Recenzie ”Dincolo de timp, dincolo de cuprins” de Arina Avram

by | Jun 1, 2021 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA DINCOLO DE TIMP DINCOLO DE CUPRINS PE librariaeminescu.ro

Autoarea Arina Avram a publicat până în prezent 14 volume. Talentul ei și frumusețea interioară vor înflori și în alte volume care vor urma în anii următori.

Anul trecut v-am povestit de cartea “Coincidența ca număr” care m-a cucerit și a rămas până în prezent una din cărțile mele preferate. Astăzi vă povestesc despre romanul fascinant “Dincolo de timp, dincolo de cuprins”.

Personajul principal, Florin Stamate, pornește într-o călătoria de cunoaștere proprie. Deși provine dintr-o familie educată, cu o situație financiară bună, stresul în aria banilor nu întârzie să apară. Încearcă să investească, să împrumute, își face datorii până simte că lucrurile îi scapă de sub control. Viața îi trimite tot felul de provocări, care nu reușesc să taie aripile speranței sale. Povestea mi-a amintit de istoria biblică a lui Iov, cel încercat, care nu și-a pierdut credința, în urma tuturor provocărilor de care a avut parte.

Zizi îi trezește fiorii lui Florin și îi clatină armonia interioară. 

Timpul și spațiul, deși la început erau un obstacol, își dizolvă barierele încet și îi fac loc profunzimii.

El învață din greșeli și devine responsabil de fiecare acțiune pe care o face pentru că vieții îi place dreptatea și echilibrul și nimic nu rămâne neplătit.

În a doua parte, Miriam își face loc în sufletul lui Florin. O femeie luptătoare, cu multă credință și ea, care pornește alături de el pe calea vieții.

Cartea cuprinde trei părți, iar fiecare dintre ele îi prezintă evoluția eroului prin raport cu experiențele vieții și cu personajele care îi apar în cale.

“Îndurase pe mutește tot felul de lipsuri, de la mâncare și îmbrăcăminte până la  mângâieri…Dar cel mai mult îi lipsiseră cărțile, față de care căpătase pe zi ce trece o atracție obsesivă.” (pag. 42)

Romanul a fost publicat la Editura Hasefer în 2020 și are 548 de pagini.

Mesajul principal al cărții este despre lumina de la capătul celălalt al tunelului când calea se întunecă tot mai dens. Întâmplările prin care trec personajele sunt experiențe de viață, provocări care pot apărea în viața oricărui om. Felul în care eroii își învață lecțiile și acceptă viața cu responsabilitate îi face pe ei să fie modele de urmat.

Între rândurile scrise se simte o muzicalitate a emoțiile înflorite de-a lungul paginilor. Autenticitatea exprimării și a dezvoltării acțiunii, punând în evidență procesul de maturizare a personajelor, denotă talentul scriitoricesc al autoarei Arina Avram.

 “Fata nu avea să înțeleagă niciodată de ce mama ei o părăsise subit, după ce petrecuse o lungă perioadă de timp în spital. Nu o ura pentru că o lăsase în grija tatălui, fără explicații, dar nici nu o mai putea iubi. ” (pag.362)

Conținutul cărții este dinamic, nu îți dă răgaz de pauze. Captivat în mrejele cuvintelor dorești să descâlcești toate firele înainte să mai ieși de acolo.

Talentul autoarei Arina Avram m-a cucerit încă de la primul volum pe care l-am citit. Iar acum m-a făcut să mă îndrăgostesc de atmosfera pe care a creat-o în roman și cum a pus în valoare fiecare experiență din viața eroului.

“Pentru a te bucura de un trai liniștit, este nevoie de o smerită cunoaștere a limitelor. Aroganța de a sfida imposibilul, ispita cunoașterii fără margini, lăcomia de a stăpâni tainele infinitului sau ambiția de a dobândi cât mai multe bunuri te duc la pieire sigură.” (pag. 539)

Arina Avram s-a născut în Târgu Jiu. Mama ei, Elena, profesoară de Limba Română, este originară din Gorj. Tatăl, Gheorghe, de profesie inginer, a cunoscut-o în timp ce lucra în zonă. El era originar din Dâmbovița. A încetat din viață la 12 martie 2010, în vârstă de 79 de ani. Bunicul matern a fost învățător, a luptat în Al Doilea Război Mondial și a fost decorat. Străbunicul din partea mamei a fost un primar vrednic în Bărbăteștii de Gorj. Părinții au ales numele Arina pentru fiica lor de la personajul principal din romanul „Zilele și nopțile unui student întârziat” de Gib Mihăescu. Parcă presimțeau că destinul ei va fi legat de lumea literelor. De la cea mai fragedă vârstă a început să scrie, cea mai mare dorință a sa fiind să devină autoare de romane. Arina Avram a obținut licența în Jurnalism la Universitarea București în 1997. Din anul 2007 lucrează la Trustul de presă “Adevărul Holding”. A mai lucrat la ziarele: Evenimentul zilei (1992–1996), unde a debutat sub îndrumarea criticului literar George PruteanuCotidianul (1996–1998), National (1998–2007), A colaborat la TVRRadio Cultural

Aștept cu nerăbdare și volumele următoare.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA DINCOLO DE TIMP DINCOLO DE CUPRINS PE librariaeminescu.ro

Titlu: Dincolo De Timp Dincolo De Cuprins
Autor: Arina Avram
An apariție : 2020
Editura: HASEFER
Nr. Pagini: 547
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 1.06.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1615 zile și a scris până acum 792 articole. Se află pe poziția 1 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments