Recenzie “Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald

de | iul. 7, 2021 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MARELE GATSBY ARE REDUCERE PE:

Convingerea multora că banii aduc fericirea este contrazisă de romanul Marele Gatsby al scriitorului american F. Scott Fitzgerald. Personajul principal, Jay Gatsby, își depășește condiția socială. Născut într-o familie săracă el reușește să devină milionar. Aflăm că s-a îmbogățit din afaceri necinstite, că și-a schimbat numele pentru a-și ascunde originea umilă, vedem că dă petreceri după petreceri, care mai de care mai extravagante… Mai aflam că, în urmă cu cinci ani,  s-a îndrăgostit de o fată și acest fapt l-a motivat să-și câștige averea.

Odată ajuns fabulos de bogat, ne întrebăm Ce așteaptă Gatsby de la viață? Din păcate, el rămâne prizonierul unui vis, vrea sa reînvie dragostea dintre el și Daisy. Faptul că Daisy nu l-a așteptat, și-a întemeiat o familie, are un copil, nu îl pune pe gânduri pe Gatsby. El vrea să recâștige dragostea ei, să fie fericit alături de ființa iubită. Aproape cinci ani Gatsby s-a hranit cu visul său: dragostea pentru  Daisy. Si visul s-a transformat într-o uriașă iluzie. Când în sfârșit o reîntâlnește, simte diferența  dintre Daisy cea din visul său și Daisy cea reală .

Expresia de perplexitate revenise pe faţa lui Gatsby, ca şi cum ar fi început să simtă o îndoială vagă în ce priveşte calitatea fericirii lui actuale. Trebuie să fi fost clipe, chiar în acea după-amiază, când Daisy fusese dureros de departe de visul său – şi asta nu din vina ei, ci tocmai din cauza uriaşei vitalităţi a iluziei lui.

Acum, ceea ce-l fascina la Daisy era vocea.

Cred că vocea ei era ceea ce îl fascina în primul rând acum, cu acea căldură febrilă, mereu schimbătoare, desigur din cauză că la vocea ei nu putuse visa îndeajuns – vocea ei era un cântec fără moarte.

Dacă îți place recenzia cărții MARELE GATSBY, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de F. Scott Fitzgerald

Banii și cum au fost ei obținuți  sunt două din temele principale tratate în carte. Fitzgerald împarte clasa bogată din America anilor 1920 în două: cei cu bani vechi si cei cu bani noi. Faptul că Daisy Buchanan reușește cu vocea ei să-i farmece pe cei din jur nu este întâmplător. Modul ei dezinvolt de a vorbi reflectă statutul ei social: s-a născut bogată, acum este și mai bogată, iar banul îi dă putere, se simte privilegiată.

— Vocea ei e doldora de bani, spuse Gatsby deodată. Asta era. Nu înţelesesem până atunci. Era o voce încărcată de bani – acesta era farmecul inepuizabil care vibra, urca şi se stingea, clinchetul glasului, sunetul muzical al vocii ei…

Gatsby este disprețuit de cei cu bani vechi și va fi trădat de aceștia. Până la urmă ascensiunea sa pe scara socială nu îi va aduce fericirea. Dacă vrei să-ți testezi cunoștințele despre romanul Marele Gatsby poți accesa Quiz “Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MARELE GATSBY CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: MARELE GATSBY
Autor: F. Scott Fitzgerald
An apariție : 2021
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 335

Alte recenzii de la F. Scott Fitzgerald:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Societatea din care faceți parte crede chiar că fiecare om este perfect înlocuibil. O carte premoniție. Cu siguranță Constantin Virgil Gheorgiu a fost un vizionar care a prevăzut că va exista cândva în viitor acest schimb de putere între om și tehnică. Mai întâi...

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

"Anna Hibiscus" și "Bravo, Anna Hibiscus!" sunt două volume de povestiri despre o fetiță care locuiește în Africa ("extraordinara Africă!"), alături de familia ei extinsă (numeroasă!). Bunicii ei sunt tradiționaliști, și încearcă să îi facă pe ceilalți membri ai...

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

               N-a primit degeaba cartea aceasta premiul Orange în 2015. Este atât de bine scrisă, atât de dezinhibată, sinceră și intra atât de adânc în miezul problemei încât a fost o încântare s-o citesc cu toate că tratează un subiect incomod, delicat și...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1096 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 13 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments