Recenzie ” Citindu-l pe Turgheniev” de William Trevor

Titlu: Citindu-l Pe Turgheniev
Autor: William Trevor
An apariție : 2007
Editura: Univers
Nr. Pagini: 236
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 6.09.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ” Citindu-l pe Turgheniev” de William Trevor
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI CITINDU-L PE TURGHENIEV PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Romanul scriitorului irlandez William Trevor, nominalizat la premiul Booker, se răsfiră într-un stil duios și totuși incisiv, pe două planuri, cel al trecutului și cel al prezentului, având-o ca personaj principal pe Mary Louise, la 22 și la 57 de ani.

william-trevor-citindu-l-pe-turgheniev-8368481

Cele două planuri ale povestiri deșiră, într-un mod acaparator și lipicios, două universuri coagulate în sufletul personajului principal care, ajuns la vârsta tâmplelor ninse de ani, amintiri și dureri, trăiește analgezicul existenței prin intermediul vărului Robert care, dorind să -i alunge păienjenișul solitudinii din suflet, îi citește din Turgheniev.

Într-un mod aproape firesc, căci nebănuite sunt căile lăuntrice ale fiecărei ființe, Mary Louise se îndrăgostește de vărul său, continuând să fie răsfățată cu pagini din Turgheniev. Atunci când credea că este în sfârșit cocoțată pe piedestalul iubirii indestructibile, pure și neîntinate, Mâna Nevăzută a Destinului îi dă lovitura de grație, răpindu-l pe Robert, care moare, taman când ea își identifica rostul existenței cu necesara prezență a acestui bărbat.

Pe jumătate resemnată de implacabilitatea destinului necruțător, femeia continuă să citească de una singură din Turgheniev, parcă special pentru a nu lăsa amintirea iubirii să se stafidească.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de William Trevor.

Întrebarea care se naște, fără însă a emite verdicte categorice, lăsând astfel la latitudinea cititorilor acest lucru, oarecum legitimă, este dacă ceea ce urmează în viața personajului principal este delir hipnotizant sau păstrarea cu sfințenie a beatitudinii iubirii resuscitate taman în apusul existenței.

O carte bună!

Lectură plăcută!

ACUM GĂSEȘTI CITINDU-L PE TURGHENIEV PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

O idilă descrisă într-un mod care îmbină boemia și realitatea este un lucru care gâdilă în mod plăcut sufletul.

Aspecte Negative:

Stilul robust, tipic literaturii de sorginte britanică dă uneori impresia că nu poate respira.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.