Recenzie „Colecționarul” de John Fowles

de | nov. 9, 2020 | Beletristică, Ficțiune, Horror și Thriller, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA COLECȚIONARUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Colecționarul de John Fowles„Colecționarul” de John Fowles este una dintre cele mai bune cărți citite de mine în ultima perioadă. Aveam romanul ăsta, alături de „Magicianul” de la același autor în bibliotecă de o perioadă. În sfârșit de curând am luat decizia de a-l cunoaște prin scriitură pe lăudatul John Fowles. Și mă bucur că am început prin a lectura acest volum și nu celălalt. Mi-a plăcut mult mai mult și m-a impresionat foarte mult. Citind după și „Magicianul”, cred că dacă aș fi început cu acea carte epopeea în literatura lui Fowles, aș fi rămas dezamăgită și nu aș mai fi ajuns curând și la „Colecționarul”.

Romanul „Colecționarul” este magic. Este scrierea de debut a lui John Fowles

Volumul a fost publicat inițial în anul 1963 și deși a fost cartea cu care a debutat scriitorul englez, de fapt „Magicianul” a fost prima carte scrisă de autor. Însă lansată la câțiva ani după apariția „Colecționarului” pe piața literară. Cea din urmă face parte din genurile thriller, ficțiune, mister. 

Eu cum sunt obsedată de toate thrillerele posibile, titlul mi-a surâs din prima având o notă de mister și de fascinație pentru mine. În plus, romanul a avut parte și de adaptări pentru marele ecran. Cu toate acestea, eu recomand a fi citită mai întâi cartea și apoi văzut filmul din 1965 – „The Collector”.

Nu cred că îndrăznesc prea mult dacă susțin că scrierea „Colecționarul” poate fi considerată și literatură de groază și totodată psihologică. Autorul ei ne permite să pătrundem în mintea și lumea unui personaj bizar, neadaptat din punct de vedere social și cu manii din care nu iese nici rugat. Este interesant felul în care percepe personajul sentimentul de iubire. Și de asemenea ce face el pentru a câștiga iubirea sau pentru a se face iubit la rândul său.

Frederick Clegg este un funcționar obișnuit, pe care, la fel ca mulți alții, nu îl bagi în seamă

El nu iese cu nimic în față. Poate doar cu faptul că este un pasionat colecționar de fluturi. Dar el are pasiunile lui și îi place ceea ce este frumos, chiar dacă frumosul nu pare să îl placă la rândul lui. Drept pentru care câștigând la loterie el își cumpără o casă la țară într-o zonă destul de pustie.

El are un țel în minte. Va face din acest loc casa visurilor sale în care va locui alături de fata visurilor sale, la care râvnește încă de când a pus ochii pe ea prima dată. Astfel, bărbatul va mobila și va decora totul în speranța că toate lucrurile acestea materiale sunt ceea ce și-ar dori orice femeie frumoasă. Așa cum este viitoarea lui captură, superbul exemplar ce dorește să îi încununeze colecția.

Frederick o răpește apoi pe tânăra studentă la arte Miranda Grey, cea pe care o venerează în secret de mult timp și de la distanță. Dar fiindcă este clar că ea nu îl iubește la rândul ei și nu vede ca ceva cavaleresc această răpire, bărbatul o închide în pivnița casei printre frumoșii lui fluturi din colecția sa rară.

Povestea acestei cărți este tragică, dar și senzuală și misterioasă

Frederick speră că în timp frumoasa Miranda va ajunge să aibă sentimente pentru el și poate îi va deveni parteneră bună de viață, fără constrângeri și amenințări. Cu toate acestea este uimitor cum el nu face nimic indecent și nici nu se comportă violent cu ea, venerând-o în continuare și răsfățând-o în măsura în care cineva poate face asta cu un prizonier.

Am putea spune că fetei nu îi lipsește nimic, în afara atât de prețuitei libertăți la care tânjește de îndată ce ajunge cu forța în casa ciudatului colecționar. Povestea iubirii obsesive a colecționarului bizar pentru frumoasa studentă la arte pe care și-o face prizonieră este din cale-afară de misterioasă, deși dramatică. Te surprinde, te îngrozește, dar te și atrage ca un magnet.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții COLECȚIONARUL?

Vezi toată lista de cărți scrise de John Fowles sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA COLECȚIONARUL CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Colecționarul
Autor: John Fowles
An apariție : 1993
Editura: EVENIMENTUL
Nr. Pagini: 255
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 9.11.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Verity” de Colleen Hoover

Recenzie „Verity” de Colleen Hoover

Am terminat de curând lectura acestei cărți, pe care am avut-o luni întregi în bibliotecă. Întrebarea mea de acum este: ce a fost în capul meu?! Verity este, de departe, unul dintre cele mai bune romane semnate de Colleen Hoover – dacă nu, cel mai bun. Am citit...

Recenzie „Rămas bun pentru acum” de Catherine Ryan Hyde

Recenzie „Rămas bun pentru acum” de Catherine Ryan Hyde

Romanul Rămas bun pentru acum a fost o surpriză pentru mine – în mod plăcut, bineînțeles. L-am terminat în două zile și m-a impresionat profund, după luni întregi în care l-a avut în bibliotecă, dar am amânat lectura. Este prima carte semnată de Catherine Ryan Hyde...

Recenzie „Rătăcirile fetei nesăbuite” de Mario Vargas Llosa

Recenzie „Rătăcirile fetei nesăbuite” de Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa și „Rătăcirile fetei nesăbuite” care au ajuns cu plăcere în topul cărților mele, de succes. Da, da, eu m-am îndrăgostit! De fapt, mă îndrăgostesc de autorii care: îmi creează atmosfera lui Zweig, are povestea lui Marquez, realitatea lui Maugham,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1033 zile și a scris până acum 276 articole. Se află pe poziția 3 din 37 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments