Recenzie “Jurnalul unei iubiri pierdute” de Eric-Emmanuel Schmitt

de | sept. 23, 2022 | Jurnale, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA JURNALUL UNEI IUBIRI PIERDUTE ARE REDUCERE PE:

După ce am citit vreo cinsprezece cărți care nu s-au ridicat la 5*, mi-am zis că trebuie să revin la Schmitt, pentru a avea o lectură de waw. Însă, se vede nu am ales cartea potrivită de la el. Oscilez între 4 și 5⭐️. Dacă m-ar întreba cineva să-i recomand o carte de la Schmitt, probabil nu ar fi cea de față. Dar depinde și de ce așteptări avem de la lectură.

Trebuie să recunosc, îmi imaginam un pic altfel această carte. Coperta sa inspiră duioșie și iubire. Și da, veți găsi aceste sentimente în filele ei, dar nu în aceeași măsură în care veți descoperi deznădejdea și tristețea. Mă așteptam să citesc un jurnal al iubirii, ca să descopăr un jurnal de doliu.

Defapt cartea conține însemnările lui Schmitt asupra felului său de a trece peste moartea mamei sale. Cei doi ani de doliu, de deznădejde și tristețe profundă sunt conturați aici. Aceasta nu înseamnă că după doi ani Schmitt a trecut peste durerea sa, însă s-a împăcat cu ideea pierderii, adică a acceptat-o. Se pare că aceasta este perioada cea mai dificilă, cea a acceptării.

Schmitt trece în revistă momentul în care a fost anunțat de moartea mamei, apoi reîntoarcerea la casa părintească, un loc pustiu de această dată și care și-a schimbat însemnătatea odată cu dispariția mamei. El înțelege că trebuie să învețe să trăiască și să avanseze fără mama sa, acea ființă care i-a fost mereu alături, la bine și la rău, cea cu care a împărtășit fiecare succes; să învețe să trăiască de unul singur, fără mama. Descoperim existența sa opacă, modul în care lucrul îl ajută să supravețuiască.

Dacă îți place recenzia cărții JURNALUL UNEI IUBIRI PIERDUTE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Eric-Emmanuel Schmitt

Este o carte care probabil ar fi de folos persoanelor ce au pierdut pe cineva drag. Nu conține sfaturi sau pași concreți pentru a trece peste această tristețe, și probabil nici nu există un set de instrucțiuni pentru aceasta. Dar, este ca un confident care îți destăinuie că a trecut prin aceeași durere și deznădejde, cineva care te înțelege pe deplin.

Probabil că doar cei ce au pierdut o persoană dragă în lupta cu viața, vor înțelege pe deplin această carte. Noi ceilalți, trebuie doar să ne aducem aminte de efemeritatea vieții și despre faptul că în orice moment îi putem pierde pe cei dragi. Iată de ce merită toată dragostea și atenția noastră cât ne sunt aproape.

Maman, tu es morte ce matin et c’est la première fois que tu me fais de la peine.
De toi, je n’ai reçu que de la tendresse, de l’attention, de la considération, de l’enthousiasme. De toi, j’ai recueilli la passion d’exister, le désir d’admirer, l’ivresse d’entreprendre. De toi, je ne conserve aucun mauvais souvenir, seulement chaleur, lumière, joie.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA JURNALUL UNEI IUBIRI PIERDUTE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: JURNALUL UNEI IUBIRI PIERDUTE
Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
An apariție : 2021
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 2659

Alte recenzii de la Eric-Emmanuel Schmitt:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 470 zile și a scris până acum 210 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments