Recenzie Spovedanie pentru invinsi de Panait Istrati

Titlu: Spovedanie Pentru Invinsi
Autor: Panait Istrati
An apariție : 2011
Editura: Art
Nr. Pagini: 274
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Sănduleac
Publicată la 24.04.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI SPOVEDANIE PENTRU INVINSI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Pentru omul sincer, viaţa nu-i decât o escrocherie mârşavă!. (pag.154)

Spovedanie pentru învinşi a lui Panait Istrati m-a atras ca un magnet, desigur; începând de la titlu, autorul descoperit abia recent şi  ceea ce am recepţionat răsfoind câteva minute cartea.

Dacă a răspuns aşteptărilor mele? Da, deşi ar fi nimerit să menţionez încă de pe acum, acest verdict nu exclude şi câteva minusuri.

Şi cum ar putea fi altfel, câtă vreme acestă carte, poate mai mult decât oricare alta, este …viaţă?

Am ales volumul şi pentru a face câteva daruri unor cunoscuţi; să promovez un autor român, un brăilean, un nume deloc străin şi peste hotare – mi–a părut nu atât datorie morală, cât mai ales privilegiu.

Structural, cartea cuprinde : Spovedanie pentru învinşi, În URSS, Trecut şi viitor  –  pagini autobiografice  ( 1925 ).

Aceasta este însă doar o segmentare seacă, precum tehnica împărţirii unor cifre într-un registru funcţionăresc şi în plus, destul de inutilă.

Pentru că fiecare dintre ele sunt parte şi întreg din acest pătimaş inteligent, romantic, sensibil care a fost Panait Istrati. Oriunde întorci pagina, totul musteşte de patos.

Componentă literară întâlneşte istoria şi împreună se aruncă în vâltoarea autobiografică istratiană; la tot pasul  idealuri, sete de absolut, opinii, crezuri, simţăminte şi mult zbucium pentru a face din lume un loc mai bun, mai curat, mai uman.

Critica a apreciat uneori că literatul a fost pus în umbră de omul Istrati, ducând cumva la irosirea unei părţi semnifictive din talentul său literar; se poate.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Panait Istrati.

Dar, dacă ar fi acţionat el altfel, dacă şi-ar fi domesticit  tumultul interior, oare ce ar fi mai fost scrierile sale astăzi? Nişte texte valoroase, desigur, dar  mai puţin vii…

Că nu a putut proceda niciodată altfel decât să-şi asculte inima, chiar cu preţul unor suferinţe cumplite, care l-au dus şi în pragul sinuciderii, oare merită acestea contorizate când vorbim despre un om care nu concepea existenţa fără un ideal?

Fie că vorbim despre paginile autobiografice, despre experienţele în URSS sau partea de început, trebuie spus că această carte nu este una tocmai simplă; nu este nici comodă, nici relaxantă.

Pe alocuri nuanţele devin  pesimiste, dezolante, incomode, solicitante sau obositoare; toate aceste “neajunsuri” însă nu acoperă substanţa vie a cărţii.

Un îndemn la toleranţă, la prietenie, la umanitate, o preţuire a autenticului , dărâmarea prejudecăţilor, curajul – sunt doar câteva dintre ecourile pe care Spovedanie…le-a avut pentru mine.

Panait Istrati ( 1884, Brăila – 1935, Bucureşti) semnează între altele, titluri de mare succes precum Chira Chiralina, Moş Anghel, Mihail.

Prima scriere în proză, schiţa Mântuitorul – O amintire de la un Crăciun, semnată Istrian, apare în 1909, la ziarul România muncitoare, unde îi apar şi o serie de articole.

Cine nu simte nevoia unei lupte  nu trăieşte, ci vegetează. (pag.197)

NOTĂ: 9 / 10

ACUM GĂSEȘTI SPOVEDANIE PENTRU INVINSI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

freamat de viata, idealuri, opinii, crezuri; valoroasa resursa de autobiografie, istorie si literatura

Aspecte Negative:

pe alocuri dezamageste asteptari legate de unele dezvaluiri, nu din lipsa orizonturilor, ci pentru ca divagheaza in prea multe directii apoi, unele notatii care tin de "bucataria" domeniului literar ( expl. cu dl Rebreanu ), ar fi putut lipsi, in opinia mea, pentru ca abat textul in directia unei lupte prea personale si agresive

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.