Recenzie Spovedanie pentru invinsi de Panait Istrati

de | apr. 24, 2017 | Literatura Română, Recenzii cărți

Pentru omul sincer, viaţa nu-i decât o escrocherie mârşavă!. (pag.154)

Spovedanie pentru învinşi a lui Panait Istrati m-a atras ca un magnet, desigur; începând de la titlu, autorul descoperit abia recent şi  ceea ce am recepţionat răsfoind câteva minute cartea.

Dacă a răspuns aşteptărilor mele? Da, deşi ar fi nimerit să menţionez încă de pe acum, acest verdict nu exclude şi câteva minusuri.

Şi cum ar putea fi altfel, câtă vreme acestă carte, poate mai mult decât oricare alta, este …viaţă?

Am ales volumul şi pentru a face câteva daruri unor cunoscuţi; să promovez un autor român, un brăilean, un nume deloc străin şi peste hotare – mi–a părut nu atât datorie morală, cât mai ales privilegiu.

Structural, cartea cuprinde : Spovedanie pentru învinşi, În URSS, Trecut şi viitor  –  pagini autobiografice  ( 1925 ).

Aceasta este însă doar o segmentare seacă, precum tehnica împărţirii unor cifre într-un registru funcţionăresc şi în plus, destul de inutilă.

Pentru că fiecare dintre ele sunt parte şi întreg din acest pătimaş inteligent, romantic, sensibil care a fost Panait Istrati. Oriunde întorci pagina, totul musteşte de patos.

Componentă literară întâlneşte istoria şi împreună se aruncă în vâltoarea autobiografică istratiană; la tot pasul  idealuri, sete de absolut, opinii, crezuri, simţăminte şi mult zbucium pentru a face din lume un loc mai bun, mai curat, mai uman.

Critica a apreciat uneori că literatul a fost pus în umbră de omul Istrati, ducând cumva la irosirea unei părţi semnifictive din talentul său literar; se poate.

Dar, dacă ar fi acţionat el altfel, dacă şi-ar fi domesticit  tumultul interior, oare ce ar fi mai fost scrierile sale astăzi? Nişte texte valoroase, desigur, dar  mai puţin vii…

Că nu a putut proceda niciodată altfel decât să-şi asculte inima, chiar cu preţul unor suferinţe cumplite, care l-au dus şi în pragul sinuciderii, oare merită acestea contorizate când vorbim despre un om care nu concepea existenţa fără un ideal?

Fie că vorbim despre paginile autobiografice, despre experienţele în URSS sau partea de început, trebuie spus că această carte nu este una tocmai simplă; nu este nici comodă, nici relaxantă.

Pe alocuri nuanţele devin  pesimiste, dezolante, incomode, solicitante sau obositoare; toate aceste “neajunsuri” însă nu acoperă substanţa vie a cărţii.

Un îndemn la toleranţă, la prietenie, la umanitate, o preţuire a autenticului , dărâmarea prejudecăţilor, curajul – sunt doar câteva dintre ecourile pe care Spovedanie…le-a avut pentru mine.

Panait Istrati ( 1884, Brăila – 1935, Bucureşti) semnează între altele, titluri de mare succes precum  Chira Chiralina, Moş Anghel, Mihail.

Prima scriere în proză, schiţa Mântuitorul – O amintire de la un Crăciun, semnată Istrian, apare în 1909, la ziarul România muncitoare, unde îi apar şi o serie de articole.

Cine nu simte nevoia unei lupte  nu trăieşte, ci vegetează. (pag.197)

NOTĂ: 9 / 10

Titlu: SPOVEDANIE PENTRU INVINSI
Autor: Panait Istrati
An apariție : 2011
Editura: ART
Nr. Pagini: 274
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2307

Alte recenzii de la Panait Istrati:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac a fost redactor Booknation.ro și a scris 100 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments