Recenzie Consumatorul de suflete de Codin Maticiuc

de | apr. 15, 2015 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CONSUMATORUL DE SUFLETE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

consumatorul de suflete

Nu sunt  genul de persoană care să aibă prejudecăți. Citesc cam orice. Însă când am aflat că a apărut o carte scrisă de Codin Maticiuc și mai ales că a fost inclusă și pe Lista lui Alex Ștefănescu am stat puțin pe gânduri… „OK, ce știu eu despre tipu′ ăsta? I se spune Poponeț și a apărut în compania mai multor dive de Dorobanți. Dar hai să nu fac discriminări, cine știe ce revelație voi avea!” – mi-am zis. Cartea se numește Consumatorul de suflete și are în prim-plan, după cum mărturisește controversatul autor, un vampir:

Sătul de exploatarea vampirului de către americani, m-am hotărât să-l aduc în patria lui. Sunt convins că meleagurile noastre îi priesc mai mult decât cele hollywoodiene.” (citat din Introducerea cărții)

Însă acest vampir nu este unul obișnuit. Nu bea sânge de fecioare ci, se hrănește cu sufletele cuceririlor sale. Cartea îi este adresată unei femei ce îi stârnește autorului sentimente contradictorii o iubește (nu degeaba o numește „Iubita”) dar o vrea departe. Astfel, începe să-i povestească experiențele sale din călătorii pe tărâmuri cosmopolite, din cluburi, cu femei diferite. Iar limbajul folosit, evident, nu este unul finuț ci unul lipsit de menajamente!

Naratorul susține că este produsul stilului său de viață. Petrecerile, orgiile, opulența – sunt doar armele folosite în această vânătoare de suflete. (Deși eu nu mă puteam dezlipi de identitatea scriitorului și adesea îmi spuneam că  în loc de suflete, s-ar potrivi trupuri….). Naratorul își admite superficialitatea ba chiar recunoaște faptul că toate avantajele lumii strălucitoare căreia îi aparține nu îl fac fericit.

O poveste interesantă, construită într-un mod interesant… dar presărată cu truisme. În plus, alt lucru ce nu mi-a plăcut, este stilul sacadat: jurnalul, scrisorile către „Iubita” și gândurile se intersectează într-un mod destul de obositor…

Totuși, merită citită – măcar de curiozitate. Consumatorul de suflete nu-i o carte extraordinar de bună, nu e o capodoperă, dar nu e nici groaznică. E o lectură mondenă, să zicem. E o poartă spre lumea prezentată (adesea în mod voit exagerat) de către tabloide și emisiunile de scandal. Este și un portret al unui tânăr înconjurat de femei frumoase (un veritabil play-boy) și totuși atât de singur.

O mică remarcă legată și de copertă! Nu prea scriu și despre coperți, dar de data asta mi se pare interesant… Tirbușonul este folosit la a deschide sticle, dar aici poate reprezenta și o unealtă de deschis suflete! În plus, modul în care-și desface „picioarele” poate fi interpretat într-o manieră erotică.

Și cam atât… Vă las pe voi să decideți: este Consumatorul de suflete doar un moft al unui crai de Dorobanți sau merită o șansă această carte?

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CONSUMATORUL DE SUFLETE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Codin Maticiuc sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CONSUMATORUL DE SUFLETE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Consumatorul De Suflete
Autor: Codin Maticiuc
An apariție : 2014
Editura: ALLFA
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 15.04.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Încă de când notam impresiile pe care mi le-am format în urma lecturii primului volum, gândul meu era doar la Te doresc. De ce? E simplu. E povestea cuplului meu preferat întâlnit pe parcursul acestei serii și abia așteptam să vă vorbesc despre el. În plus, e una...

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele...

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Mici, nevinovate sau mari și gogonate - minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă este redactor Booknation.ro de 2610 zile și a scris până acum 233 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest
5 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Nu prea mă dau în vânt după cărţile scrise de „vedete”. Probabil aş citi-o doar dacă nu am altceva mai bun la îndemână.

Codin Maticiuc

Coperta este meritul agentiei Next.

Alexandra

Mi-a placut cum a construit anumite perspective si anumite scene, e scris colorat si te prinde. Imi pare talentat autorul. Daca nu esti fire pretioasa si politically correct, merita citita intr-o zi relaxanta.