ACUM GĂSEȘTI CARTEA CUTIA PE Cartepedia
Camilla Läckberg m-a făcut să mă îndrăgostesc acum 11 ani de thriller-ul scandinav și pentru acest lucru mereu o voi admira și îi voi lectura ORICE carte apărută. Am toată colecția în bibliotecă și Camilla este claruna dintre cele mai bune autoare de thriller pe care le-am întâlnit. Oricum, stilul scandinav este cu totul și cu totul deosebit, încărcat de mister, brutal, realist și înfricoșător. Uneori ai impresia că este too much, dar continui să citești pentru că tocmai acea exagerare și consistentă fac din lectura ta una impactanta și deosebită.
„Cutia” nu este o carte scrisă doar de Camilla, ci este în colaborare cu Henrik Fexeus, un cunoscut psiholog suedez. Acest lucru înseamnă clar o aprofundare psihologică și un accent pus intens pe partea de psihologie, lucru care face acest roman thriller să fie și mai intens, dar și mai realist.
Când o femeie ucisă este găsită într-o cutie străpunsă cu săbii, poliţia este descumpănită: a fost un număr de magie care n-a mers cum trebuie sau o crimă extrem de brutală? Mina Dabiri lucrează la poliţia din Stockholm și primește ajutorul lui Vincent Walder, un mentalist și expert în limbaj corporal și magie. Mina și Vincent fac legături cu cazuri mai vechi și își dau seama că sunt pe urmele unui criminal în serie nemilos, care trebuie oprit înainte să mai facă și alte victime. Însă personalităţile dificile ale celor doi complică situaţia; amândoi poartă secrete întunecate, iar trecutul lor pare legat de ceea ce se petrece acum. Iar ei trebuie să fie cu un pas înaintea ucigașului. Trebuie să se familiarizeze cu nebunia ca să-i poată pune capăt.
Descrierea este foarte tranșantă și brutală, însă tocmai acest lucru m-a făcut să aleg povestea. Să nu mai zic și de coperta, și ea pare extrem de descriptivă și înfricoșătoare. Începutul este șocant și îți da puțin de gândit dacă vrei să continui sau nu. Dacă o faci, trebuie să fii pregătit. Pe măsură ce intri în poveste descoperi detalii șocante și care clar vor lăsa urme asupra somnului tău, însă lucrul care mi-a plăcut foarte mult a fost implicarea psihologică și accentul pus pe partea personală a personajelor. Știam că Henrik va avea o super contribuție, însă aici chiar îți dai seama care este partea Camillei și care este partea lui, într-un mod care nu se poate contesta.
Personajele principale sunt Vincent Walder și Mina Dabiri, un duo puțin ciudat, dar care are sens, evident. El este mentalist iar ea polițistă. M-am regăsit mult în OCD-ul Minei și în obsesia ei pentru bacterii, dezinfectat și germeni, iar Vincent m-a cucerit (la început) cu problemele lui personale, dar parcă au fost PREA multe pentru o carte thriller. Cert este că așa ciudați cum poate mi s-au părut, au avut un caz foarte greu de elucidat, un caz complicat, plin de mesaje și indicii extrem de stranii și uneori fără sens.
Am fost surprinsă de complexitatea cărții și de modul în care autorii au știut să îmbine un caz complicat cu problemele de viață ale personajelor sale. O carte macabră, dură, recomandată clar celor peste 18 ani, dar cu idei foarte bine stabilite despre societate și prejudecățile ei.
ACUM GĂSEȘTI CARTEA CUTIA PE Cartepedia
