Recenzie ” Confesiunile leoaicei” de Mia Couto

Titlu: Confesiunile Leoaicei
Autor: Mia Couto2017
An apariție : 2017
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 5.03.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ” Confesiunile leoaicei” de Mia Couto
5 (100%) 1 vote[s]

Romanul scriitorul de limbă portugheză născut în Mozambic, Mia Couto,  purtând titlul ” Confesiunile leoaicei”, care a apărut și-n România sub egida Editurii Polirom , este un amestec de limbaj literar și regionalisme care brodează într-un mod incitant și demn de lăudat o sintaxă inovatoare.

Subiectul cărții are ca sursă de inspirație un caz real. Locuitorii unei regiuni din nordul Mozambicului, sunt atacați de leii din junglă, o parte din aceștia fiind ucid.

De aici începe ficțiunea, imixtiunea autorului care se prinde într-un autorului care se prinde într-un amplu proces imaginativ al situațiilor, apelând, într-o măsură mai mare sau mai mică, la antropologie, mitologie, credință, totemizare și ceva în plus, oferindu-i acestei opere literare un farmec aparte în care abanosul și lumina se întrepătrund într-un sinuos senzorial oarecum rectiliniu.

Axându-și desfășurarea cursivă a narațiunii cu ajutorul a două personaje, localnica Miriamar și vânătorul Baleiro, autorul așează față în față două puncte de vedere opuse sub forma unei inevitabile ciocniri între Minus și Plus, ca o luptă în care contrariile se atrag și se resping, dând la un moment dat impresia unei împletiri care însă nu va avea vreodată loc cu adevărat, pentru că ambele părți vin cu argumentele și trăirile lor, cu veselia și tristețea propriilor senzații, la care se adaugă povara trecutului, ca o pedeapsă sau ca o binecuvântare care îl urmează îndeaproape pe orice om, ca o umbră docilă care știe să îndure cu mult mai mult decât stăpânul său.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Mia Couto2017.

Nu este o carte greu de citit, în ciuda deselor însăilări de regionalisme culese din trăirismul vechii colonii portugheze, însă, în pofida acestui lucru, există o sublimă etalare a sufletului uman care îi oferă acestei cărți un parfum special.

Lectură plăcută!

ACUM GĂSEȘTI CONFESIUNILE LEOAICEI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Este uimitor cum scriitorul Mia Couto reușește în această carte să împletească basmul și realitatea într-un bulgăre de intensă trăire.

Aspecte Negative:

Traducerea, în mod inevitabil, ucide suplețea regionalismelor din textul original.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.