Recenzie „Petrecere până în zori” de F. Scott Fitzgerald

de | oct. 15, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PETRECERE PÂNĂ ÎN ZORI ARE REDUCERE PE:

Petrecere până în zori de F. Scott Fitzgerald„Petrecere până în zori” este, după cum am aflat ulterior citirii cărții, cel de-al patrulea și ultimul volum de povestiri scurte scris de autorul american F. Scott Fitzgerald. 

Cartea „Petrecere până în zori” conține 18 proze, unele legate între ele de același personaj iar altele de sine stătătoare

Primele 5 îl au ca protagonist pe Basil, un băiat rebel și neînțeles care încearcă din răsputeri să se facă plăcut, dar toate îi ies mereu pe dos.

Următoarele 3 povestiri scurte o au ca eroină pe Josephine, o tânără provocatoare, sigură pe ea și cam îndrăzneață și rebelă pentru vârsta ei, care provoacă necazuri familiei, și daune imaginii proprii în societate. Aceasta e un fel de Basil – varianta feminină.

Ultimele 10 proze sunt independente unele de altele și de celelalte 8 amintite mai sus. La fel ca în toate scrierile sale, fie că e vorba de romane mari precum „Blândețea nopții”, „Ultimul magnat” sau „Marele Gatsby”, fie că e vorba de alte volume de povestiri, în antologia „Petrecere până în zori” romancierul F. Scott Fitzgerald pune în scenă povești și crâmpeie de viață din Epoca Jazzului. 

Dacă îți place recenzia cărții PETRECERE PÂNĂ ÎN ZORI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de F. Scott Fitzgerald

Deși acest volum de scrieri nu a fost atât de impresionant precum romanele citite de la el, apreciez opera și semnătura scriitorului

El a fost într-adevăr și este privit drept unul dintre cei mai mari autori americani ai secolului 20. Imaginile redate prin cuvinte atât de meșteșugite reflectă din plin strălucirea acelor ani fastuoși, cu moda, muzica, petrecerile și influencerii lor definitorii.

Personajele povestirilor din „Petrecere până în zori” prezintă capricii, slăbiciuni și erori omenești obișnuite. Îl avem drept exemplu pe tânărul Basil care de altfel este foarte inteligent, bun și sensibil. Însă problema lui cea mai mare este că mereu reușește să se autosaboteze din cauza gurii lui prea mari, a laudei constante și a sfaturilor date celor din jur, fără ca acestea să fie cerute.

De asemenea, scriitorul F. Scott Fitzgerald reușește să descrie de minune aventurile și iubirile fugare tinerești, și problemele adolescentine. De asta, eu văd în scrierile lui o psihologie fină, o caracterizare amănunțită, deși discretă a firii omenești, ce ne reprezintă pe noi ca specie umană încă de la începutul timpurilor.

Colecția de 18 povestiri reliefează lipsa maturității și încăpățânarea adolescentină ce par să caracterizeze tinerii din orice generație

În general, prozele scurte ce alcătuiesc volumul „Petrecere până în zori” redau povești amuzante, dar și ironice, moraliste, despre tineri, adolescenți, școlari și tineri adulți. Însă există și câteva povestiri un pic mai mature, despre Epoca Jazzului în Paris și nebuniile celor mai mari ca vârstă decât Josephine și Basil, cei doi protagoniști din povestirile de început ale colecției.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PETRECERE PÂNĂ ÎN ZORI CU REDUCERE DE PE:

Titlu: PETRECERE PÂNĂ ÎN ZORI
Autor: F. Scott Fitzgerald
An apariție : 2016
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 424
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 765

Alte recenzii de la F. Scott Fitzgerald:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 27 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments