Recenzie „Cei frumoşi si blestemaţi” de F. Scott Fitzgerald

de | mai 27, 2020 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CEI FRUMOŞI SI BLESTEMAŢI ARE REDUCERE PE:

Pe fundalul începutului anilor 1920, F. Scott Fitzgerald descrie istoria căsniciei dintre Anthony Patch, absolvent de Havard şi Gloria, o tânără dintre cele frumoase şi blestemate.

F. Scott Fitzgerald este un scriitor american, specializat în ficţiune, iar cel mai cunoscut roman al său este Marele Gatsby. Publică romanul de faţă în anul 1922, acoperind şi tema prohibiţiei.

Romanul Cei frumoşi şi blestemaţi vorbeşte despre societatea americană din perioada erei jazzului, despre petrecerile dese ale societăţii moderne, cosmopolite. Din această elită, fac parte şi protagoniştii datorită bunicului lui Anthony, Adam Patch, care era putred de bogat.

 ,,Am învățat un pic despre frumuseţe, suficient să știu că nu are nimic de-a face cu adevărul …”

Dacă îți place recenzia cărții CEI FRUMOŞI SI BLESTEMAŢI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de F. Scott Fitzgerald

Adam Patch este un bătrân principial, susţinător al prohibiţiei şi, din cauza petrecerilor cu alcool ale nepotului său, îl va desconsidera. Tinerii căsătoriţi evită cât de mult să muncească, trăind de pe o zi pe alta, din vânzarea de obligaţiuni. În acest context, Adam îi va lăsa să se chinuie, refuzându-le orice ajutor. Pe tot parcusul acţiunii, bătrânul este aşteptat să moară.

Cuplul Anthony-Gloria trăieşte liber, fără a munci cu adevărat, petrecând în diferite locuri şi diferiţi prieteni. Însă se confrută cu zilnic cu probleme: fie în relaţie, fie crize existenţiale sau lipsa banilor. După fiecare petrecere, îşi promit în zadar că vor cheltui mai puţin. Cei doi tind spre cariere în artă, Gloria dorind să ajungă actriţă, iar Anthony are numeroase tentative de a termina un manuscris.

 ,,Între timp continuau să se descopere involuntar unul pe celălalt, din reacţii şi reţineri bizare, din repulsii, prejudecăţi şi aluzii întâmplătoare la trecut.”

Se consideră că aceasta carte este una specială întrucât porneşte de la căsătoria autorului cu Zelda, o ,,fată de aur” a societăţii de atunci. Un alt element care creşte credibilitatea textului este prezenţa, pe tot pacursul lui, a nume de oraşe celebre, precum New York, dar şi numele a nenumărate străzi americane.

Cei frumoşi şi blestemaţi este un adevărat peisaj a cum burghezia a perceput perioada prohibiţiei, dar şi a unei căsnicii boeme, între doi tineri orientaţi spre viaţă, spre a se bucura de moment.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CEI FRUMOŞI SI BLESTEMAŢI CU REDUCERE DE PE:

Titlu: CEI FRUMOŞI SI BLESTEMAŢI
Autor: F. Scott Fitzgerald
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 444
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 754

Alte recenzii de la F. Scott Fitzgerald:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 6 ani, 8 luni, 6 zile și a scris până acum 94 articole. Se află pe poziția 11 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments