🔥 CARTEA CELĂLALT HOTAR CU MINE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

„Celălalt, hotar cu mine” de Codruț RadiDe-a lungul timpului, în lumea poeziei s-au evidențiat mulți oameni valoroși. Mai există însă multe talente ce așteaptă să fie descoperite, motiv pentru care nu refuz niciodată ocazia de a citi scrierile unui poet despre care nu am mai auzit niciodată, cum este Codruț Radi în cazul de față.

Înainte să încep recenzia propriu-zisă, vreau să mulțumesc partenerilor noștri de la Tracus Arte pentru că mi-au oferit oportunitatea de a descoperi un nou poet și de a învăța ceva nou.

Nu obișnuiesc să acord mare importanță prefaței unei cărți atunci când citesc proză, însă atunci când citesc poezie, mi se pare că prefața ține loc unei introduceri și mi se pare esențial să o citesc.

Așa am procedat și în cazul cărții scrise de Codruț Radi, cuvintele lui Adrian Lesenciuc stârnindu-mi și mai mult interesul.

Mi-a plăcut că a făcut referire la slova de foc și slova făurită (care „Împerechiate-n carte se mărită” dacă ar fi să cităm din Testament), Tudor Arghezi fiind poetul meu preferat.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Codruț Radi

Pot să confirm că în Celălalt, hotar cu mine atât slova făurită cât și cea de foc s-au împletit, rezultatul fiind deosebitele figuri de stil și versurile profunde, pe care le putem observa încă din prolog.

Recapăt, uneori prea târziu,
ochiul vieții, al sorții,
să-mi conducă mai multe,
în timpul același,
prin labirinturi impuse,
tăceri, chipuri vii.

O caracteristică a poeziei contemporane este nerespectarea normelor clasice de prozodie. Din punctul acesta de vedere, pot spune că am fost surprinsă de cartea lui Codruț Radi. El folosește în majoritatea poeziilor rima încrucișată, însă am zărit pe alocuri și rimă îmbrățișată (spre exemplu, în Treptele zădărniciei), fapt ce m-a impresionat în mod plăcut.

Pe unde n-a vibrat dintâi ființă
în lupta cu răscoalele de vânt
ecoul rupt din piept asemeni cânt
între-ndoieli și veșnic neputință.

Ce mi-a plăcut cel mai mult  la această carte? Cu siguranță tonul variat. Dacă în majoritatea volumelor de poezii predomină aceeași atmosferă, de la început până la sfârșit, În cazul volumului Celălalt, hotar cu mine această atmosferă variază de la o poezie la alta, versurile având tonalități diferite și o muzicalitate variată.

Recomand această carte celor interesați de o poezie mai amplă, cu versuri ce uneori necesită a fi recitite și cu un limbaj bine așezat și șlefuit.

🔥 CARTEA CELĂLALT HOTAR CU MINE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Celălalt Hotar Cu Mine
Autor: Codruț Radi
An apariție : 2015
Editura: TRACUS ARTE
Nr. Pagini: 135
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 2.08.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Chiar dacă e un poet contemporan, a respectat pe alocuri structura clasică a marilor poeți, poeziile sale fiind o adevărată delectare.

Aspecte Negative:

Deși în introducere ni se vorbește despre structura de tip haiku, în acest volum nu am reușit să identific poezii care să respecte tiparul 5-7-5.

Avatar
Autor: Adelina Popa
Redactor de 2164 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Adelina Popa
Adelina Popa mai scrie și pe http://readwithadelina.ebloguri.ro