Recenzie ” Citindu-l pe Turgheniev” de William Trevor

Autor: William Trevor
An apariție : 2007
Editura: Univers
Nr. Pagini: 236
Acordă o notă cărții:
 
Aspecte Pozitive:

O idilă descrisă într-un mod care îmbină boemia și realitatea este un lucru care gâdilă în mod plăcut sufletul.

Aspecte Negative:

Stilul robust, tipic literaturii de sorginte britanică dă uneori impresia că nu poate respira.

Romanul scriitorului irlandez William Trevor, nominalizat la premiul Booker, se răsfiră într-un stil duios și totuși incisiv, pe două planuri, cel al trecutului și cel al prezentului, având-o ca personaj principal pe Mary Louise, la 22 și la 57 de ani.

william-trevor-citindu-l-pe-turgheniev-8368481

Cele două planuri ale povestiri deșiră, într-un mod acaparator și lipicios, două universuri coagulate în sufletul personajului principal care, ajuns la vârsta tâmplelor ninse de ani, amintiri și dureri, trăiește analgezicul existenței prin intermediul vărului Robert care, dorind să -i alunge păienjenișul solitudinii din suflet, îi citește din Turgheniev.

Într-un mod aproape firesc, căci nebănuite sunt căile lăuntrice ale fiecărei ființe, Mary Louise se îndrăgostește de vărul său, continuând să fie răsfățată cu pagini din Turgheniev. Atunci când credea că este în sfârșit cocoțată pe piedestalul iubirii indestructibile, pure și neîntinate, Mâna Nevăzută a Destinului îi dă lovitura de grație, răpindu-l pe Robert, care moare, taman când ea își identifica rostul existenței cu necesara prezență a acestui bărbat.

Pe jumătate resemnată de implacabilitatea destinului necruțător, femeia continuă să citească de una singură din Turgheniev, parcă special pentru a nu lăsa amintirea iubirii să se stafidească.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de William Trevor.

Întrebarea care se naște, fără însă a emite verdicte categorice, lăsând astfel la latitudinea cititorilor acest lucru, oarecum legitimă, este dacă ceea ce urmează în viața personajului principal este delir hipnotizant sau păstrarea cu sfințenie a beatitudinii iubirii resuscitate taman în apusul existenței.

O carte bună!

Lectură plăcută!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 iubitori de carte s-au alăturat Tribului Booknation.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)