Recenzie „Celălalt, hotar cu mine” de Codruț Radi

by | Aug 2, 2015 | Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CELĂLALT HOTAR CU MINE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

„Celălalt, hotar cu mine” de Codruț RadiDe-a lungul timpului, în lumea poeziei s-au evidențiat mulți oameni valoroși. Mai există însă multe talente ce așteaptă să fie descoperite, motiv pentru care nu refuz niciodată ocazia de a citi scrierile unui poet despre care nu am mai auzit niciodată, cum este Codruț Radi în cazul de față.

Înainte să încep recenzia propriu-zisă, vreau să mulțumesc partenerilor noștri de la Tracus Arte pentru că mi-au oferit oportunitatea de a descoperi un nou poet și de a învăța ceva nou.

Nu obișnuiesc să acord mare importanță prefaței unei cărți atunci când citesc proză, însă atunci când citesc poezie, mi se pare că prefața ține loc unei introduceri și mi se pare esențial să o citesc.

Așa am procedat și în cazul cărții scrise de Codruț Radi, cuvintele lui Adrian Lesenciuc stârnindu-mi și mai mult interesul.

Mi-a plăcut că a făcut referire la slova de foc și slova făurită (care „Împerechiate-n carte se mărită” dacă ar fi să cităm din Testament), Tudor Arghezi fiind poetul meu preferat.

Pot să confirm că în Celălalt, hotar cu mine  atât slova făurită cât și cea de foc s-au împletit, rezultatul fiind deosebitele figuri de stil și versurile profunde, pe care le putem observa încă din prolog.

Recapăt, uneori prea târziu,
ochiul vieții, al sorții,
să-mi conducă mai multe,
în timpul același,
prin labirinturi impuse,
tăceri, chipuri vii.

O caracteristică a poeziei contemporane este nerespectarea normelor clasice de prozodie. Din punctul acesta de vedere, pot spune că am fost surprinsă de cartea lui Codruț Radi. El folosește în majoritatea poeziilor rima încrucișată, însă am zărit pe alocuri și rimă îmbrățișată (spre exemplu, în Treptele zădărniciei), fapt ce m-a impresionat în mod plăcut.

Pe unde n-a vibrat dintâi ființă
în lupta cu răscoalele de vânt
ecoul rupt din piept asemeni cânt
între-ndoieli și veșnic neputință.

Ce mi-a plăcut cel mai mult  la această carte? Cu siguranță tonul variat. Dacă în majoritatea volumelor de poezii predomină aceeași atmosferă, de la început până la sfârșit, În cazul volumului Celălalt, hotar cu mine această atmosferă variază de la o poezie la alta, versurile având tonalități diferite și o muzicalitate variată.

Recomand această carte celor interesați de o poezie mai amplă, cu versuri ce uneori necesită a fi recitite și cu un limbaj bine așezat și șlefuit.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CELĂLALT HOTAR CU MINE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Codruț Radi sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CELĂLALT HOTAR CU MINE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Celălalt Hotar Cu Mine
Autor: Codruț Radi
An apariție : 2015
Editura: TRACUS ARTE
Nr. Pagini: 135
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 2.08.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

0 0 vote
Article Rating
Adelina Popa este redactor Booknation.ro de 2395 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Popa aici. Adelina Popa are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments