Recenzie “Zuleiha deschide ochii” de Guzel Iahina

de | oct. 24, 2023 | Fantezie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Atenţie: începutul nu este promiţător deloc!

Pare mai degrabă o carte de pe vremuri, care ar fii plăcut bătrânilor, celor care nu ştiau prea multe şi care se minunau de orice.

Dar nici vorbă!

Când lucrurile se pun în mişcare şi acţiunea începe să vibreze, îţi dai seama că e una dintre acele cărţi! O carte care te va mişca, te va surprinde, te va face să descoperi despre tine ceva ce nu ştiai că ai/ că esti/ că poţi să simţi.

Zuleiha deschide ochii în fiecare dimineată cu dorinţa de a nu mai face asta mâine!

Este o furnică ce duce în spate toate sarcinile întregului muşuroi. Şi cu cât se străduieşte să le facă pe toate cât mai bine, cu atât riscă să fie strivită mai tare.

Totuşi soarta pare să fie milostivă şi o rupe din rutina dăunătoare, îndepărtând-o cu totul de viaţa ei anostă.

Dar drumul spre necunoscut este dureros, atât fizic cât şi emoţional. Zuleiha este martora dezumanizării: Marea Deportare în Siberia!

Ca şi imaginile de la Auschwitz, oamenii îşi pierd identitatea şi devin doar insecte dăunătoare care trebuie exterminate.

Dar Zuleiha nu este o insectă oarecare. Este o supravieţuitoare în adevăratul sens! Ea e cea care merge până la capăt pentru ca povestea să poata fii spusă exact aşa cum a fost!

Ea nu supravieţuieste doar drumului până în Siberia (ceea ce oricum este un miracol) ci şi colonizării terenului potrivnic, vremii şi vremurilor grele care se succed. Dar şi principiilor, prejudecăţilor şi diferenţelor de orice fel.

Dragostea nu prea are ce să caute aici dar apare atât de firesc şi imposibil de controlat, la fel ca Răsăritul (sau Apusul), pe care nu poţi decât să stai să îl priveşti înlemnit până când el îşi face rostul.

După o viaţă seacă, neagră şi apăsătoare, Zuleiha primeşte nu una, ci două iubiri: cea de părinte şi cea de ibovnică!

Ambele la superlativ! Ambele trăite aşa cum puţini reuşesc să o facă!

Pentru ambele, nu este nimic pe lumea asta dar nici pe cealaltă, pe care ea să nu fie în stare să îl sacrifice.

O carte care trebuie citită cu orice preţ!

Titlu: Zuleiha Deschide Ochii
Autor: Guzel Iahina
Traducător: Luana Schidu
An apariție : 2023
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 424
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2031

Alte recenzii de la Guzel Iahina:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Elena Batis este redactor Booknation.ro de 6 luni, 7 zile și a scris până acum 33 articole. Se află pe poziția 9 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Elena Batis aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments