Recenzie “Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald

de | iul. 7, 2021 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MARELE GATSBY ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Convingerea multora că banii aduc fericirea este contrazisă de romanul Marele Gatsby al scriitorului american F. Scott Fitzgerald. Personajul principal, Jay Gatsby, își depășește condiția socială. Născut într-o familie săracă el reușește să devină milionar. Aflăm că s-a îmbogățit din afaceri necinstite, că și-a schimbat numele pentru a-și ascunde originea umilă, vedem că dă petreceri după petreceri, care mai de care mai extravagante… Mai aflam că, în urmă cu cinci ani,  s-a îndrăgostit de o fată și acest fapt l-a motivat să-și câștige averea.

Odată ajuns fabulos de bogat, ne întrebăm Ce așteaptă Gatsby de la viață? Din păcate, el rămâne prizonierul unui vis, vrea sa reînvie dragostea dintre el și Daisy. Faptul că Daisy nu l-a așteptat, și-a întemeiat o familie, are un copil, nu îl pune pe gânduri pe Gatsby. El vrea să recâștige dragostea ei, să fie fericit alături de ființa iubită. Aproape cinci ani Gatsby s-a hranit cu visul său: dragostea pentru  Daisy. Si visul s-a transformat într-o uriașă iluzie. Când în sfârșit o reîntâlnește, simte diferența  dintre Daisy cea din visul său și Daisy cea reală .

Expresia de perplexitate revenise pe faţa lui Gatsby, ca şi cum ar fi început să simtă o îndoială vagă în ce priveşte calitatea fericirii lui actuale. Trebuie să fi fost clipe, chiar în acea după-amiază, când Daisy fusese dureros de departe de visul său – şi asta nu din vina ei, ci tocmai din cauza uriaşei vitalităţi a iluziei lui.

Acum, ceea ce-l fascina la Daisy era vocea.

Cred că vocea ei era ceea ce îl fascina în primul rând acum, cu acea căldură febrilă, mereu schimbătoare, desigur din cauză că la vocea ei nu putuse visa îndeajuns – vocea ei era un cântec fără moarte.

Banii și cum au fost ei obținuți  sunt două din temele principale tratate în carte. Fitzgerald împarte clasa bogată din America anilor 1920 în două: cei cu bani vechi si cei cu bani noi. Faptul că Daisy Buchanan reușește cu vocea ei să-i farmece pe cei din jur nu este întâmplător. Modul ei dezinvolt de a vorbi reflectă statutul ei social: s-a născut bogată, acum este și mai bogată, iar banul îi dă putere, se simte privilegiată.

— Vocea ei e doldora de bani, spuse Gatsby deodată. Asta era. Nu înţelesesem până atunci. Era o voce încărcată de bani – acesta era farmecul inepuizabil care vibra, urca şi se stingea, clinchetul glasului, sunetul muzical al vocii ei…

Gatsby este disprețuit de cei cu bani vechi și va fi trădat de aceștia. Până la urmă ascensiunea sa pe scara socială nu îi va aduce fericirea. Dacă vrei să-ți testezi cunoștințele despre romanul Marele Gatsby poți accesa Quiz “Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MARELE GATSBY?

Vezi toată lista de cărți scrise de F. Scott Fitzgerald sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MARELE GATSBY CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Marele Gatsby
Autor: F. Scott Fitzgerald
An apariție : 2021
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 7.07.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Lemnucii sunt acele noduri ce se găsesc în scânduri sau în orice lucru fabricat din lemn. Cu siguranță fiecare dintre noi a văzut cel puțin o dată în viața sa un Lemnuc... un Lemnuc tăcut și ascuns în obiecte banale ce ne înconjoară dar cărora nu le dăm importanță....

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Lună nouă - New Moon în engleză - este volumul doi din seria Twilight. La fel ca și primul volum, și acesta are destul de multe diferențe față de ceea ce cunoaștem deja din renumitul film. Cel mai tare mi-au atras atenția divergențele din scenele în care Bella află...

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms a fost aleasă ca o carte de divertisment și mă bucur mult că a fost o lectură chiar bună. Cartea atinge subiecte relevante, lovește cu profunzimea și sinceritatea ei. Aceasta este o poveste modernă, interesantă, despre...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 678 zile și a scris până acum 50 articole. Se află pe poziția 14 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments