Recenzie “Copiii de pe Volga” de Guzel Iahina

de | oct. 24, 2023 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Sunt atât de multe cuvinte care pot descrie această carte încât orice omisiune ar fii esenţială!

Pare că citeşti Romance, Fantasy, Horror, Fiction şi History în acelaşi timp.

Cum vine asta? Este un amestec genial între realitatea politică a vremurilor şi modul în care ea e văzută de oamenii de rând.

Descrierile sunt aproape identice cu cele pe care le întâlnim în basme. Oamenii par să aibă aspecte şi puteri nepământeşti.

Multe imagini sunt descrise la cote astronomice încât este imposibil să crezi că sunt adevărate. Şi totuşi tinzi să le crezi. Iţi doreşti să o faci!

Guzel Iahina pare că foloseşte toate superlativele vocabularului, mai ales atunci când încearcă să explice ce simte Bach.

Kakob Ivanovici Bach duce o viaţă sub-mediocră şi nu este pregătit în niciun fel pentru radicala întorsătură care i se iveşte. Nu ştie, nu întelege şi nu poate nici să reacţioneze firesc şi nici să ia vreo decizie raţională.

Mintea, sufletul şi trupul îi sunt puse la mari încercări şi Bach, ca şi noi, se străduieşte să fie cea mai bună variantă posibilă a lui însuşi, în fiecare zi. Nu mereu îi reuşeşte, desigur.

Deşi este un om învăţat, pare să nu fii înţeles nimic din studiile sale despre viaţa adevarătă. Teoria cu practica, visarea cu realitatea, dorinţele cu faptele, focul interior cu îngheţarea trupului: totul se desfăşoară pe două tărâmuri care par să nu se întâlnească niciodată.

Cum vine asta? Ca şi cum: nimic nu te pregăteşte pentru crudul adevăr al vieţii reale.

Două tărâmuri. Două tărâmuri până când cartea scrisă ca un basm, începe să povestească basme adevărate.

Acum realitatea şi ficţiunea devin una şi aceeaşi. Basmele sunt scrise inspirate din realitate iar realitatea începe să se producă întocmai cum scrie în basme.

Cum vine asta? Este o măiestrie deosebită a scriitoarei, un talent aparte, nemaiîntâlnit.

Subtil îşi face apariţia şi descrierea dragostei părinteşti, pe care desigur Bach nu o întelege şi nu o poate explica.

Ca orice părinte îşi doreşte tot ce e mai bun pentru copilul său. Un viitor mai bun, o lume mai bună.

Dar el, nu doar că îşi doreşte ci chiar schimbă lumea în adevăratul sens: literalmente!

Făureste pur şi simplu una mai bună, una în care copilul său să aibă o viaţă cât mai fericită posibil.

Cum vine asta? Pur si simplu…

Oricât ne străduim să anticipăm ce urmează în poveste, surpriza de la sfârşitul capitolelor este fantastică. Ca şi cum un bâlbâit cronic se străduieşte din toate puterile să citească o pagină întreagă, cu multe întreruperi şi reluări iar ultimul rând, ultimele cuvinte, le citeşte dintr-o suflare, clar şi sintetizând esenţa întregului text.

Cum vine asta?

Citiţi!!!

Titlu: Copiii De Pe Volga
Autor: Guzel Iahina
Traducător: Luana Schidu
An apariție : 2022
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 444
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2360

Alte recenzii de la Guzel Iahina:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Elena Batis este redactor Booknation.ro de 6 luni, 7 zile și a scris până acum 33 articole. Se află pe poziția 9 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Elena Batis aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments