Recenzie “Milarepa” de Eric-Emmanuel Schmitt

de | oct. 5, 2022 | Beletristică, Limbi Străine, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MILAREPA ARE REDUCERE PE:

Fiind a cincea religie de pe glob, budismul câștigă adepți în fiecare an. Principalele valori pe care budismul le promovează sunt: dragostea, înțelepciunea, bunătatea, calmul și autocontrolul. Scopul unui budist este de a deveni iluminat și de a ajunge la Nirvana. Ea reprezintă sfârșitul ciclului morții și renașterii. Budiștii consideră că Nirvana poate fi atinsă numai prin eliminarea oricărei lăcomii, urii și ignoranței din interiorul unei persoane.

Personajul central al acestei nuvele este defapt suma mai multor personaje intercalate împreună. Simon are 38 ani și visează în fiecare seară același vis. Se face că el rătăcește printre munți, pe drumuri pietruite și caută mereu un om pentru a se răzbuna pe acesta. O femeie care apare de nicăieri îi va dezvălui că defapt numele său este Svastika și că el rătăcește de secole pentru a-și curăță sufletul. Ea îi explică că el își va găsi liniștea și va termina acea mișcare ciclică a sufletului său doar după ce va povesti istoria lui Milarepa de o sută de mii de ori.
Trebuie să recunosc că după primele pagini m-am întrebat “ce-o fi fumat autorul?”. Cu cât am avansat în istorie am aflat că este vorba de conceptul de reîncarnare specific printre altele și budismului. De ajutor a fost și dialogul de la sfârșit în care Schmitt își prezintă punctul de vedere privind budismul. Aici găsim și unele informații interesante pentru cei neinițiați în această religie precum mine.

Realul și irealul se suprapun. Între aceste două lumi granița nu este sesizabilă aici. Elemente de misticism, magie neagră, cât și minuni vin să contureze contextul și să-ți îndrepte atenția spre latura spirituală.

Unele teze sunt evidențiate și au menirea de a crea o lume mai bună, mai empatică și lipsită de suferință. Una dintre ideile centrale ale nuvelei este că răul naște rău. Se merge și mai departe cu ideea că un rău este făcut cu mult mai ușor și mai rapid decât un bine. Binele cere mai multă energie și dăruire.
Este impresionant felul în care autorul se transpune în pielea unor personaje atât de diferite. De-altfel, este cu mult mai impresionant dacă ai citit și alte cărți ale sale, fiindcă realizezi că ele sunt atât de diferite una de alta, încât nici nu sesizezi că citești același autor. Și-apoi citind această carte puteam să jur că a scris-o un budist.
Le mal est plus aisé à faire que le bien, le mal est rapide, sans effort, mais c’est une glu dont on ne se dégage pas si vite…
La terre cicatrise plus vite que les hommes.
…. ceux qui sont pleins de désir et de rancœurs ordinaires ne peuvent rien pour la cause d’autrui. Et ils ne font rien de profitable pour eux-mêmes. C’est comme si un homme emporté par un torrent prétendait sauver les autres.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MILAREPA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: MILAREPA
Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
An apariție : 2013
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 64
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 2413

Alte recenzii de la Eric-Emmanuel Schmitt:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 471 zile și a scris până acum 210 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments