Recenzie “Zuleiha deschide ochii” de Guzel Iahina

de | oct. 24, 2023 | Fantezie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Atenţie: începutul nu este promiţător deloc!

Pare mai degrabă o carte de pe vremuri, care ar fii plăcut bătrânilor, celor care nu ştiau prea multe şi care se minunau de orice.

Dar nici vorbă!

Când lucrurile se pun în mişcare şi acţiunea începe să vibreze, îţi dai seama că e una dintre acele cărţi! O carte care te va mişca, te va surprinde, te va face să descoperi despre tine ceva ce nu ştiai că ai/ că esti/ că poţi să simţi.

Zuleiha deschide ochii în fiecare dimineată cu dorinţa de a nu mai face asta mâine!

Este o furnică ce duce în spate toate sarcinile întregului muşuroi. Şi cu cât se străduieşte să le facă pe toate cât mai bine, cu atât riscă să fie strivită mai tare.

Totuşi soarta pare să fie milostivă şi o rupe din rutina dăunătoare, îndepărtând-o cu totul de viaţa ei anostă.

Dar drumul spre necunoscut este dureros, atât fizic cât şi emoţional. Zuleiha este martora dezumanizării: Marea Deportare în Siberia!

Ca şi imaginile de la Auschwitz, oamenii îşi pierd identitatea şi devin doar insecte dăunătoare care trebuie exterminate.

Dar Zuleiha nu este o insectă oarecare. Este o supravieţuitoare în adevăratul sens! Ea e cea care merge până la capăt pentru ca povestea să poata fii spusă exact aşa cum a fost!

Ea nu supravieţuieste doar drumului până în Siberia (ceea ce oricum este un miracol) ci şi colonizării terenului potrivnic, vremii şi vremurilor grele care se succed. Dar şi principiilor, prejudecăţilor şi diferenţelor de orice fel.

Dragostea nu prea are ce să caute aici dar apare atât de firesc şi imposibil de controlat, la fel ca Răsăritul (sau Apusul), pe care nu poţi decât să stai să îl priveşti înlemnit până când el îşi face rostul.

După o viaţă seacă, neagră şi apăsătoare, Zuleiha primeşte nu una, ci două iubiri: cea de părinte şi cea de ibovnică!

Ambele la superlativ! Ambele trăite aşa cum puţini reuşesc să o facă!

Pentru ambele, nu este nimic pe lumea asta dar nici pe cealaltă, pe care ea să nu fie în stare să îl sacrifice.

O carte care trebuie citită cu orice preţ!

Titlu: Zuleiha Deschide Ochii
Autor: Guzel Iahina
Traducător: Luana Schidu
An apariție : 2023
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 424
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 3204

Alte recenzii de la Guzel Iahina:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman
Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman

Cu acest volum se încheie o serie care mie mi-a plăcut enorm, pentru că a oferit cititorilor altceva, o perspectiva diferită asupra vieții după vârsta de 70 de ani, atunci când mulți cred că viața stagnează. Eh, personajele noastre ne-au arătat ce înseamnă să te...

Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James
Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James

În ultima perioadă mi-am dorit să găsesc un Thriller bun, pentru că am avut parte doar de experiențe nefericite. Știam că cei de la Editura CSP mă puteau scoate din acest impas, pentru că au niște cărți extrem de bune, care chiar să îți aducă aminte de ce îți place să...

Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh
Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh

Recunosc că am fost atrasă de această carte după niște impulsuri superficiale, începând de la faptul că a fost foarte dezbătută în mediul literar și terminând cu titlul și coperta, care erau de adăugat la colecție, ambele. Însă, subiectele majore relatate în această...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Elena Batis este redactor Booknation.ro de 11 luni, 6 zile și a scris până acum 46 articole. Se află pe poziția 9 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Elena Batis aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments