Recenzie „Cronică despre alb sau negru” de Alexandru Calmâcu

de | aug. 21, 2015 | Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Cronică despre al sau negru alexandru calmâcu

Alexandru Calmâcu, jurnalist cu o experienţă de peste 20 de ani, profesor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, din 2011, dar şi redactor-şef al Editurii Universităţii din Bucureşti, din 2012, încântă cititorul cu o poveste de excepţie, o distopie tipică plaiurilor româneşti.

Dat fiind faptul că secolul  al XXI-lea este ghidat de premisa Banul este roata ce învârte lumea, se cade să vorbim despre bani. M-am născut într-o lume care pare dictată în totalitate de bani şi de materialism.

Totuşi, nu-mi pot închipui o lume altfel, nu pot să mă transfer în trecut când se înfăptuia trocul,  iar noţiunea de ban nu exista.

Pentru toţi cititorii aflaţi în situaţia mea, Alexandru Calmâcu a oferit pe tavă închipuirea unei Românii lipsită de bani, o Românie care se întoarce, paradoxal, spre… începuturi.

Ziaristul, personajul prin care cititorul se va simţi părtaş întâmplărilor, se trezeşte într-o zi cu întreaga sa existenţă dată peste cap. După luni în care nu este remunerat în niciun fel la locul de muncă, se trezeşte, brusc, cu o pungă de bonuri valorice.

Află, fără niciun preaviz, că întregul stat românesc a rămas fără monedă naţională, deci se impune ca măsură provizorie folosirea bonurilor valorice. Înainte să realizeze ceea ce se întâmplă, este sunat de Soţie pentru a fi informat că bancomatul i-a scuipat cartoane în loc de bancnote. 

Ziaristul merge la bancă pentru a afla ce s-a întâmplat şi se interesează, pe această cale, dacă poate plăti rata maşinii în tichete. El află, cu stupoare, că nu este posibil acest lucru deoarece banca, la momentul când a făcut rata, nu i-a dat bonuri de masă, ci bani.

Astfel, ziaristul nostru porneşte într-o adevărată aventură, într-o lume distopică, unde dulcea noastră Românie este singurul stat de pe mapamond privilegiat de lipsa monedei naţionale, într-o lume unde banul face jocul.

Dată fiind profesia lui, jurnalistul descoperă pe zi ce trece tot mai multe lipsuri, atât la nivel social cât şi la nivel uman. Devine, în acest mod, părtaş la o gândire total ilogică şi la acţiuni ce depăşesc imaginaţia.

Cititorul, prin Cronică despre alb sau negru, porneşte într-o călătorie nouă, descoperind prin ochii Ziaristului valori de mult uitate şi o societate care nu ştie când, cum şi pentru ce să se revolte, o societate care, pentru a-şi exercita dreptul la libertate, se pune pe băut. Şi-atât.

Alexandru Calmâcu oferă tuturor cititorilor acel moment de reflecție, pentru a vedea lumea în care trăim cu hibele şi speranţele sale, cu defecte mult prea evidente şi acţiuni lipsite de esenţă şi sens.

Între vis şi coşmar nu există nicio diferenţă, adeseori visul este mai nemernic decât coşmarul, niciodată nu se împlineşte.

Titlu: CRONICĂ DESPRE ALB SAU NEGRU
Autor: Alexandru Calmâcu
An apariție : 2015
Editura: TRACUS ARTE
Nr. Pagini: 267
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1737

Alte recenzii de la Alexandru Calmâcu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments