Recenzie ”Femei celebre” de Arina Avram

Titlu: Femei Celebre
Autor: Arina Avram
An apariție : 2003
Editura: Allfa
Nr. Pagini: 285
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 16.08.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Femei celebre” de Arina Avram
Acordă o notă

În jurul dictonului ”Dux femina facti” pare că se țese temelia cărți     ” Femei celebre-mică enciclopedie” a jurnalistei și scriitoarei din Târgu Jiu, care ne aduce în dar istoria unor femei celebre care au reușit, prin vivacitatea felului lor de a fi, să amprenteze într-un mod inconfundabil marmura eternității.

fb912a27a0e120b523bdf3f59322d7f1-4527014-700_700

Cartea, scrisă într-un mod facil, care asigură accesul oricărui palier de cititori, ne înfățișează istoria unor femei ambițioase, care au știut să lupte până la ultimul strop de vigoare, reușind astfel să-și transforme, unele dintre ele, modesta condiție socială, ajungând să conducă imperii, să decapiteze destine potrivnice țelurilor lor, să spânzure povești de viață al căror chenar părea a fi amenințător.

Unele dintre urmașele Evei au fost veritabili îngeri, altele inconfundabile diavolițe, însă ceea ce au mai toate în comun este incredibila putere de seducție prin intermediul unui farmec aparte, prin intermediul căruia au subjugat conducători ai marilor împerii.

Încă din Antichitate, de pe vremea mesopotamienilor, astfel de femei au fost în iatacurile marilor despoți, dictând printre cearceafuri și răstigniri carnale mersul istoriei.

Trăgându-și parcă întreaga sevă din visurile primordialei Eva, conștiente de forța pe care o dețin, femei precum Semiramida, Cleopatra, Messalina, Iulia, Aspasia și multe altele au reușit, cel puțin pentru o oarecare perioadă de timp să schimbe cursul istoriei prin intermediul anumitor șiretlicuri. Astfel istoria antichitații este presărată aproape pretutindeni cu adultere, incest, paricide, fratricide, decapitări, otrăviri și zeci de alte găselnițe.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Arina Avram.

Apoi cunoaștem un alt registru al femeii, care evoluează, cizelându-și arsenalul seducției, devenind, dincolo de aspectul fizzic magnetizant și cotropitor, femei culte, conștiente atât de nivelul lor intelectual, cât și de faptul că inteligența lor trebuie scoasă în evidență doar atunci când trebuie și musai în preajma unui mascul extrem de puternic. Astfel, femei precum Maria Stuart, Maria Walewska, Hariclea Darclee, George Sand, madame de Montespan, George Eliot, surorile Bronte și multe altele au lăsat în urma lor povești și mituri, amoruri desăvârșite sau neîmplinite, sânge și martiriuri, iubiri invidiate sau iubiri blamate, strigăte carnale și crucificări ale istoriei în perioade de răscruce.

Este o carte pentru cei care vor să știe mai mult decât oferă manualele de istorie, o carte accesibilă, sinceră și nepărtinitoare, care nu caută scuze sau exonerări, ci doar relatează, într-un stil propriu, ceea ce s-a întâmplat dincolo de protectoratul perdelelor.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Femeia este dezvelită de secrete într-un mod nepărtinitor.

Aspecte Negative:

Prea puține date cronologice.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.