față de realitatea obiectivă. Dar și mai grav este atunci când percepția privind propria persoană este distorsionată. Avem nevoie uneori de alții să ne reamintească cât de minunați suntem. Avem nevoie de apreciere, dragoste și susținere de la cei din jur. Iar fericirea, pe care unii o caută parcurgând continente, este uneori mai aproape decât te aștepți.

Protagonista primei nuvele, Wanda Winnipeg, este tipul femeii fatale, bogată, influentă și care are tot ce-și dorește. Doi ochi cunoscuți o vor întoarce în trecut, mai exact în adolescență. Aflăm și noi trecutul ei.

În “C’est un beau jour de pluie” facem cunoștință cu Hélène. Ea este femeia perfecționistă până la exasperare și merge atât de departe încât vede totul ce o înconjoară prin prisma imperfecțiunii. Totul i se pare: urât, imperfect, defect, inutil, frustrant, insuficient sau exagerat. Mereu găsește defecte în tot ce o înconjoară. Asistăm la o metamorfoză, cum are loc aceasta, rămâne să vedeți.

Istoria care m-a emoționat probabil cel mai mult este cea surprinsă în nuvela cu numărul trei “L’Intruse”. Odile este o doamnă care trăiește singură. În una din zile surprinde imaginea unei necunoscute în casa sa. Sosită să aresteze intrusa, poliția nu găsește pe nimeni. Istoria se repetă, având același deznodământ. Cine este intrusa și o va descoperi oare Odile?

Aimée Favart, protagonista nuvelei “Le Faux” ajunsă la bătrânețe realizează că viața sa nu are nici un sens. Fiind 25 ani amanta șefului, ea este părăsită de acesta. Ce viitor poate avea? Fără serviciu, fără bani, fără bărbat, fără copii, fără tinerețe. Dar cel mai trist este să realizeze că toate cadourile de la amant sunt niște falsuri și lucruri fără preț.

“Tout pour être heureuse” scoate în prim-plan istoria Isabellei care află că mariajul ei de șaptesprezece ani este diferit de imaginea pe care o avea ea. Ea află că soțul ei are o viață dublă, o altă femei și trei copii, deja de cinsprezece ani. Dar de ce soțul a păstrat căsnicia toți acești ani?

În “La princesse aux pieds nus”, îl cunoaștem pe Fabio care se întoarce peste ani pe urmele femeii a cărei imagine a purtat-o toată viața sa în gând și inimă. O va găsi oare?

Odette Toulemonde, protagonista din nuvela cu același nume, este o sursă inepuizabilă de fericire și bunătate. Deși duce o viață simplă, lucrează în calitate de vânzătoare ziua, iar seara coase paiete și pene pe costumele artiștilor, ea se simte foarte fericită și norocoasă că trăiește. Pe această femeie o întâlnește un celebru scriitor Balthazar Balsan, care deși nu duce lipsa de nimic este nefericit.

Ultima nuvelă “Le plus beau livre du monde” povestește felul în care un grup de deținute din Siberia scriu o carte pentru fiicele lor.

Recomand cu încredere!

Titlu: CEA MAI FRUMOASĂ CARTE DIN LUME
Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
An apariție : 2012
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 7098

Alte recenzii de la Eric-Emmanuel Schmitt:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments