Recenzie ”Cinder” (Cronicile lunare #1) de Marissa Meyer

by | Dec 27, 2017 | Beletristică, Fantezie, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

🔥 CARTEA CINDER (CRONICILE LUNARE #1) ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

În primul rând, Cinder, primul volum al seriei Cronicile lunare de Marissa Meyer, pare genul de serie găsit pe raftul Editurii Rao. A fost o adevărată surpriză să-l descopăr la Editura Epica. Și nu este o surpriză dacă afirm că această editură tocmai s-a ales cu un ”stalker”, nu de alta dar Cronicile lunare este genul de serie ”a nu se lăsa din mână nici după finalizare”.

-Dacă treizeci și doi de ani înseamnă bătrân și decrepit, asta ce vă face pe dumneavoastră?

-Foarte valoros la târgul de antichități.

În al doilea rând, Cinder nu este un volum excepțional și totuși… este. Dovadă stă faptul că ochii îmi fug spre a sa minunată copertă, iar gândul îmi aleargă constant spre protagoniști, în timp ce inima strigă că-și dorește continuarea. Deci, draga mea, editură Epica, sper să nu mă abandonezi nici imediat după linia de Start și, mai ales, nici înainte de linia de Finish.

-Vrei să-mi faci plăcerea de a mă însoți la bal? (…)

-P-poftim?

Kai își drese vocea. Se îndreptă de spate.

-Presupun că mergi la bal?

-N-nu știu. Vreau să zic, nu. Nu, îmi pare rău, nu merg la bal.

Kai se trase înapoi, derutat.

-Oh, Păi… Dar… Poate c-ai să te răzgândești? Fiindcă eu sunt, știi tu.

-Prințul.

-Nu că mă laud, zise el degrabă. Dar ăsta e adevărul.

-Știu.

Cinder este varianta unei Cenușărese a viitorului. O lume nouă, ce abundă în tehnologie, unde oamenii devin cyborgi atunci când este necesară implementarea unei tehnologii moderne pentru a le salva viața, locul unde Luna este populată de ființe vii, locul unde letumoza este o boală mortală, fără leac.

-Vei fi unul dintre acei împărați pe care toată lumea îi adoră și îi admiră.

-Mda, sigur.

-Vorbesc serios. Uită-te cât de mult îți pasă, cât de tare te străduiești, și încă nici măcar n-ai devenit împărat. În plus, continuă ea, ascuzându-și mâinile, nu e ca și cum ai fi singur. Ai sfetnici și reprezentanți provinciali și secretari și trezorieri și… Vreau să zic, zău așa, câte daune poate produce un om de unul singur?

Kai râse fără prea mare tragere de inimă.

După ce vei fi citit Cinder, cuvântul cyborg nu te va mai purta cu gândul doar la un viitor îndepărtat plin de fiare, fire și tehnologie. Te vei gândi la ea, mecanicul minune al Comunității, Cenușăreasa fără putere de decizie, copilul vitreg al urâcioasei Adri, la acel suflet care zi de zi trebuie să facă față opresiunilor și să-și accepte esența de jumătate om, jumătate cyborg.

-Pentru ce-i asta?

O expresie rănită îi traversă chipul lui Kai.

-Ce? N-am voie să-ți cumpăr un cadou? Întrebă el pe un ton care aproape că-i opri impulsurile electrice din cabluri.

-Nu. Nu după ce ți-am ignorat șase comuri în ultima săptămână. Ești tâmpit?

-Deci le-ai primit.

Cinder își sprijini coatele pe masă îngropându-și bărbia în ambele palme.

-Normal că le-am primit.

-Atunci, de ce mă ignori? Am greșit cu ceva?

-Nu. Da.

Așa o cunoaștem pe Cinder. Un mecanic excepțional de doar șaisprezece ani, lipsit de canale lacrimare ce poate le-ar demonstra și celorlalți că simte, că poate iubi, că poate împărtăși sentimentul pierderii și al durerii. Însă nimeni nu vrea să vadă dincolo de piciorul și mâna sa de fier. Nimeni nu o observă și nici nu vrea să o facă, pe adevărata Cinder. Sau, poate o va face prințul Kai.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Marissa Meyer

-De obicei ești cel mai bun exemplu într-ale etichetei regale, dar nici măcar nu te-ai ridicat. Și eram atât de pregătit să fiu un adevărat domn și să te rog să te așezi la loc.

-Îmi pare rău că ți-am furat acel moment de mândrie, spuse ea, adâncindu-se în scaun.

Fascinația pe care o simte Kai pentru Cinder din prima secundă când îi aduce la reparat pe unul dintre roboții săi devine vizibilă pe parcursul întâlnirilor. Cinder ar minți dacă ar spune că nu-i place atenția ce o primește. În acel timp este conștientă și de poziția sa de cyborg care o reneagă din linia cetățenilor cu drepturi și probabil și din mintea lui Kai dacă acesta ar ști adevărul. Și totuși, se va lăsa să alunece în iluzii. Când sora vitregă mai mică, Peony, contractează letumoza, Cinder se trezește într-un adevărat coșmar.

-E mai bine că Levana are de gând să-mi curme suferința.

-Așa crezi, domnișoară Linh? Păcat. Speram să fi moștenit mai mult curaj de la poporul nostru.

-Scuze. Mi-am pierdut curajul când piciorul mi-a căzut în timpul unei transmisiuni în direct.

Decizia lui Adri de a o ceda centrului de experimentare pe cyborgi în încercarea de a se găsi leacul necruțătoarei boli nu îi aduce lui Cinder doar stupefacție ci o va pune în fața unor adevăruri uluitoare. Pe principiul ”tot răul e spre bine”, Cinder îl cunoște pe dr. Erland care îi va oferi nu numai părți din trecut ci îi va insufla și forța de a lupta pentru destinul ei și a o înfrânge pe nemiloasa Levana.

-Să fac după cum îmi spui. Corect. Cum ar fi, ”Fă curat, Cinder. Găsește-ți un serviciu ca să-mi pot plăti facturile, Cinder. Du-te să fii cobai pentru cercetătorii ăia duși cu capul, Cinder.” Da, te-am înțeles perfect!

Vai, nu v-am spus cine este Levana? Conducătoarea de pe Luna. Nu v-am spus nici că lunarii au puterea de a influența gândurile și sentimentele celor din jur și nici că Levana este cea mai puternică dintre toți, nu? Dar că vrea să pornească un război cu pământenii și că plănuiește să se căsătorească cu Kai pentru a-și înlesni accesul? Am omis multe din poveste fiindcă este absolut necesar și vital să pășiți în povestea Cronicile lunare și să descoperiți un viitor cum nu v-ați imaginat vreodată.

-Ce? Ați luat-o razna? întrebă Cinder în șoaptă. Îmi sugerați să încerc să fug?

-De fapt, chiar sunt un pic nebun zilele astea, răspunse Dr. Erland, scărpinându-și obrazul ridat. N-am de-ales. Cu toată bioelectricitatea aia care n-are unde să se ducă și ce să facă…

Marissa Meyer ne oferă magie, tehnologie, viață extraterestră și o Cenușăreasă modernă ce vă va face să priviți poveștile într-o altă lumină. În lumina fascinantă a viitorului și a posibilităților. O poveste deosebită, cu suflu de nou care te va captiva și te va face să-ți dorești mai multe șanse pentru Cinder și Kai, mai mult noroc pentru pământeni și o armă mortală împotriva puternicei Levana, dar și leacul pentru salvarea omenirii.

🔥 CARTEA CINDER (CRONICILE LUNARE #1) ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Cinder (cronicile Lunare #1)
Autor: Marissa Meyer
An apariție : 2017
Editura: EPICA
Nr. Pagini: 365
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 27.12.2017
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

  Am ajuns într-un final și la al doilea volum din serie, asta după ce am crezut că nu există nicio serie, doar o singură carte, stand alone. Mi-a plăcut foarte mult Rebecca Ross și i-am admirat stilul și curajul în relatarea acestei povești YA, care bifează...

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Diana Daniela Macovei este redactor Booknation.ro de 1927 zile și a scris până acum 270 articole. Se află pe poziția 5 din 146 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments