Recenzie „Trenul spre Samarkand” de Guzel Iahina

de | apr. 27, 2022 | Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TRENUL SPRE SAMARKAND ARE REDUCERE PE:

 

                Bună cartea, cititori, oriunde v.aţi afla!

Trenul spre Samarkand de Guzel Iahina nu este povestea trenului spre Samarkand. Este povestea lui Deev, combatantul forţelor civile de tineret. A inimii lui curajoase. A îndârjirii sale de a salva toţi copiii din tren. A victoriei sale din final.

Povestea

Anul 1923. Rusia. După Războiul Civil. Copii fără părinti, fără adăpost. Sate pustii. Apă şi mâncare puţină. Nebuni. Pe acest fundal, Deev este însărcinat să ducă 500 de copii din Povolgia spre Samarkand, spre un trai mai bun. E ajutat de felcerul Bug, bucătarul Memelea, comisarul pentru copii Belaia şi un grup de surori medicale. Şi  în final de drum, de directoarea orfelinatului din Samarkand, Davidova. Împreuna şi uneori, separat, vor încerca să ducă misiunea la bun sfârşit.

Dacă îți place recenzia cărții TRENUL SPRE SAMARKAND, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Guzel iahina

Trenul lui Deev

Eu nu am citit Trenul spre Samarkand. Eu am citit Trenul lui Deev. Povestea frământărilor sale interioare. Luptei sale cu foametea , cu răutatea oamenilor. Disperarea lor, renunţarea când totul devenea pierdut, crima care apărea parcă de nicăieri şi se transformă în ceva obişnuit. Poveste presărată cu iubire şi milă, cu gesturi de sacrificiu care mişcă cititorul până la lacrimi. ” Să fii bun nu înseamnă să promiţi vrute şi nevrute…să fii bun înseamnă să te gândeşti la toate. să te temi de toate. şi să previi totul. Ca să fii bun, trebuie să ştii cum să refuzi. Să struneşti. Să pedepsşsti. Şi să-ţi ascunzi sufletul milostiv cât mai adânc în buzunar, ca să nu se iţească. Uneori, ca să fii bun trebuie să pari rău!”

Deev

Un personaj complex care este caracterizat din toate direcţiile: de gândurile sale, faptele şi deciziile luate în momente cruciale, de oamenii din jurul său. De călătoria spre Samarkand pe care el o vede  ca pe o ispăşire a păcatelor: e posibil ca el să îi fi omorat pe unii dintre părinţii copiilor din trenul sanitar. Pregătiţi-vă, cititori, să cunoaşteţi un supraom pe care nu îl veţi uita curând! Un supraom departe de a fi perfect, dar un supraom.

Între ficţiune şi realitate

Bunicul scriitoarei s-a născut într-o familie de ţărani cu mulţi fraţi şi surori. După 1917 a fost trimis la o casă de copii. A plecat din regiunea Volgăi la Samarkand cu unul dintre ” trenurile lui Dzerjinski” . A supravieţuit. Jumătate din copiii acelei călătorii, nu. După război, bunicul e pe punctul să renunţe la al treilea fiu şi să-l trimită la o casă de copii din cauza foametei. Nu a făcut-o. Acest al treilea fiu este tatăl scriitoarei: Şamil Zagreevici Iahin. Lui îi este dedicată cartea. Guzel Iahina scrie romane. Dar scrie şi istorie. O istorie dureroasă din care noi trebuie să înv[ţăm să nu repetăm greşelile.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TRENUL SPRE SAMARKAND CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Trenul Spre Samarkand
Autor: Guzel iahina
An apariție : 2021
Editura: HUMANITAS, COLECTIA RAFTUL DENISEI
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 7045

Alte recenzii de la Guzel iahina:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

Recenzie „Departe pe vale”, de Cristina R. Tudor

Recenzie „Departe pe vale”, de Cristina R. Tudor

Dacă Liviu Rebreanu ar fi fost viu, ar fi spus că istoria scrisă de Cristina R. Tudor este o continuare a romanului „Ion”. Același glas al pamântului și al dragostei. Nouă, românilor, ne plac cărțile care se aseamănă cu rădăcinile puternice ale acestui neam, negre și...

Recenzie ”Amintiri din Casa Morților” de F.M. Dostoievsky

Recenzie ”Amintiri din Casa Morților” de F.M. Dostoievsky

O radiografie detaliată a vieții din ocnă, a condițiilor de muncă și de trai, a metodelor de organizare administrativă și a sistemului medical, a raportului dintre pedepse și crimele săvârșite. Dar și o analiză profundă, fină și meticuloasă a caracterelor și a...

1 1 vote
Article Rating
Adriana Ionescu este redactor Booknation.ro de 348 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 28 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adriana Ionescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments