Recenzie „Cei frumoşi si blestemaţi” de F. Scott Fitzgerald

de | mai 27, 2020 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți

Pe fundalul începutului anilor 1920, F. Scott Fitzgerald descrie istoria căsniciei dintre Anthony Patch, absolvent de Havard şi Gloria, o tânără dintre cele frumoase şi blestemate.

F. Scott Fitzgerald este un scriitor american, specializat în ficţiune, iar cel mai cunoscut roman al său este Marele Gatsby. Publică romanul de faţă în anul 1922, acoperind şi tema prohibiţiei.

Romanul Cei frumoşi şi blestemaţi vorbeşte despre societatea americană din perioada erei jazzului, despre petrecerile dese ale societăţii moderne, cosmopolite. Din această elită, fac parte şi protagoniştii datorită bunicului lui Anthony, Adam Patch, care era putred de bogat.

 ,,Am învățat un pic despre frumuseţe, suficient să știu că nu are nimic de-a face cu adevărul …”

Adam Patch este un bătrân principial, susţinător al prohibiţiei şi, din cauza petrecerilor cu alcool ale nepotului său, îl va desconsidera. Tinerii căsătoriţi evită cât de mult să muncească, trăind de pe o zi pe alta, din vânzarea de obligaţiuni. În acest context, Adam îi va lăsa să se chinuie, refuzându-le orice ajutor. Pe tot parcusul acţiunii, bătrânul este aşteptat să moară.

Cuplul Anthony-Gloria trăieşte liber, fără a munci cu adevărat, petrecând în diferite locuri şi diferiţi prieteni. Însă se confrută cu zilnic cu probleme: fie în relaţie, fie crize existenţiale sau lipsa banilor. După fiecare petrecere, îşi promit în zadar că vor cheltui mai puţin. Cei doi tind spre cariere în artă, Gloria dorind să ajungă actriţă, iar Anthony are numeroase tentative de a termina un manuscris.

 ,,Între timp continuau să se descopere involuntar unul pe celălalt, din reacţii şi reţineri bizare, din repulsii, prejudecăţi şi aluzii întâmplătoare la trecut.”

Se consideră că aceasta carte este una specială întrucât porneşte de la căsătoria autorului cu Zelda, o ,,fată de aur” a societăţii de atunci. Un alt element care creşte credibilitatea textului este prezenţa, pe tot pacursul lui, a nume de oraşe celebre, precum New York, dar şi numele a nenumărate străzi americane.

Cei frumoşi şi blestemaţi este un adevărat peisaj a cum burghezia a perceput perioada prohibiţiei, dar şi a unei căsnicii boeme, între doi tineri orientaţi spre viaţă, spre a se bucura de moment.

Titlu: CEI FRUMOŞI SI BLESTEMAŢI
Autor: F. Scott Fitzgerald
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 444
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 1351

Alte recenzii de la F. Scott Fitzgerald:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Mr. Hook-Up” de Marni Mann
Recenzie „Mr. Hook-Up” de Marni Mann

Mr. Hook-Up – Easton Jones – m-a prins de la prima pagină și nu m-a mai lăsat până la final. Povestea scrisă de Marni Mann m-a captivat complet, iar cartea a fost exact ce aveam nevoie în acel moment. Am savurat fiecare clipă petrecută alături de personaje, am adorat...

Recenzie „Heavenbreaker” de Sara Wolf
Recenzie „Heavenbreaker” de Sara Wolf

Am început Heavenbreaker de Sara Wolf fără să știu exact în ce mă bag, atrasă de recomandările care o prezentau drept o lectură ideală pentru fanii A patra aripă. Totuși, chiar dacă A patra aripă este un romantasy enemies to lovers cu dragoni, Heavenbreaker are o...

Recenzie „Balanța” (Angáraka #1) de Lavinia Călina
Recenzie „Balanța” (Angáraka #1) de Lavinia Călina

Balanța dă startul unei noi serii fulminante marca Lavinia Călina. Angáraka cucerește și distruge încă din primul volum făcându-i pe cititori nerăbdători în a descoperi următoarele aventuri. Însă asta nu ar trebui să surprindă. De-a lungul timpul, Lavinia Călina și-a...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments