Recenzie “Cei frumoşi si blestemaţi” de F. Scott Fitzgerald

by | May 27, 2020 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CEI FRUMOŞI SI BLESTEMAŢI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Pe fundalul începutului anilor 1920, F. Scott Fitzgerald descrie istoria căsniciei dintre Anthony Patch, absolvent de Havard şi Gloria, o tânără dintre cele frumoase şi blestemate.

F. Scott Fitzgerald este un scriitor american, specializat în ficţiune, iar cel mai cunoscut roman al său este Marele Gatsby. Publică romanul de faţă în anul 1922, acoperind şi tema prohibiţiei.

Romanul Cei frumoşi şi blestemaţi vorbeşte despre societatea americană din perioada erei jazzului, despre petrecerile dese ale societăţii moderne, cosmopolite. Din această elită, fac parte şi protagoniştii datorită bunicului lui Anthony, Adam Patch, care era putred de bogat.

 ,,Am învățat un pic despre frumuseţe, suficient să știu că nu are nimic de-a face cu adevărul …”

Adam Patch este un bătrân principial, susţinător al prohibiţiei şi, din cauza petrecerilor cu alcool ale nepotului său, îl va desconsidera. Tinerii căsătoriţi evită cât de mult să muncească, trăind de pe o zi pe alta, din vânzarea de obligaţiuni. În acest context, Adam îi va lăsa să se chinuie, refuzându-le orice ajutor. Pe tot parcusul acţiunii, bătrânul este aşteptat să moară.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de F. Scott Fitzgerald

Cuplul Anthony-Gloria trăieşte liber, fără a munci cu adevărat, petrecând în diferite locuri şi diferiţi prieteni. Însă se confrută cu zilnic cu probleme: fie în relaţie, fie crize existenţiale sau lipsa banilor. După fiecare petrecere, îşi promit în zadar că vor cheltui mai puţin. Cei doi tind spre cariere în artă, Gloria dorind să ajungă actriţă, iar Anthony are numeroase tentative de a termina un manuscris.

 ,,Între timp continuau să se descopere involuntar unul pe celălalt, din reacţii şi reţineri bizare, din repulsii, prejudecăţi şi aluzii întâmplătoare la trecut.”

Se consideră că aceasta carte este una specială întrucât porneşte de la căsătoria autorului cu Zelda, o ,,fată de aur” a societăţii de atunci. Un alt element care creşte credibilitatea textului este prezenţa, pe tot pacursul lui, a nume de oraşe celebre, precum New York, dar şi numele a nenumărate străzi americane.

Cei frumoşi şi blestemaţi este un adevărat peisaj a cum burghezia a perceput perioada prohibiţiei, dar şi a unei căsnicii boeme, între doi tineri orientaţi spre viaţă, spre a se bucura de moment.

🔥 CARTEA CEI FRUMOŞI SI BLESTEMAŢI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Cei Frumoşi Si Blestemaţi
Autor: F. Scott Fitzgerald
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 444
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 27.05.2020
Nota recenzorului: 7/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1194 zile și a scris până acum 74 articole. Se află pe poziția 17 din 142 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments