Recenzie “Colecţionarul” de John Fowles

by | Sep 16, 2017 | Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA COLECŢIONARUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Colecţionarul este romanul de debut a lui John Fowles, romancier şi eseist englez, a fost publicat în 1963 şi s-a bucurat de un mare succes.

Povestea este scrisă din perspectiva celor două personaje Frederick Cleg, un mic funcţionat la Serviciul de impozite locale şi Miranda Grey, studentă şi bursieră la arte.

Un tânăr timid crescut de mătuşa sa după ce tatăl îi murise are o pasiune de a colecţiona fluturi. Într-o zi câştigă la pronosport 73 091 de lire, o sumă ce îl scoate din clasa mediocrităţii dar care îi va aduce un gând bolnăvicios ce îl va pune în aplicare.

De câte ori o vedeam, aveam aceeaşi senzaţie ca atunci când descopeream un fluture dintr-o specie rară, de care mă apropiam cu multă grijă, cu sufletul la gură. Întotdeauna m-am gândit la ea în felul acesta. Îmi veneau în minte cuvinte ca “insesizabilă” “rară” şi  “foarte rafinată”. Căci era diferită de toate celelalte, chiar şi de cele frumoase.

Frederick este întruchiparea neadaptatului social, tipului incapabil să-şi accepte condiţia şi râvneşte la ceea ce nu-şi poate permite. Neputincios să-şi manifeste sentimentele pentru fata iubită, Miranda, nici când ajunge în posesia câştigului, recurge la un alt mod de a o avea aproape.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de John Fowles

Miranda este o tânără dintr-o familie bună, o fire sociabilă şi iubită de cei din jur, militează pentru egalitatea claselor sociale, dar din păcate pentru ea devine obsesia lui Federick.

Nu numai că nu am avut senzaţia asta niciodată, dar nici nu mi-am imaginat că e posibilă. E mai mult decât ură, mai mult decât disperare. Nu poţi urî ce nu poţi atinge. Nici măcar nu pot simţi ceea ce majoritatea oamenilor consideră că e disperare. E ceva dincolo de disperare. E ca şi când n-aş mai putea simţi absolut nimic. Văd dar nu pot simţi.

O Dumnezeule, dacă există un Dumnezeu.

Urăsc dincolo de ură.

Un roman care te captează întru totul, care nu te lasă să mai iei câte o gură de aer, speri mereu până la final să se întâmple ceva, să scapi cumva din această apăsare continuă. Un roman al nefericirii.

Pentru a fi fericit, ce-ţi trebuie neapărat e să ai noroc.

Lectură plăcută !!!

🔥 CARTEA COLECŢIONARUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Colecţionarul
Autor: John Fowles
An apariție : 2002
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 323
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 16.09.2017
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Cabina de săruturi” de Beth Reeckles

Recenzie ”Cabina de săruturi” de Beth Reeckles

Titlu: Cabina de săruturi Titlu-original: The kissing booth Autor: Beth Reeckles Editura: Leda Edge An apariție: 2018 Număr de pagini: 368 Despre autor: Beth Reekles este o autoare britanică care a publicat Rolling Dice și Out of Tune. La vârsta de doar 15 ani a...

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

De câteva zile le citesc plantelor de pe balcon din volumul II al romanul Eu cea de pe locul doi scrisă de Cezara Zamfir. Ele nu au ascultat și primul volum, încă nu erau născute, dar par acum destul de impresionante. E uimitor cum florile lor sunt mai deschise, mai...

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Titlu: Noi doi Autor: Diana Farca An apariție: 2020 Editura: Eleprint Număr de pagini: 167 Despre autor: Diana Farca este o autoare de beletristică care a debutat cu romanul ”La limită”, un roman ce se încadrează la ficțiune, istorie și romance. Următoarea carte...

Daniela este redactor Booknation.ro de 1226 zile și a scris până acum 98 articole. Se află pe poziția 12 din 143 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Daniela aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments