Recenzie Mos Anghel de Panait Istrati

Titlu: Mos Anghel
Autor: Panait Istrati
An apariție : 2009
Editura: Erc Press
Nr. Pagini: 113
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Sănduleac
Publicată la 29.06.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Mos Anghel de Panait Istrati
Acordă o notă

-Trebuia să mor de-acum trei zile…fiindcă nu mai aveam nimic de cugetat (pag.150)

Pe Panait  Istrati îl cunoscusem (abia! ) de curând, cu titlul Ciulinii Bărăganului.

Puştiul pornit în ceea ce trebuia să fie o simplă călătorie pentru vânzarea peştelui, alături de tatăl sau,  descoperă că unele alegeri sunt fără revers în existenţa umană, iar viaţa năvăleşte peste el fără menajamente.

Da, îmi plăcuse povestea plăsmuită în Ciulinii… aşa încât Spovedanie pentru învinşi am ales-o deja familiarizată cu scriitorul; sperasem că acele rânduri mă vor ajuta să-l cunosc mai bine pe omul Istrati şi promisiunea şoptită de titlu a fost conştiincios onorată.

Mai departe, cele trei povestiri care compun Chira Chiralina au avut pentru mine un efect surprinzător, căci au reuşit să-mi  stârnească interesul pentru poveştile cu iz oriental – arome care până atunci mă lăsau, în cel mai bun caz, indiferentă .

Mixul iscusit de realism crud, suspans, amuzament, psihilogic şi morală, presărat cu multiple elemente  autobiografice m-au aşezat deplin convinsă în rândul “adepţilor”. Intuiţia  spunea însă că mai e ceva; ceva mai mult, ceva puternic, ceva …răvăşitor. Era Moş Anghel.

Cele trei povestiri care compun  titlul Moş Anghel m-au impresionat profund şi m-au lăsat meditând câteva ore bune după; nu voi ascunde nici faptul că am lăcrimat pe alocuri.

Fără a se dezice vreun pic de haina care i-a fost precum pielea omului Istrati – dramatismul – scriitorul a zugrăvit o realitate omenească implacabilă, care pare întruparea absolută a celui mai nemilos cămătar.

Fiecare stop de linişte sau fericire în libertate – comoară supremă , ideal mereu râvnit cu ardoare – sunt consemnate de cămătar într-un catastif sângeros iar plata…plata este mereu onorată;   până la nimicire, sunt multe de smuls individului – această creatură măruntă, vulnerabilă –  construită din trup şi sentimente…

Cătunul Baldovinesti (Brăila) e în sărbătoare; întâia zi a Paştelui e prilej pentru tradiţii cu miel şi întâlniri cu familia. Îi suntem recunoscători încă o dată năzdrăvanului Adrian, care ne permite să-i stăm alături într-o altă poveste din viaţa lui zbuciumată.

Mama lui Adrian, femeie căreia destinul nu i-a arătat decât traiul dur, încearcă să-şi reîntregească familia; doi dintre fraţii săi, Dumitru şi Anghel, sunt certaţi de mai mulţi ani.

O neînţelegere stupidă, alimentată cu încăpăţânarea unuia şi orgoliul altuia au produs ruptura.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Panait Istrati.

Anii trec repede, dar nu uită niciodată să-şi  însuşească birurile, care devin tot mai greu de îndurat de către Anghel.

Intrat băiat de prăvălie la un cârciumar din Brăila, la vârstă de 9 ani, Anghel revine după zece ani în satul natal să-şi deschidă propria afacere.

Se îndrăgosteşte orbeşte de cea mai frumoasă, dar şi cea mai săracă fată din sat. Se căsătoreşte. Începe să muncească mult, animat de tinereţe şi visuri înflăcărate.

Proiectează un viitor care pare îmblânzit doar pe jumătate: afacerea merge, acumulează cinstit o avere care devine ţinta invidiilor. Soţia însă dovedeşte reversul monedei: este cumplit de leneşă, nu se ocupă nici de casă, nici de copii, nici măcar de ea însăşi.

Dezamăgit şi suferind, Anghel se afundă  în muncă; îşi creşte copiii departe, la o rudă din Galaţi; începe să-şi înşele nevasta – sau, mai bines pus, pe sine, chiar să o bată.

Între timp, mâini ticăloase dau foc unei părţi din avere, dar mai ales, a unei părţi din sufletul cârciumarului. Îi moare şi soţia, în urma unei răceli puternice.

Este măcinat de contradicţii; suferă pentru moartea ei, dar se simte şi eliberat.

Crede că de acolo înainte îşi vede clar drumul, şi reîncepe să viseze. Dar vai, cât de multe urâţenii mai are viaţa să-şi dezvelească în faţa lui…

De alături, Adrian îşi primeşte propriile învăţăminte. O dată cu el şi noi, cititorii. Dialogul cu muribundul Anghel este zguduitor. Citiţi Moş Anghel!

NOTĂ: 9 / 10

Aspecte Pozitive:

scriitorul isi pastreaza amprenta personala: dramatism, morala, suspans, realism crud text care curge firesc, alert, verosimil

Aspecte Negative:

povestirea Cosma sta in picioare singura; legatura anuntata cu precedenta nu se vadeste foarte clar si consistent

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.