Recenzie ”Coincidență ca număr de aur” de Arina Avram

by | Sep 22, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA COINCIDENȚĂ CA NUMĂR DE AUR PE books.google.ro

În prima zi de toamnă, am început să citesc un roman care începe tot cu o zi de toamnă. Ce surprindere cu romanul intitulat Coincidență ca număr de aur. Acum, când scriu, afară plouă și florile mele de pe balcon se deschid, parcă vor să mă îmbrățișeze cald.

Când am văzut tilul, am început să mă gândesc la coincidențele pe care le-am trăit până acum și am resimțit exaltarea acelor momente. O combinație de mirare, surprindere, bucurie, entuziasm. Voi cum ați descrie starea voastră în momentele de coincidență?

“Fără nicio îndoială coincidențele se petrec și s-au petrecut dintotdeuna în lume, sfidând logica umană, într-o coordonare cu enigmatice rațiuni înrâurite din spiritul absolut. Au existat dintotdeauna sceptici în privința lor, dar întâmplări adevărate din trecut îi pun pe gânduri și îi fascinează până și pe cei mai îndărătnici pesimiști.” (pag. 6)

De-a lungul romanului, prin prisma unor vieți adolescentine se deconspiră și misterul coincidențelor. Profunzimea filosofică merge mai departe și descoperim o nouă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă viața unui om, care este sensul lui pe Pământ, prin ce logică își așterne el momentele vieții. Felul în care a fost explicat într-un mod realist, cu acțiune, personaje, întâmplări în care m-am putut identifica m-a ajutat să înțeleg mai bine mesajele profunde de dincolo de cuvinte. Deși este un roman cu acțiuni umane, ușor de înțeles și de un adolescent, în profunzime, conceptul cuprinde explicații filosofice surprinzătoare. 

O să fiți umiți de “Aha-ul” pe care îl veți avea la final.

Am pășit printre pagini alături Garbiela,  eroina care ne ghidează prin magia firului narativ.

Felul în care aprofundarea subiectului abordat se împletește cu evoluția personajului mi-a menținut activ atenția, pe parcursul lecturii.

Gabriela m-a cucerit cu gingășia ei. Am simțit să îi fiu alături până la final ca o prietenă de la distanță. Comportamentul ei față de prietenele pe care viața i le-a adus în cale a relevat, pagină cu pagină, bunătatea ei. Atitudinea față de provocările pe care le-a întâmpinat m-a făcut să cred că va fi o femeie puternică. Aș fi curioasă ce coincidențe o să-i mai aducă viața mai departe

„Deși încă naivă, avea deja, în străfunduri, în stare de germinație, un grăunte de maturitate care o îndemna să caute bucuria de a fi de folos.” (pag. 198)

 

 

În căminul unde ea și prietenele ei își liniștesc gândurile în somnul profund, veți descoperi iubiri pătimașe, gelozii, o sarcină în care mama nu știe al cărui iubit pasional este copilul, mânie, nostalgie, bucurie și fluturi în stomac.

“În sinea ei, era un semnal cert că nesocotise chemarea destinului. Se irosea într-o luptă pentru o cauză pierdută din start în loc să-și continue calea spre steaua fără seamăn.” (pag. 145)

Pe cine va vizita Gabriela în spital, cine este Gabriel și ce ascund coincidențele din viața ei veți descoperi pășind în călătoria care începe într-o zi de toamnă.

Este o lectură interesantă prin prisma subiectului și prin felul în care a fost construit romanul.

Vă recomand să îl asezonati cu un ceai bun, fierbinte, că tot a venit toamna, și cu dorința de a descoperi misterul coincidențelor. Cine știe ce momente surprinzătoare că așteaptă. Veți fi pregătiți să le interpretați dintr-o perspectivă nouă.

Până data viitoare, zile colorate cu arome de toamnă!

Vă îmbrățișez!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA COINCIDENȚĂ CA NUMĂR DE AUR PE books.google.ro

Titlu: Coincidență Ca Număr De Aur
Autor: Arina Avram
An apariție : 2014
Editura: ALLFA
Nr. Pagini: 170
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 22.09.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” de Stejărel Olaru

Recenzie „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” de Stejărel Olaru

„Pe această mare Doamnă a cântecului popular românesc trebuie să o revedem, cu ochii minţii noastre, numai cântând: atunci trăia ea cu adevărat, atunci era ea cea adevărată.” Mi-am dorit să descopăr un personaj feminin care a lăsat o amprentă asupra culturii muzicale...

Recenzie „Autobiografia” de José Luís Peixoto

Recenzie „Autobiografia” de José Luís Peixoto

„Autobiografia”, de José Luís Peixoto, este un roman care împletește biografia cu ficțiunea publicat în 2019, fiind cea mai recentă carte de acest autor. Peixoto, născut în 1974, este unul dintre cei mai citiți scriitori portughezi contemporani, câștigător a numeroase...

Recenzie ”Așteaptă-mă” de Elisabeth Naughton

Recenzie ”Așteaptă-mă” de Elisabeth Naughton

Pe Elisabeth Naughton am cunoscut-o prin intermediul seriei Casa Păcatelor. M-am îndrăgostit iremediabil de stilul ei de a scrie și am savurat fiecare carte din serie ca și cum ar fi fost ultima mea lectură. Urmează să scriu o recenzie și pentru această serie, însă...

Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1378 zile și a scris până acum 704 articole. Se află pe poziția 1 din 151 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments