Recenzie “Chira Chiralina” de Panait Istrati

by | Nov 3, 2020 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Română, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CHIRA CHIRALINA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Chira Chiralina de Panait Istrati“Chira Chiralina” este o nuvelă minunată scrisă de Panait Istrati în limba franceză și publicată în anul 1923. La un an după lansarea ei, a fost tradusă și în limba română de romancierul Eugen Barbu. Apoi și în alte limbi, fiind la fel de apreciată peste tot. Scrierea a fost publicată împreună cu o prefață originală semnată de Romain Rolland în Le Livre Moderne Illustre. 

Genul acestei opere este ficțiune, de un romantism care te copleșește, dar și de un tragism care te întristează.

Uite ce a spus autorul, Panait Istrati, despre scrierea sa: “Chira Chiralina e prima mea operă şi-mi rămâne scumpă între toate … Şi poate că azi plângem amândoi pe ruinele unor năzuinţi cari ne-au fost deopotrivă de scumpe …

Nuvela “Chira Chiralina” scrisă de Panait Istrati este magistrală

Este una dintre ultimele cărți citite de mine de la un autor român. Chiar dacă subiectul este dureros și povestea tristă, ceea ce a redat autorul aici este magnific. Limbajul folosit redă minunat vremurile de demult. Personajele sunt foarte bine conturate. Locurile și încăperile sunt descrise cu măiestrie. Astfel încât nu îți va veni deloc greu să te transpui în subiectul nuvelei și să trăiești alături de personajele sale stările lor.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Panait Istrati

Nu am mai citit de mult ceva atât de frumos și de maiestuos în materie de literatură românească. Cartea se citește repede și te prinde. Cu toate că am avut câteva încercări nereușite de a începe lectura, deoarece am citit cartea în format electronic, pe telefon, nu m-am lăsat și îmi pare bine că nu am renunțat.

În povestirea “Chira Chiralina” e vorba de un grec cu o poveste de familie tragică și cu o experiență de viață remarcabilă, de lăsat amintire generațiilor viitoare. Cea care dă titlul nuvelei, Chira Chiralina, este frumoasa soră a grecului care povestește. Ea are parte de un destin la fel de zguduitor, poate și mai tragic decât cel al personajului narator.

Cartea a fost scrisă inițial în limba franceză și apoi tradusă în limba română și nu invers, cum ne-am aștepta

Este un fapt aparte care o face poate și mai specială. Astfel nuvela nu este iubită numai de publicul cititor din România, ci și de publicul cititor din alte țări în care s-a ajuns cu traducerea ei. “Chira Chiralina” este o capodoperă literară și recomand din tot sufletul a fi citită de oricine. Este o carte ce merge la suflet, te emoționează, dar te și revoltă în același timp din cauza celor povestite.

Titlu: Chira Chiralina
Autor: Panait Istrati
An apariție : 2014
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 200
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 3.11.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Ca și "Mica enciclopedie Hygge", și "Mica enciclopedie Lykke" mi-a plăcut mult. Deși i-au lipsit ilustrațiile și pozele faine din prima. În fine, asta nu e o problemă. Cartea de dezvoltare personală a fost publicată în anul 2017 și autorul ei este Meik Wiking,...

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 791 zile și a scris până acum 237 articole. Se află pe poziția 6 din 153 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments